Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣύντομα αναμένονται εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή

Σύντομα αναμένονται εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή

Εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στο αραβικών συμφερόντων σχήμα της Masdar φαίνεται πως θα έχουμε σύντομα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις έχουν ωριμάσει αρκετά, ευρισκόμενες σε σημείο που όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι δύσκολο να υπάρξει ματαίωση ή οποιαδήποτε νέα εμπλοκή.

Φυσικά πρόκειται για ένα deal που δουλεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στη συμφωνία έχουν φέρει δυσπιστία στην αγορά και κόπωση σε αρκετούς μικροεπενδυτές που κατέχουν μετοχές είτε της ΓΕΚ Τέρνα, είτε της Τέρνα Ενεργειακή είτε και των δύο εταιρειών.

Αν «κλειδώσει» το deal, θα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς θα φέρει πολύ μεγάλη ρευστότητα στην αγορά και θα λειτουργήσει αντίστροφα απ’ ό,τι έκαναν τα δύο πρόσφατα placements σε Jumbo και Mytilineos. Παράλληλα, θα βοηθήσει τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα να μειώσει καταλυτικά το δανεισμό του και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα πολλά και σημαντικά projects που έχει κερδίσει.

Θυμίζουμε πως ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, διαθέτει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ έχει υπό την αιγίδα του τα κορυφαία έργα υποδομών, κατασκευών και παραχωρήσεων στην Ελλάδα, όπως την Αττική Οδό, τον ΒΟΑΚ, την Εγνατία, το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, το καζίνο στο Ελληνικό και δεκάδες άλλα.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «το deal του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για την πώληση της πράσινης θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή φαίνεται να πλησιάζει, κάτι που πιστοποιούν και οι δύο μετοχές, που αντέχουν στα υψηλά τους όλο το τελευταίο διάστημα». Επίσης σημειώνει πως «ίσως οι πωλητές από εκεί να διοχετεύσουν ρευστότητα στο υπόλοιπο σύστημα».

Μολονότι τα δεδομένα διεθνώς για την «πράσινη»… επανάσταση έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ μετά την εξαιρετικά μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, θα αλλάξουν περαιτέρω επί το δυσμενέστερο για τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στο χώρο, οι πληροφορίες λένε ότι η πώληση της ΤΕΝΕΡΓ θα γίνει σε μια τιμή αρκετά καλή για τη συγκυρία.

Δεν θα γίνει στα επίπεδα που των 22 ή 23 ευρώ που η διοίκηση Περιστέρη ζητούσε από τους προηγούμενους ενδιαφερομένους (Macquarie, First Sentier κ.α.), όμως φαίνεται πως θα γίνει μεταξύ 19 και 20 ευρώ. Κατόπιν θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση, οπότε θα έρθει μεγάλη ρευστότητα σε όλη την αγορά.

Το Masdar είναι κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου μέτοχοι είναι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, η εταιρεία ενέργειας TAQA και το fund Mubadala.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ