Για πρώτη φορά παρατηρούνται σε πολλά προϊόντα πλέον, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, μειώσεις τιμών οι οποίες είναι σημαντικές, είπε στο ΕΡΤNEWS o γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σχολιάζοντας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν χθες.
Να δούμε συνολικά την εικόνα που έχουμε από την αρχή του χρόνου σημείωσε και ενδεικτικά ανέφερε ότι το ρύζι, σε σχέση με την αρχή του χρόνου, έχει πέσει κατά 2%, τα ζυμαρικά κατά 3%, το χοιρινό περίπου 2,5%, το κοτόπουλο 3%, το κατσίκι και το αρνί 1,5%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4%, τα κατεψυγμένα θαλασσινά 11%, με τη μείωση του τελευταίου μήνα να είναι 7% παρότι έχει ξεκινήσει τη Σαρακοστή, το γάλα το νωπό και το πλήρες στα 4% με μειωμένα λιπαρά στα 6% μείον.
Υπάρχουν και προϊόντα τα οποία έχουν ανέβει, πρόσθεσε, αλλά για πρώτη φορά έχουμε εκτεταμένες μειώσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων.
Ο πληθωρισμός ψηλά
Ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, αυτό που κρατάει τον πληθωρισμό των τροφίμων ψηλά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε νοτιότερες χώρες είναι το ελαιόλαδο, στο οποίο δυστυχώς είχαμε δύο συνεχόμενες κακές χρονιές στο μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου, την Ισπανία, όπου αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ χαμηλή προσφορά αλλά την ίδια ζήτηση. ‘Αρα, πρόσθεσε, οι τιμές έχουν ανέβει και δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα κάποιας ανωμαλίας στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, αλλά δυστυχώς υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή παραγωγή.
Έχουμε μια άνοδο της τιμής σε σχέση με την αρχή του χρόνου γύρω στο 7% αλλά βλέπουμε ότι σταθεροποιείται σιγά σιγά η εικόνα και του ελαιόλαδου.
Για να το κάνω λίγο πιο κατανοητό και στους καταναλωτές, συνέχισε ο ίδιος, από το 5,3% του πληθωρισμού των τροφίμων που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το 2% οφείλεται στο ελαιόλαδο.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού τομέα, δεν είναι θέμα μόνο των καλλιεργειών των ελιών ενώ πρόσθεσε ότι «η ελληνική σοδειά μπορεί εφέτος να ήταν εφάμιλλη των άλλων ετών, ενδεχομένως λίγο μικρότερη, λίγο μεγαλύτερη, στην Ισπανία όμως υπήρχε πραγματική καταστροφή και οι ποσότητες οι οποίες παράγει Ισπανία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παράγει η Ελλάδα και η Ιταλία, άρα η Ισπανία είναι απολύτως καθοριστική για το ποιες θα είναι οι τιμές του ελαιόλαδου σε παγκόσμιο επίπεδο, και δυστυχώς είχαμε δύο πολύ κακές χρονιές».
Τα κέρδη των επιχειρήσεων
Αναφερόμενος στα κέρδη των επιχειρήσεων ο κ. Αναγνωστόπουλος, είπε ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη κέρδους τα οποία μπορεί να δει κανείς σε μια επιχείρηση.
Υπάρχει το μικτό κέρδος και υπάρχει το καθαρό κέρδος. Τα μικτά κέρδη πράγματι έχουν αυξηθεί σε κάποιες βιομηχανικές επιχειρήσεις και παραγωγικές επιχειρήσεις, όχι τόσο τροφίμων όσο άλλων βιομηχανικών προϊόντων.
Ωστόσο, το πρόβλημα εδώ είναι το εξής, ότι τα μικτά κέρδη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν κόστη τα οποία δεν έχουν να κάνουν με κόστος πρώτης ύλης και κόστος παραγωγής, αλλά έχει να κάνει με το μισθολογικό κόστος.
Δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος και το μισθολογικό κόστος, ευτυχώς θα έλεγα εγώ γιατί σε αυτό το τομέα έχει αυξηθεί, έχουν αυξηθεί και οι μισθοί και αυτό δυστυχώς καταλαβαίνετε ότι επιδρά και στα προϊόντα.
Τα καθαρά κέρδη όμως, ειδικά στη χώρα μας είναι σταθερά ακριβώς επειδή υπάρχουν οι κανόνες του πλαφόν, αν δεν υπήρχαν αυτοί, ενδεχομένως να είχαμε και εκεί αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.
Το καλάθι του Πάσχα
Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του Πάσχα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή την Τετάρτη 24 Απριλίου. Θα περιλαμβάνει τα προϊόντα που υπήρχαν και πέρυσι που είναι βασικά προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νονού, επισήμανε ότι «είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Έχει να κάνει με προϊόντα τα οποία δεν είναι τρόφιμα, είναι παιχνίδια ή λαμπάδες ή άλλου είδους προϊόντα τα οποία αγοράζουν κυρίως οι νέοι καταναλωτές. Δεν έχει να κάνει με το κομμάτι των τροφίμων, άρα δεν είναι στο βασικό καλάθι του νοικοκυριού».