Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΡΙΖΑ: Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου

Με την έγκριση του χρονοδιαγράμματος που είχε εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία για έκτακτο συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και β΄γύρο την 1η Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση υπερψηφίστηκε (επί των παρόντων) με 112 ψήφους έναντι 62 ψήφων που έλαβε η πρόταση που είχε καταθέσει η Θεοδώρα Τζάκρη (πλευρά Κασσελάκη) και έναντι 9 ψήφων που έλαβε η πρόταση του Παύλου Πολάκη, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τζάκρη είχε προτείνει έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου. Η πρόταση του κ. Πολάκη προέβλεπε διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) στις 5 Οκτωβρίου και ψηφοφορία για πρόεδρο στις 3 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΚΕ η εξής προσθήκη: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε ‘κουκουλοφόρους’, ‘πραξικοπηματίες’, ‘εκτροπές’, όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά». 

Επιπλέον, με 87 ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά, υπερψηφίστηκε η πρόταση που είχε καταθέσει ο Χρήστος Σπίρτζης για υποβολή «πόθεν έσχες» από τους υποψήφιους προέδρους. Ως προς αυτό το ζήτημα εκφράζονταν διάφορες ερμηνείες μετά τη συνεδρίαση. 

Σύμφωνα με κομματικές πηγές η εισήγηση της ΚΕ προς το Συνέδριο είναι στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας να συμπεριληφθεί και η υποβολή πόθεν έσχες. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «αρμόδιο για την έγκριση ή απόρριψη είναι μόνο το Συνέδριο». Από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες». 

Το ζήτημα των λεπτομερειών γύρω από το θέμα του «πόθεν έσχες» προκάλεσε αντιδράσεις και ένταση, με μέλη της ΚΕ που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη να εξέρχονται της αίθουσας διαμαρτυρόμενοι και φωνάζοντας συνθήματα: «Πρόεδρε προχώρα άλλαξε τα όλα», «η νομενκλατούρα ψυχορραγεί, η βάση θα φέρει την ανατροπή», «η βάση μπορεί να φέρει ανατροπή», «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το φέουδο σας ούτε το μέλος υποτακτικός σας». 

Η πρόταση που είχε αναπτύξει ο Νίκος Παππάς να συζητηθούν και να προχωρήσουν καταστατικές αλλαγές στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο μειοψήφισε με ποσόστωση της τάξης του 60%-40%, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση τέθηκε και ζήτημα για μη ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και ΚΕ (δηλαδή εκλογή σε διαφορετικές ημερομηνίες) από τον Δ. Χατζησωκράτη, σύμφωνα με κομματικές πηγές, και εφόσον την επαναφέρει θα συζητηθεί στην επόμενη ΚΕ, η οποία συνεδριάζει στις 5 Οκτωβρίου. Ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε προβλέπει ταυτόχρονη εκλογή. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ