Χωρίς να διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης, παραμένει σε εξέλιξη ο ανελέητος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
“Στο μάτι του κυκλώνα” του ολομέτωπου πλέον εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Ευρώπη καλείται να βρει απαντήσεις, νέες ισορροπίες και κυρίως μια ενιαία γραμμή σε ένα διαρκώς ευμετάβλητο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο.
Οι δασμοί που έχουν επιβάλει η μία στην άλλη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η Κίνα απάντησε στην αύξηση στο 145% από την κυβέρνηση Τραμπ των τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα με δική της αύξηση από 84% στο 125% των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.
Αν και το πάγωμα που αποφάσισε ο Τραμπ για τους δασμούς σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και τα κράτη της ΕΕ, έδωσε μια αίσθηση αποκλιμάκωσης, το κλίμα φαίνεται ότι περιγράφεται από την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αναστολή αυτή δίνει «μια εύθραυστη ανάπαυλα», εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει «να κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προστατευθεί».
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την ΕΕ να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Τραμπ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει για τους δασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ εξέτασαν τρόπους για το πώς να εκμεταλλευτούν αυτή την την παύση για να συνάψουν εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Αλλά «η αμερικανική πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε θα έχουμε άλλη μια συζήτηση γύρω από τους μηχανισμούς αντίδρασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε επίσης ότι «τα μέτρα για τα ψηφιακά καταστήματα λιανικής δεν είναι σπουδαία, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Αμερικανοί», ζητώντας αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ψηφιακού τομέα της ΕΕ.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Πεκίνο μετά από συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο είπε πως η Ισπανία ευνοεί μια πιο ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα που θα στηρίζεται στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση διαφορών και τη συνεργασία σε τομείς κοινού συμφέροντος.