Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣυνεχίζεται εξ αποστάσεως η σύσκεψη για τον GSI

Συνεχίζεται εξ αποστάσεως η σύσκεψη για τον GSI

Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά και τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, κατά την οποία δεν υπήρξε συμφωνία, χαρακτηρίστηκε, ωστόσο, από όλα τα μέρη ως «εποικοδομητική».

Σε παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μίλησε για τα όσα έπονται, ενώ έκανε λόγο για διάφορα «συγκρουόμενα συμφέροντα» γύρω από τα ενεργειακά, τα οποία έχουν δημιουργήσει στο εσωτερικό δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις ως προς το έργο του Great Sea Interoconnector.

Αρχικά ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, το κλίμα της οποίας χαρακτήρισε ως «ανθρώπινο», λέγοντας πως απαντήθηκαν ορισμένα ζητήματα, εντούτοις «υπάρχουν αρκετά άλλα για τα οποία θα γίνει συζήτηση τις επόμενες μέρες εξ αποστάσεως». Πρόσθεσε πως κρίθηκε αναγκαίο να γίνει η χθεσινή σύσκεψη λόγω και του κλίματος που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες στις εξ αποστάσεως επαφές.

Ζητούμενο μια κοινά αποδεκτή απόφαση

Αναφορικά με τα όσα έγιναν κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε πως μεταξύ όλων των μερών έχει συμφωνηθεί οι συζητήσεις να συνεχίσουν για όσο χρειαστεί ούτως ώστε να εξεταστούν και να απαντηθούν όλες αυτές οι σύνθετες παράμετροι – οικονομικές, τεχνικές, νομικές και άλλες – που χρήζουν διευκρινίσεων ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία αντίληψη.

«Ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια κοινά αποδεκτή απόφαση», υπογράμμισε. «Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι η προσπάθεια. Αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη σύγκλιση της χθεσινής συνάντησης», σημείωσε, λέγοντας πως «ο μεγάλος στόχος πέρα και έξω από αυτό το έργο, η κορυφαία προτεραιότητα και η κατάληξη αυτής της προσπάθειας πρέπει να έχει όφελος για τον κόσμο».

Υπέδειξε ακόμη, πως η Κυβέρνηση θεωρεί την ηλεκτρική διασύνδεση ένα σημαντικό έργο στην προσπάθεια της Κύπρου για ενεργειακή απεξάρτηση, τονίζοντας, παράλληλα, πως νομιμοποιείται να ζητά διευκρινίσεις επί ορισμένων ζωτικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το έργο αυτό καθ’ αυτό.

Δεν είναι ανεξάντλητος ο χρόνος – Νέα παράταση από Nexans

Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν υπάρχει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με την έννοια του «δεν υπάρχει αύριο». Επεσήμανε δε, πως ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος, συμπληρώνοντας πως επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναντίληψης, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνονται συζητήσεις χωρίς να μπαίνει το «πιστόλι στον κρόταφο», ενώ επανέλαβε πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να οδηγεί στη μείωση του ηλεκτρικού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα πάντως με ελλαδικά ΜΜΕ, επί του παρόντος για τον Great Sea Interconnector εξασφαλίζεται άλλη μία ολιγοήμερη παράσταση για το εκκρεμές ρυθμιστικό πλαίσιο από την Nexans που μεταθέτει την ημερομηνία για να αναλάβει το Full Notice Proceed από τον ΑΔΜΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Συγκρουόμενα συμφέροντα και δύο σχολές σκέψης

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΒ πριν από τη σύσκεψη της 10ης Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό για το έργο και στην οποία υποδείκνυε ότι «πρέπει να τεθούν οι αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας ώστε από την μια να μην δημιουργηθεί ένα νέο μονοπώλιο αλλά να ενθαρρυνθεί η εγχώρια παραγωγή πράσινης ή και συμβατικής ηλεκτρικής ενέργειας, και από την άλλη να μην δημιουργηθεί ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από μία μόνο πηγή», ο κ. Αντωνίου απάντησε πως ο κάθε οργανισμός εκφράζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του.

«Έχουν μία δική τους προσέγγιση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Εμείς βλέπουμε αυτές τις θέσεις με σεβασμό και τις καταγράφουμε. Όμως για την Κυβέρνηση, για τις αρχές ενός κράτους, το ζητούμενο είναι πως εξυπηρετείται ο πολίτης, πέρα και έξω από οποιαδήποτε καλώς νοούμενα συμφέροντα, είτε επιχειρηματιών, είτε οποιωνδήποτε άλλων οργανωμένων συνόλων», σημείωσε.

Περιέγραψε πως στην περίπτωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης εντοπίζονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Από τη μία η σχολή αναλυτών / ειδικών / επιχειρηματιών / πολιτικών και άλλων που υποστηρίζουν αναφανδόν το έργο, και από την άλλη εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό θα φέρει την καταστροφή στην κυπριακή οικονομία.

«Η Κυβέρνηση λειτουργώντας υπεύθυνα, κατά τρόπο συνετό θέλει να δίνει όλα τα δεδομένα πέρα και έξω από συναισθήματα, πάνω από οποιαδήποτε συμφέροντα, ούτως ώστε να καταλήξει στη βέλτιστη απόφαση προς το συμφέρον των καταναλωτών και γενικότερα, της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες του ενεργειακού προγράμματος της κυβέρνησης (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, ηλεκτρική διασύνδεση), ο κ. Αντωνίου υποστήριξε πως αλληλοσυμπληρώνονται μεν, αλλά την ίδια ώρα είναι και ανταγωνιστικοί μεταξύ τους.

«Κατά συνέπεια υπάρχουν συμφέροντα συγκρουόμενα», υπέδειξε, «γι’ αυτό βλέπουμε αυτές τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις υπέρ και κατά της ηλεκτρικής διασύνδεσης». Είναι ζητήματα τα οποία λαμβάνει υπόψη η Κυβέρνησης, η οποία τα καταγράφει και τα παρακολουθεί.

Σχολιάζοντας ακόμη τους τίτλους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως ελλαδικών μέσων που ποικίλουν ο κ. Αντωνίου είπε πως σε έργα αυτού του μεγέθους διακυβεύονται αρκετά συμφέροντα και κάλεσε το κοινό να είναι υποψιασμένο όταν βλέπει καταγραφή απόψεων η οποία αγγίζει τα όρια των άκρων και του φανατισμού καθότι ενδεχομένως να κρύβεται κάτι πίσω από τις γραμμές.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ