Με κινήσεις εξισορρόπησης για το Γενικό Δείκτη αλλά με την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφουν μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε την εβδομάδα πριν το Δεκαπενταύγουστο το ελληνικό χρηματιστήριο. Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη όμως, δεν έλειψαν οι εξάρσεις σε αρκετούς τίτλους της πληροφορικής, της ενέργειας και των κατασκευών, τρεις κλάδοι που είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος εδώ και πολύ καιρό.
Βεβαίως, ο τεχνικός εγκλωβισμός του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες κρατάει δέσμια την αγορά και δεν απελευθερώνει νέες εντολές που θα ξεμπλοκάρουν αν και εφόσον υπάρξει προσεχώς υπέρβαση αυτών των επιπέδων. Έτσι, όλο το ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί στους επιμέρους τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων, δεκάδες εκ των οποίων έχουν εξαιρετική εικόνα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 895,29 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, σε μια συνεδρίαση με μόλις πέντε μονάδες διακύμανση, με χαμηλό στις 892,60 και υψηλό στις 897,06 μονάδες. Παρά την εξισορρόπηση όμως του Γ.Δ., στο σύνολο της αγοράς 67 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 47 που είχαν πτώση. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,08 εκατ. ευρώ με τα 8,64 εκατ. ευρώ, ήτοι το 25,62% του συνόλου να είναι πακέτα σε Alpha Bank, Jumbo, Eurobank και Ελλάκτωρ.
Σε υψηλό δύο ετών ο Mid Cap – Ράλι +31,59% το 2021
Το πλέον αξιοσημείωτο της αγοράς είναι οι επιδόσεις των μετοχών του μεσαίου χώρου, καθώς ο Mid Cap (+0,26% χθες) έκλεισε στις 1.457,19 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 31 Ιουλίου 2019, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέο υψηλό δύο ετών! Πρόκειται για ακόμη μια τρανή επιβεβαίωση ότι οι μετοχές της μεσαίας αποτίμησης έχουν βγει για τα καλά στο προσκήνιο διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία στις αποδόσεις. Από την αρχή του χρόνου, ο Mid Cap ενισχύεται 31,59%, ξεχωρίζοντας με έμφαση, έχοντας τριπλάσια κέρδη έναντι Γενικού Δείκτη και FTSE 25.
Σε επίπεδο εβδομάδας, τα κέρδη ήταν οριακά, με το Γ.Δ. να ενισχύεται κατά 0,20%, τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,02%, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο +2,11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,47%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 10,67%, ο FTSE 25 είναι στο +10,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 6,40%.
Κορυφαία σε απόδοση μετοχή του Mid Cap το 2021 είναι η Intracom Holdings που ενισχύεται σε ποσοστό 150%, ακολουθεί η Πλαστικά Θράκης με άνοδο 106%, η AVAX είναι στο +74, η Cenergy Holdings +47,40%, η Intrakat +46%, η Quest Συμμετοχών στο +39,33%, η Κρι Κρι +29% κ.ο.κ.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Όπως αποδεικνύεται, ο έλεγχος της ζώνης των 900 μονάδων δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς θα απαιτηθεί ενίσχυση του τζίρου. Πάντως, το θετικό είναι ότι σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν καταγράφονται, με την αγορά να δείχνει ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση αυτού του ορίου, παρά ότι μπορεί να κινηθεί άμεσα πολύ χαμηλότερα.
Για να θεωρηθεί ασφαλής και σίγουρη η κατοχύρωση της ζώνης των 900 – 910 μονάδων θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιβεβαιώσει αυτή την περιοχή τουλάχιστον σε φίλτρο τριών ημερών, ήτοι τουλάχιστον σε τρεις συνεδριάσεις, ενώ θα ήταν ευχής έργο αν καταγράφονταν παράλληλα και αύξηση των συναλλαγών. Άρα, αυτή η όποια διαδικασία, μεταφέρεται για την επόμενη ή τις επόμενες εβδομάδες, όπου και οι επενδυτές θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης τονίζει ότι η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών στις 885 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 885 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 910 μονάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως οι 890 μονάδες – ως στήριξη και οι 905 μονάδες ως αντίσταση, είναι τα δύο βασικά βραχυπρόθεσμα επίπεδα. Οι 895 μονάδες είναι ενδιάμεση στήριξη, ενώ μια κατοχύρωση του υψηλού των 905 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση στις 927 μονάδες (προηγούμενα υψηλά) με το πιο σημαντικό σε περίπτωση που συμβεί στην παρούσα φάση, να φέρει τα stop πάρα πολύ κοντά.