Θέματα συνεργασίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τους πόρους που θα δοθούν από το νέο ΕΣΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αρμόδια Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και την αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.
Όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη, θα υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός για τους πόρους που θα διατεθούν «στη λογική των κοινών στόχων που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, τη γυναίκα που χρειάζεται ενδυνάμωση, το νέο παιδί που χρειάζεται να νιώσει ότι κάποιος το σκέφτεται». «Θα πορευτούμε μαζί στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη αξιοποίηση κάθε ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό μας» πρόσθεσε.
Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ακόμη ότι «το πρόγραμμα ΤΕΒΑ θα είναι πλέον στις περιφέρειες», ώστε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια, είδη πρώτης ανάγκης και είδη καθαρισμού στη δύσκολη καθημερινότητα και σε μια περίοδο αυξανόμενων πληθωριστικών τάσεων. Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πρόνοια και τους φορείς πρόνοιας είπε ότι έγινε συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης των συνθηκών παροχής της υπηρεσίας σε άτομα με αναπηρία, στα παιδιά που είναι στα κέντρα παιδικής προστασίας και στους ηλικιωμένους. Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση φέτος και από το υπουργείο τριπλασιάζεται σχεδόν από 1,5 εκ για το Κέντρο Πρόνοιας στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας στα 4 εκατομμύρια. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το υπουργείο θέλει να φροντίσει ώστε να παραταθούν και οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων τουλάχιστον για κάποιους μήνες, όπως έχει φροντίσει για την παράταση των συμβάσεων όσων είχαν προσληφθεί την περίοδο της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η Υπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, στη συνεργασία του υπουργείου με την ΕΝΠΕ με αντικείμενο το δημογραφικό προκειμένου ο κ. Τζιτζικώστας, ως πρόεδρος της Ένωσης να αποστείλει τις προτάσεις της για το θέμα, με αφορμή την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης και την επικείμενη παράδοσή του στον πρωθυπουργό τον Μάιο του 2024. «Θέλουμε το σχέδιο να έχει το διακριτό σημείο που έχει να κάνει με τις πολιτικές σε επίπεδο περιφερειών και σε επίπεδο δήμων ώστε το δημογραφικό να μην είναι μια οριζόντια αντιμετώπιση αλλά να έχει πολύ συγκεκριμένες δράσεις. Θα έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και θέλουμε τις προτάσεις όλων, των περιφερειών, των δήμων, των κομμάτων, των τριτέκνων, των πολυτέκνων, των ατόμων με αναπηρία, των μονογονεϊκών οικογενειών» συμπλήρωσε.
Ανέφερε, ακόμη ότι θα συνεργαστεί με την κ. Δερμεντζοπούλου και στο κομμάτι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της μακροχρόνιας φροντίδας και των ηλικιωμένων. «Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και για το θέμα της κοινωνικής στέγασης αλλά συζητάμε πολύ και για το θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης» επισήμανε η υπουργός.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι το ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών, θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, σχολίασε ότι ήδη αυξήθηκαν τα κονδύλια και οι πόροι που θα διαχειριστούν οι περιφέρειες και προφανώς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ επανέλαβε ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια με ευρωπαϊκούς πόρους των 150 κοινωνικών δομών που βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία με ωφελούμενους ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά και γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση κ.α. Ο ίδιος ευχαρίστησε την υπουργό γιατί με δική της πρωτοβουλία αυξήθηκαν οι πόροι και τα κονδύλια που κατευθύνει η περιφέρεια προς τα ιδρύματα της περιοχής ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία που ξεκινάει σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα.
Από την πλευρά της, η κ. Δερμεντζοπούλου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία της αντιπεριφέρειας με το υπουργείο και πρόσθεσε: «μιλήσαμε για τα άτομα με αναπηρία που για μας είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της περιφέρειας, τις δράσεις που μπορούμε να κάνουμε από κοινού, την παιδική προστασία, την τρίτη ηλικία και το κομμάτι της φτώχειας με το ΤΕΒΑ».
Στη συνέχεια η κ. Ζαχαράκη συναντήθηκε με εκπροσώπους
του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών. «Συζητήσαμε για τα Κέντρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας τα οποία βοηθούν μια γυναίκα, που μπορεί να ήταν στο σπίτι, να ήξερε κάποιες τέχνες αλλά δεν μπορούσε να το μετουσιώσει αυτό σε επιχειρηματικότητα. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί κανείς να συμβουλεύει μια τέτοια γυναίκα, πώς να την καθοδηγήσει στο επόμενο βήμα, πώς μπορεί εκείνη να γίνει επιχειρηματίας και κυρίως πώς μπορεί να βρει και τους πόρους για να μπορέσει αυτό να το κάνει πράξη» πρόσθεσε.