Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣυνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεταιρισμών στο 8ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ τροφίμων 

Συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεταιρισμών στο 8ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ τροφίμων 

Μια πολύ γόνιμη συζήτηση για τη σύνδεση των συνεταιρισμών με την τοπική αυτοδιοίκηση διεξήχθη στο τρίτο πάνελ του 8ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. 

Στην τρίτη θεματική ενότητα του Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και είχε τίτλο: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Η στροφή και η ενίσχυσή τους προς την εξωστρέφεια», αναπτύχθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν οι συνεταιρισμοί και πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει υποστηρικτικά για το σκοπό αυτό. 

Ο Δήμαρχος Νάουσας, κ. Νικόλαος Καρανικόλας, παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου για τη στήριξη των συνεταιρισμών της περιοχής, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις διαθέσιμες υποδομές. Επεσήμανε την προσφορά των συστημάτων άρδευσης, την πραγματοποίηση πολλών έργων αγροτικής οδοποιίας σε όλο το Δήμο που βοήθησαν αποφασιστικά τους τοπικούς συνεταιρισμούς. Ακόμη, τόνισε ότι εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία της πανδημίας για την επιμόρφωση των αγροτών της περιοχής και συμμετείχε σε εκθέσεις μαζί με τους παραγωγούς. Τέλος, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση “Ζω την πόλη μου”, που έδωσε την ευκαιρία στους δημότες να γνωριστούν καλύτερα με τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα και τη σημερινή προσπάθεια ανάκαμψης. Αναφέρθηκε την ανάγκη τόνωσης των εξαγόμενων προϊόντων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τη μεγάλη αναγκαιότητα του υγιούς συνεταιρίζεσθαι που θα καταπολεμήσει, όπως είπε, τον κατακερματισμό της παραγωγής. «Κλειδιά της επιτυχίας είναι ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων, η ένταξη νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και οι καλλιεργητικές κατευθύνσεις από τους συνεταιρισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Ο κ. Manuel Rauch, Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Οπωροπαραγωγών “Fränkische Schweiz eG” του Pretzfeld, παρουσίασε τη δική του οπτική, αναφερόμενος στις πτυχές ίδρυσης ενός συνεταιρισμού, στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη λειτουργία του, καθώς και μετέφερε την εμπειρια του απί συνεργασία με την επαρχία του Forchheim και τη δομή των μελών-αγροτών στην οπωροκαλλιέργεια. Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην παράδοση των συνεταιρισμών στη Γερμανία και παρουσίασε ως παράδειγμα καλής πρακτικής το παράδειγμα της συνένωσης των παραγωγών στην περιοχή του Forchheim με κύριο προϊόν το κεράσι. Τέλος, επισήμανε τα πλεονεκτήματα από την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων, την πιστοποίηση των προϊόντων και τις ευκολίες που προσφέρει η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη διαλογή των καρπών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το τέθηκαν πολύ ενδιαφέροντα και ουσιαστικά ζητήματα από το κοινό στους ομιλητές, οι οποίοι διαφώτισαν με τις πολύ καίριες απαντήσεις τους. 

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε κάθε παραγωγική προσπάθεια που συνδέει την τοπική αυτοδιοίκηση με τη τοπική ανάπτυξη ενισχύοντας με κατάλληλες συμπράξεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ