Ο σχεδιασμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ήταν το θέμα που απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που συνεδρίασε στο Επιμελητήριο υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη.
Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εκπρόσωποι Δήμων, Πυροσβεστικής, Σωμάτων Ασφαλείας, Στρατού, φορείς, εθελοντικές οργανώσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι, υπάρχει ετοιμότητα όλων, ωστόσο θα πρέπει και οι πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να συμμετέχουν έμπρακτα στο έργο της πρόληψης που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της παρουσίας όλων των φορέων που συμμετέχουν στο ΣΟΠΠ. Προερχόμαστε από μία αντιπλημμυρική περίοδο που ευτυχώς δεν είχαμε φυσικά ακραία φαινόμενα, δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, αυτό όμως συνεπάγεται ότι η επερχόμενη αντιπυρική περίοδο λόγω της ξηρασίας, των λίγων βροχοπτώσεων που είχαμε στη διάρκεια του Χειμώνα, την κάνει εξαιρετικά πάρα πολύ δύσκολη. Σκοπός και στόχος όλων μέσα από τη συνεδρίαση να δούμε την επάρκεια σε προσωπικό και μέσα που διαθέτει ο κάθε φορέας, ο συντονισμός, η οργάνωση και η συνεργασία όλων μας με απώτερο σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας δημόσιας ή ιδιωτικής, των μνημείων μας, καθώς επίσης να τηρήσουμε αυστηρά το σχέδιο της πρόληψης κατά των πυρκαγιών».
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ Γιάννης Λεονταράκης δήλωσε:
«Συζητάμε όλα τα θέματα της αντιπυρικής περιόδου, θα είναι μία δύσκολη περίοδο αν αναλογιστεί κάνεις τις ελλείψεις στις διευθύνσεις δασών, στη Πυροσβεστική υπηρεσία γενικότερα. Χρειαζόμαστε και ζητάμε τη συνέργεια των πολιτών να είναι όσο το δυνατόν προσεκτικοί, απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να το υπενθυμίζουμε. Μάλιστα συντρέχουν και πρόστιμα σε τέτοια περίπτωση. Καλούμε τους δήμους να κάνουν, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις προβλεπόμενες αυτοψίες σε οικόπεδα που πρέπει να είναι καθαρά και να μην υπάρχουν χόρτα ξερά. Σε αυτό ευθύνη έχουν οι πολίτες που θα πρέπει να μεριμνήσουν και να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους. Υπάρχει καλή συνεργασία, χρόνια τώρα, της Περιφέρειας με όλους τους φορείς, ευελπιστώ παρά τις δυσκολίες που έχουμε, να υπάρξει μία καλή περίοδος, συμβάντα σίγουρα θα έχουμε. Αλλά στοχεύουμε στο να έχουμε μια αντιπυρική περίοδο η οποία τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης να έχει χαμηλό αποτύπωμα με την βοήθεια όλων».
Τέλος ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στη Κρήτη Γιώργος Τσικαλάς επεσήμανε, ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί ήδη έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο.
«Οι δυνάμεις μας σε όλη την Κρήτη είναι ήδη σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και σε διασπορά, τα σχέδια έχουν επικαιροποιηθεί. Οι πληροφορίες που έχουμε για τα εναέρια μέσα, θα έχουμε τα ίδια, τρία τον αριθμό. Το προσωπικό μας είναι περίπου στα ίδια περυσινά επίπεδα».