Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Συναγερμός με τη νέα παραλλαγή: Σήμερα στο “μικροσκόπιο” του ΠΟΥ

Συναγερμός με τη νέα παραλλαγή: Σήμερα στο “μικροσκόπιο” του ΠΟΥ

Σε συναγερμό έχει θέσει την επιστημονική κοινότητα το “πλέον ανησυχητικό μέχρι στιγμής” νέα στέλεχος του κορονοϊού, η λεγόμενη “παραλλαγή της Μποτσουάνα” οποία έκανε την εμφάνισή της στην αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, πρώτη η Βρετανία, σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί η ολιγωρία σε περιοριστικά μέτρα που είχε επιτρέψει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, προχώρησε στην απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες, εν αναμονή και των ανακοινώσεων της τεχνικής ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συνεδριάζει σήμερα για να αξιολογήσει την νέα παραλλαγή και ενδεχομένως να αποφασίσει εάν θα της δώσει ή όχι όνομα από το ελληνικό αλφάβητο.

Την ίδια πανεπιστημιακοί ερευνητές δουλεύουν με εντατικό ρυθμό ώστε να διαπιστωθεί η μεταδοτικότητα, η θνητότητα και ο βαθμός αντοχής της στα εμβόλια, ενώ οι ειδικοί διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, επαρκής και για τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι το ουσιαστικό όπλο απέναντι στην πανδημία αλλά και στην εμφάνιση μεταλλάξεων.

Μόνο ένα κρούσμα εκτός Αφρικής, “αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα”

Από σήμερα το μεσημέρι στη Βρετανία απαγορεύονται οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα. Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.

Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα 7 έως 14 ημερών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ