Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣυνέδριο: Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα

Συνέδριο: Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις, οι προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις που αφορούν τη λειτουργία και τη διαχείριση του νοσοκομείου στη μετά Covid-19 εποχή παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχή χρονιά από το Health Daily και τη Boussias με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).Ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων, εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και εκπρόσωποι ασθενών συζήτησαν τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου κλινικής διαχείρισης της πανδημίας στα νοσοκομεία, αλλά και τον επανασχεδιασμό των νοσοκομειακών υπηρεσιών και για τη διαχείριση και χρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου.

Η πανδημία του κορωνοϊού δοκίμασε τις αντοχές των συστημάτων Υγείας και ανέδειξε τις παθογένειες τους τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ωστόσο έδωσε και την ευκαιρία για την αναδιοργάνωση τους, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου κατά τον χαιρετισμό της στο συνέδριο.

Επίσης αναγνώρισε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν σημαντικές αλλαγές ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία και οι επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με COVID-19 παράλληλα και με τους υπόλοιπους ασθενείς, ωστόσο όπως τόνισε πρέπει να υλοποιηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει στην Ελλάδα ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας. Βασικοί άξονες αυτών των μεταρρυθμίσεων όπως σημείωσε είναι η επιτάχυνση στα προγράμματα πρόληψης, η μείωση του clawback σε προϊόντα και υπηρεσίες, ο εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο χώρο της Υγείας, βασικό βήμα για τον οποίο είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος που θα επιτρέψει και τη διασύνδεση των νοσοκομείων, η βελτίωση των υποδομών καθώς και η ενίσχυση της έρευνας για νέες θεραπείες μέσα από συνέργειες της φαρμακοβιομηχανίας με ερευνητικά κέντρα. Η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε ακόμα μια φορά πως στη χώρα μας στην διάρκεια της πανδημίας η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενέτεινε την παραγωγή φαρμάκων, εξασφαλίζοντας όλα τ’ απαραίτητα φάρμακα, σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ασθενείς, ενώ τόνισε ότι εφόσον υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο χώρο τη Υγείας ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις1,2 δις ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσα στην επόμενη τετραετία, γεγονός που θα προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, τόνωση της οικονομίας αλλά και εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή.

Από την πλευρά του ΣΦΕΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Παναγούλιας τόνισε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση τα επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία, γιατί σήμερα είναι ανεπαρκής.  Όπως ανέφερε ο κ. Παναγούλιας ηπανδημία ανέδειξε όλες τις παθογένειες των συστημάτων υγείας και υποχρέωσεόλες τις χώρες να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς για την υγεία. Τουπουργείο Υγείας καλείται να θεραπεύσει τις πληγές που δημιούργησε στο σύστηματόσο η πανδημία όσο και η πτώχευση της χώρας, που δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα

από ανάπτυξη. Θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και να ξεκινήσουνκαι κάποιες νέες. Αναγκαία είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση του συστήματος, με καλύτερη κατανομή των πόρων, τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Είναι γνωστό ότι στα νοσοκομεία μας το ένα στα δύο φάρμακα το πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία. Το ύψος των clawback και rebate έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον κλάδο. Η Ε.Ε. και η Επιτροπή Πισσαρίδη αναφέρουν ότι το ύψος του clawback απειλεί την βιωσιμότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια,όμως πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Κώστας Μαριάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας και ο τομέας των ιατροτεχνολογικών στάθηκε στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας. Όταν οι γιατροί μας πάλευαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να κρατήσουν τους ασθενείς τους στην ζωή, οι τεχνικοί μας ήταν στα μετόπισθεν για να συντηρήσουν και να κρατήσουν στη ζωή τα απαραίτητα μηχανήματα για όλες τις μονάδες». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, επιβάλλεται η εμπειρία αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα από γνώση, να προσφέρει και συμπεράσματα, για να οχυρώσουμε καλύτερα τις δομές και το σύστημα υγείας, μέρος του οποίου είναι εκτός των ιατροτεχνολογικών και οι φαρμακευτικές εταιρείες και άλλοι συμμέτοχοι, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε πιθανές μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. «Σε αυτή την προοπτική της επόμενης ημέρας και της επανοργάνωσης ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που εκπροσωπώ είναι προφανώς σημαντικός και δηλώνει παρών. Να θυμίσω ότι είμαστε ο κατεξοχήν κλάδος καινοτομίας» τόνισε.