Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, συνάντηση μεταξύ των βουλευτών της Δωδεκανήσου και των προέδρων των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μίκα Ιατρίδη, Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε ο Γιάννης Παππάς. Επιστολή υποστήριξης απέστειλε και ο βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Γιάννης Παπαβασιλείου, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου Ιάκωβος Κουτλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπάθου Ηλίας Αλεξίου, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΞΡ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας της ΕΞΡ Κώστας Καλιουδάκης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε πως η επιβάρυνση του επισκέπτη σε ένα κομμάτι της τουριστικής αλυσίδας έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη και το διαθέσιμο εισόδημα των ταξιδιωτών, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ζήτηση και μειωμένη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον τόπο μας.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ανέλυσαν στους βουλευτές τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου, εκφράζοντας ανησυχίες για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ως προς τον ΦΠΑ των ξενοδοχείων, το τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση και το τέλος Παρεπιδημούντων. Ως αποτέλεσμα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ξενοδοχείων στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αιφνίδια αύξηση του τέλους Ανθεκτικότητας, που επιβαρύνει τους επισκέπτες των νησιών και προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως από τη γερμανική αγορά. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και επιβαρύνοντας σημαντικά τις υπάρχουσες υποδομές.
Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, με μείζον ζήτημα την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ διαμονής, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αυξάνοντας την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα, ενώ στηρίζει τις παραμεθόριες περιοχές και τους κατοίκους τους, οι οποίοι ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό.