Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣτ.Πέτσας:Δεν θα αφήσουμε τις σχολικές επιτροπές χωρίς τους απαραίτητους πόρους

Στ.Πέτσας:Δεν θα αφήσουμε τις σχολικές επιτροπές χωρίς τους απαραίτητους πόρους

Για τις εκλογές της Ιταλίας και την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι , για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για το θέμα της θέρμανσης στα σχολεία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του στο MEGATH ανέφερε πως «ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να εκλέξει όποια ηγεσία θέλει μέσα από δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογικές διαδικασίες. Ένα ντόμινο τέτοιων εξελίξεων στην Ευρώπη, που λόγω της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας που προηγήθηκε, ή άλλων εσωτερικών ζητημάτων που σχετίζονται με το πολιτικό σκηνικό, μπορεί οι ακραίες φωνές να αυξάνονται, άρα να  μειώνεται η συνοχή στην Ευρώπη. Είναι ένα μήνυμα αυτών των λαών που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι δηλαδή δεν μπορεί να στηρίζουμε τις κοινωνίες, να αφήνουμε κάποιους πίσω και κάποιοι να προχωρούν μπροστά, αυτό διαλύει την κοινωνική συνοχή. Αυτό ήταν και ένα μήνυμα για την Ελλάδα. Βλέπω από την Ιταλία μία άνοδο των ακραίων φωνών, αλλά αυτό δεν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, παρόλο που έχουμε περάσει παρόμοιες κρίσεις τα τελευταία χρόνια – πανδημία, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση απορρόφησαν αυτούς τους κραδασμούς, υπάρχει μία κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, μία δυνατότητα εμπιστοσύνης που απολαμβάνει, που δεν την είχαμε συνηθίσει στο μεταπολιτευτικό σκηνικό. Θέλω να πιστεύω ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει μία δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, μία αγωνία για ζητήματα ακρίβειας ή εισαγόμενου πληθωρισμού, ότι με τις πολιτικές που ξεδιπλώνουμε, ότι κρατάμε ενωμένη την κοινωνία. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Σχετικά με την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, «ΠΑΤΡΙΔΑ», ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι, «αυτές οι φωνές ακούγονται πολλά χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Σημασία έχει το τι κάνουμε, και πώς τις απομονώνουμε. Πώς τις απομονώνουμε; Όταν μειώνουμε 94% τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια, με αυτήν κυβέρνηση, μειώνουμε αυτή την πίεση ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε «ξέφραγο αμπέλι», ότι έχουμε σύνορα και τα φυλάσσουμε. Όταν καταφέρνουμε να μειώσουμε από 121 τα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο 1/3 , σημαίνει ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προόδου, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος και το εισαγόμενο πρόβλημα της μετανάστευσης».

«Θέμα υπάρχει όταν κάτι είναι ανεξέλεγκτο. Όταν υπάρχει μία παγκόσμια κατάσταση στην οποία δείχνεις εσύ ότι μπορείς να διαφυλάξεις τα σύνορά σου, απέναντι μάλιστα σε έναν γείτονα που εργαλειοποιεί τη μετανάστευση και το ζήτημα των προσφυγικών ροών, τότε νομίζω ότι κάνουμε ένας βήμα μπροστά και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση τα τελευταία 3 χρόνια. Τα νούμερα είναι πραγματικά συντριπτικά, απέναντι σε μία κατάσταση η οποία ήταν πολύ άσχημη από το 2015 ως το 2019, αλλά από το 2019 και μετά έχει βελτιωθεί σημαντικά παρά την κρίση που είχαμε στα σύνορά μας το 2020», πρόσθεσε.

«Θέλω να πάω στη λογική ότι εκφράστηκε ο ιταλικός λαός μέσα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς με ελεύθερες εκλογές, και έχει σημασία να δούμε ποια είναι η κυβέρνηση, ποια είναι η προγραμματική ατζέντα, κι πώς αυτό θα εξελιχθεί. Περιμένουμε να δούμε την κυβέρνηση και μέσα από τις προγραμματικές θέσεις της θα εκφραστεί ποια είναι η συνεργασία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Για τους φόβους ότι πρόκειται για ένα κόμμα το οποίοι εκφράζει τις ιδέες του Μουσολίνι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως, «δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή να βάλουμε την ταμπέλα “πώς εκλέχθηκε η κ. Μελόνι”, αλλά στο πλαίσιο συνεργασίας στην Ευρώπη ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει. Δεν θα κρίνω κανέναν λαό για την ψήφο του. Πρέπει να δούμε τις προγραμματικές θέσεις τους».

Μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Πέτσας, μίλησε και για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

«Δεν θα αφήσουμε τις σχολικές επιτροπές χωρίς τους απαραίτητους πόρους»

«Από την αρχή έχουμε παράσχει στήριξη στους Δήμους, σε δύο επίπεδα. Έχουμε δώσει 218 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αυτή τη βδομάδα θα προχωρήσουμε σε μία έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατομμύρια για τους Δήμους συν 14 εκατομμύρια ευρώ για τις σχολικές επιτροπές μας για την θέρμανση των παιδιών μας, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα στην αρχή της χρονιάς. Θα εξασφαλίσουμε τις ανάγκες των παιδιών μας στα σχολεία και όλα όσα προκύψουν από τις σχολικές επιτροπές. Είχαμε δώσει άλλα 14 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο για την στήριξη των σχολείων. Εάν δεν φτάσουν θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, δεν θα αφήσουμε τις σχολικές επιτροπές χωρίς τους απαραίτητους πόρους», τόνισε αναφορικά με τα σχολεία και την θέρμανση των σχολείων.

Για τα κονδύλια που παίρνουν οι Δήμοι για τα αδέσποτα ζώα, ο κ. Πέτσας, ξεκαθάρισε πως, «ένα βασικό θέμα που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας είναι ότι το βασικό πρόβλημα με τα ζώα συντροφιάς είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μέτοχοι που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική πλευρά. Εμείς για πρώτη φορά ψηφίσαμε πέρσι τον Σεπτέμβριο ένα νέο πλαίσιο. Έχουμε αρχίσει να ξεδιπλώνουμε τη δευτερογενή νομοθεσία που αφορά στο πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο σωστά».

«Για τις χρηματοδοτήσεις, κατασκευής καταφυγίων συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Για πρώτη φορά έχουμε μία διαδικασία χρηματοδότησης όχι μόνο για κατ6αφύγια και πάγιο εξοπλισμό, αλλά κλαι για στειρώσεις, 5 εκατομμύρια ευρώ,. Θα προχωρήσουμε σε νέα χρηματοδότηση για στειρώσεις και εμβολιασμούς. Μέχρι το 2021, η χρηματοδότηση ήταν 600.000 ευρώ τον χρόνο από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, ενώ με το πρόγραμμα  «Άργος» έχει μπει σε λειτουργία και είναι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ», συνέχισε.

Τέλος ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά.

«Οι κατηγορίες του Ερντογάν είναι έωλες. Η Ελλάδα απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις του Ερντογάν, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα νόμιμης άμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερον, δεν έχουμε εμείς την «στρατιά του Αιγαίου», οι Τούρκοι την δημιούργησαν το 1975, η οποία είναι αποβατική και συνιστά μία επιθετική ενέργεια από μόνη της. Τρίτον έχουμε την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τέταρτον έχουμε το casus belli από την τουρκική εθνοσυνέλευση το 1975. Αυτές είναι επιθετικές ενέργειες, εμείς έχουμε δικαίωμα άμυνας»,

»Από εκεί και πέρα, το κρεσέντο των επιθέσεων πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα πάντα θα αντικρούει αυτές τις παράλογες αιτιάσεις», κατέληξε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ