«Όλοι μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε τον φόβο και την αβεβαιότητα που συνοδεύει μία διάγνωση καρκίνου. Να τα αντικαταστήσουμε με γνώση, αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ελπίδα», αναφέρει η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στη δήλωσή της για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου.
Η κ. Κυριακίδου σημειώνει ότι «αυτό το απόσπασμα από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου έχει την ίδια απήχηση σήμερα όπως και όταν παρουσιάσαμε το Σχέδιο το 2021», προσθέτοντας πως με χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ έχουν ξεκινήσει δράσεις και πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν κάθε στάδιο, από την πρόληψη έως την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, καθώς και την ποιότητα ζωής.
Σύμφωνα με την ίδια, η νέα προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον προ-συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου έχει σημειώσει βήματα προόδου στην έγκαιρη ανίχνευση, παράλληλα με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης #GetScreenedEU.
«Θα ξεκινήσουμε, επίσης, σύντομα μία από κοινού δράση για την εφαρμογή προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου με χρηματοδότηση πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.
Όπως εξηγεί, αυτό περιλαμβάνει δεκάδες έργα που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα EU4Health και συγκεντρώνουν τεχνογνωσία από όλη την ΕΕ. «Είμαι βέβαιη ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή», επισημαίνει.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ανισότητες όσον αφορά την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, επηρεάζοντας ιδιαίτερα πολίτες οι οποίοι προέρχονται από χαμηλότερες κοινωνικό-οικονομικές ομάδες. Με τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις ενσωματώνονται στην καθοδήγηση του κοινού».
«Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης έχουμε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από ποτέ για όσους έχουν διαγνωστεί. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση στις καλύτερες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για όσους έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου. Αργότερα αυτήν την εβδομάδα θα δημοσιεύσουμε σχετική μελέτη που αφορά την επιστροφή στην εργασία», συμπληρώνει.
Η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση «του δικαιώματος στη λήθη» όσον αφορά την πρόσβαση όσων έχουν εμπειρία καρκίνου σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Σε μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας δεν μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις ανεξάρτητα από την προδιάθεση, την πρόγνωση ή το ιστορικό, όπως σημειώνει.
«Ο καρκίνος μάς αφορά όλους. Στον χρόνο που χρειάζεται για να διαβαστεί η δήλωση αυτή, έχουμε περίπου πέντε νέες διαγνώσεις καρκίνου. Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου οφείλουμε σε όσους έχει αγγίξει τη ζωή ο καρκίνος καθώς και στις οικογένειές τους να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για πρόοδο, για αξιοπρέπεια και ελπίδα για όλους», καταλήγει η Ευρωπαία επίτροπος.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ