Ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, χαρακτήρισε το Ενωσιακό Κέντρο Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο Ηράκλειο Κρήτης, για την έναρξη των εργασιών του, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Πρόκειται για το τέταρτο ανάλογο Κέντρο στην Ευρώπη και το πρώτο που αφορά στην υδρόβια ζωή, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.
Η Ευρωπαία Επίτροπος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του, καθώς αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο σε θέματα υδρόβιων οργανισμών, με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, και τόνισε την ανάγκη συνεχών δράσεων με στόχο την ευημερία των ζώων αυτών, καθώς – όπως είπε – το να υπάρχουν υγιή ζώα έχει θετικό αντίκτυπο στη διατροφική αλυσίδα.
«Αυτό το κέντρο αναφοράς, το τέταρτο στη σειρά, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία καθώς έρχεται να συμπληρώσει κενά στην επιστημονική και πρακτική τεχνογνωσία. Θα παρέχει, ακόμη, σημαντική υποστήριξη στις χώρες μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά στους επίσημους ελέγχους που πραγματοποιούνται για την ευημερία των ζώων», επεσήμανε η κ. Κυριακίδου.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ διαβεβαίωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές του, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το ζήτημα των ψαριών εισβολέων, ώστε να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια ως προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Αυγενάκης: Γράφουμε μια νέα σελίδα
«Μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και την Κρήτη», χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο, ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, η απόφαση για τη λειτουργία του Κέντρου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δείχνει την εμπιστοσύνη της ΕΕ και ευχαρίστησε γι’ αυτό την αρμόδια Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε- και προσωπικά δεσμεύομαι δημόσια- ότι θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Είναι υποχρέωσή μας και προς την ΕΕ και προς όλους όσοι εμπλέκονται με την αλιεία. Με αυτού του είδους τις δραστηριότητες αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το ΥΠΑΑΤ δεν είναι μόνο ένα υπουργείο επιδοτήσεων. Έχουμε πολλά μέτωπα που μπορούμε να αναπτύξουμε αποδεικνύοντας την πραγματικά αναπτυξιακή δράση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο υπουργείο». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η λειτουργία του Κέντρου επετεύχθη από μια μικρή χώρα, ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε: «Μια μικρή χώρα, με μεγάλη ψυχή, με μεγάλη υπόσταση και μεγάλο βάρος. Την Ελλάδα! Η πρόταση ήταν σοβαρή και καλοδουλεμένη. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρύτανη κ. Κοντάκη αλλά και στον κ. Παυλίδη που ήταν η ψυχή της προσπάθειας, καθώς και σε όλη την ομάδα που δούλεψε πάνω σε αυτό. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και την Επίτροπο η οποία μας στήριξε αφού αξιολόγησε τα δεδομένα, έχοντας και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα στηρίξει το εγχείρημα σε όλα τα επίπεδα. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη και όλους τους αυτοδιοικητικούς, γιατί με την παρουσία τους, ενισχύουν την προσπάθεια και δηλώνουν παρόντες στη νέα αυτή σελίδα που γράφετε εδώ στην Κρήτη».
Διεθνής εμβέλεια
Το Κέντρο αναφοράς θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και με την συμμετοχή του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Στην εκδήλωση μετείχαν ακόμη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, Μιχαήλ Παυλίδης.
Για μια ιδιαίτερη μέρα και μια παγκόσμια πρωτοτυπία έκανε λόγο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευκρίνισε πως από αυτή την προσπάθεια θα προκύπτουν καλές πρακτικές ενώ θα γίνουν και απαραίτητες διορθώσεις ώστε οι υδρόβιοι οργανισμοί να εκτρέφονται με τις καλύτερες συνθήκες, με όφελος τόσο για τους ίδιους όσο και για την ίδια την κοινωνία.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για τη δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας στην Κρήτη και τόνισε πως η Περιφέρεια θα είναι παρούσα να βοηθήσει στα πρώτα βήματα.
«Η εγκατάσταση αυτής της πρωτοποριακής ερευνητικής δομής στο νησί μας αποτελεί κίνητρο και παράδειγμα για όλους. Ως περιφέρεια Κρήτης, τα τελευταία χρόνια, προωθούμε τη διασύνδεση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι αυτό το Ενωσιακό Κέντρο Αναφοράς θα συγκαταλεχθεί ως αναπόσπαστο τμήμα του ερευνητικού χάρτη της Κρήτης, μιας περιφέρειας που επενδύει στην έρευνα.
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχαήλ Παυλίδης παρουσίασε τους στόχους του Κέντρου. Όπως είπε:
– Το Κέντρο θα αναπτύξει και θα διαδώσει γνώσεις και εργαλεία που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στη διενέργεια επίσημων ελέγχων για την ορθή μεταχείριση και την καλή διαβίωση των υδρόβιων ζώων.
– Θα παρέχει επιστημονική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στα σχετικά εθνικά δίκτυα ή φορείς υποστήριξης, μέσω της ανάπτυξης μαθημάτων κατάρτισης και της παραγωγής ερευνητικών πορισμάτων και οδηγών ορθής πρακτικής.
– Θα βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να κατανοήσουν τους κανόνες, τον τρόπο συμμόρφωσης με τους κανόνες αυτούς, καθώς και τις μεθόδους ελέγχου που θα χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές αρχές.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, Μινώα – Πεδιάδος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης, Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Αθανασάκης, Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Φαιστού, Ιωάννης Φασομυτάκης.
Στην εκδήλωση, επίσης, παραβρέθηκαν ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ, Νεκτάριος Βιδάκης, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρης Ζερβός και η γενική διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, Μελιτίνη Οικονομάκη.