Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣτρατηγική συμφωνία μεταξύ του Ομίλου AKTOR και της Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Στρατηγική συμφωνία μεταξύ του Ομίλου AKTOR και της Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία Greenline, ενεργειακό βραχίονα του Ομίλου Agrogroup, εξαγοράζοντας το 51% της θυγατρικής της Sunforce One με στόχο την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προχώρησε ο Όμιλος AKTOR στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού του και του σχεδιασμού για την ενίσχυση του κλάδου ΑΠΕ και τη δημιουργία νέων πηγών επαναλαμβανόμενων εσόδων. 

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος AKTOR, μέσω της θυγατρικής του AKTOR ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, εξαγόρασε από την Greenline του Ομίλου Agrogroup (συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Μητσιολίδη και της οικογένειας Μποζατζίδη), το 51% της εταιρείας Sunforce One, η οποία διαθέτει εν λειτουργία ή προς λειτουργία, 42 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 37 MW, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πιερία και Χαλκιδική, με μακροχρόνιες συμβάσεις πώλησης ενέργειας με τον ΔΑΠΕΕΠ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Sunforce One θα προχωρήσει την στρατηγική επέκτασης με την ανάπτυξη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 200 MW, στην Ελλάδα. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη διαμόρφωση ενός πολύτιμου χαρτοφυλακίου ενέργειας που θα συμβάλλει στον στρατηγικό μας στόχο για τη δημιουργία νέων, σταθερών πηγών εσόδων και την παραγωγή αξίας για τους μετόχους μας. Στην Agrogroup και στον Κωνσταντίνο Μητσιολίδη βρήκαμε έναν συνεργάτη, εγνωσμένης αξίας και με μεγάλη εμπειρία, και από κοινού θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την ανάπτυξή μας. Υλοποιούμε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για επενδύσεις ύψους €2 δισ., στον οποίο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έχουν καθοριστικό ρόλο και θα θωρακίσουν τον Όμιλό μας για τα επόμενα χρόνια. Χάρη στην τεράστια τεχνική του εμπειρία και τις ενδοομιλικές συνέργειες, οΌμιλος AKTOR έχει στρατηγικό πλεονέκτημα στον χώρο των ΑΠΕκαι αυτό είναι κάτι που θα αξιοποιήσουμε με το παραπάνω». 

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της συναλλαγής ήταν η AtticaBank. O κ. Χρήστος Ηλιόπουλος, Chief of Structured Finance τηςAttica Bank σημείωσε: «Η ομάδα του Structured Finance της Attica Bank διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του Ομίλου AKTOR και του Ομίλου Greenline. Με την εξειδίκευση, την εμπειρία και τη στρατηγική της προσέγγιση, συνέβαλε ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας την ομαλή και αποτελεσματική διεκπεραίωση της συναλλαγής. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτή τη σημαντική συμφωνία, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο μας ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού συμβούλου».

Ο Όμιλος AKTOR θα προχωρήσει συνολικά σε επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW, έως το τέλος του 2027, μέσα από την υλοποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για εξαγορά και κατασκευή έργων ΑΠΕ αθροιστικής ισχύος 912 MW, καθώς και από την εξαγορά περαιτέρω χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 390 MW, που είναι υπό διερεύνηση σήμερα. Επιπλέον, με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2028, η εταιρεία θα ωριμάσει υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 1.300 MW, καθώς και επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1.500 MW που θα αφορά αποθήκευση ενέργειας μέσα από αντλησιοταμίευση.Στόχος του Ομίλου είναι έως το 2030 το 30% των προ τόκων φόρων και αποσβέσεών κερδών του (EBITDA) να προέρχεται από έργα ΑΠΕ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ