Ανοικτές παρουσιάσεις αλλά και ραντεβού κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους ισχυρών επενδυτικών funds περιλαμβάνει το πρόγραμμα των επόμενων δύο 24ώρων για το οικονομικό επιτελείο.
Στις 4 σήμερα το μεσημέρι, οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι το σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη καθώς οι παρουσιάσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού αλλά και τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα. Εκτός από την ανοικτή παρουσίαση που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση του α’ εξαμήνου (αλλά και την ολοκλήρωση ουσιαστικά του φετινού προγράμματος χρηματοδότησης των αναγκών του δημοσίου ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν και νέες εκδόσεις χρέους το προσεχές διάστημα) θα υπάρξουν και… ατομικές συναντήσεις που έχουν ήδη κλειστεί εδώ και αρκετό καιρό.
Τα ραντεβού γίνονται σε μια περίεργη χρονική συγκυρία. Από τη μία, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί να «ποντάρουν» ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι φέτος μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (σ.σ το οποίο επιμένει ότι η όποια επανεκτίμηση των προβλέψεων θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου) και από την άλλη η πανδημία να δείχνει και πάλι τα δόντια της μέσα από τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» που ανεβάζει τον βαθμό ανησυχίας σε όλο τον πλανήτη.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει πολλά επιχειρήματα με τα οποία μπορεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των αγορών. Πρώτον, ένα «γεμάτο ταμείο» καθώς και χθες τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούσαν τα 34 δις. ευρώ ακριβώς όσα ήταν και πριν από την έναρξη της πανδημίας. Δεύτερον μια οικονομία που δείχνει έτοιμη να αναπτυχθεί εφόσον βεβαίως οι εξωγενείς παράγοντες το επιτρέψουν. Επενδύσεις, εξαγωγές και κατανάλωση, παρουσίασαν στο β’ τρίμηνο πολύ θετικά στοιχεία κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς τα στοιχεία για την πορεία του οποίου θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το τρίτο στοιχείο που αναμένεται να επικαλεστεί ο υπουργός Οικονομικών είναι η διάθεση να εφαρμοστεί «συνετή» δημοσιονομική πολιτική το επόμενο διάστημα κάτι που διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από τώρα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και ως «όπλο» πειθούς για τους ανεμβολίαστους. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανοίξει το πουγκί των παροχών εκτινάσσοντας σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη το δημόσιο χρέος το οποίο θα κλείσει αισίως στα 352 δις. ευρώ φέτος.
Από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους θα συνεχιστούν με ακόμη θετικότερα αποτελέσματα για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Ένα κόστος που έχει συγκρατηθεί πλέον κάτω από τα 5 δις. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα με την προοπτική να διατηρηθεί σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα επί σειρά ετών.