Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτον πρωθυπουργό το «χαρτάκι» με τον αναθεωρημένο στόχο του ΑΕΠ: Πάνω από...

Στον πρωθυπουργό το «χαρτάκι» με τον αναθεωρημένο στόχο του ΑΕΠ: Πάνω από 5% φέτος η ανάπτυξη

Στο υπουργείο Οικονομικών συγκρίνουν από χθες την πορεία της οικονομίας του α’ εξαμήνου φέτος με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τους «βγαίνει» μια αύξηση της πίτας της οικονομίας κατά περίπου 6,4 δις. ευρώ.

Για όλη την χρονιά, είχαν βάλει στόχο ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 7 δις. ευρώ και ότι θα φτάσει από τα περίπου 166 δις. ευρώ, στα 172-173 δις. ευρώ. Άρα, πρακτικά, ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% μέσα στο 2020 έχει ήδη επιτευχθεί εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι τα μαγαζιά κατά την φετινή περίοδο των Χριστουγέννων θα κάνουν μικρότερο τζίρο από πέρυσι που προσπαθούσαν να διώξουν εμπόρευμα με το click away.

To πιθανότερο πλέον είναι ότι το ΑΕΠ θα γράψει ισχυρό ρυθμό ανάκαμψης και στο 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο οποίος μπορεί να κινηθεί ακόμη και στο επίπεδο του 6-7%. Πολύ απλά διότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος του 2021 θα έχουν πολύ μεγαλύτερες «εξαγωγές υπηρεσιών» από τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020. Τα νούμερα μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια σε μια πρόβλεψη κοντά στην πραγματικότητα. Οι εξαγωγές υπηρεσιών στο β’ τρίμηνο του 2021 έφτασαν στα 5,928 δις. ευρώ αντί για 4,604 δις. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2020. Στο γ’ τρίμηνο του 2020, οι εξαγωγές υπηρεσιών είχαν περιοριστεί στα 4,6 δις. ευρώ από 10 δις. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2019.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι φέτος ανακτήθηκαν τα επίπεδα εισπράξεων από τον τουρισμό του 2019. Ωστόσο, αν τα τουριστικά έσοδα του γ’ τριμήνου έχουν ήδη κλείσει στο 70% του επιπέδου του 2019 (δηλαδή περίπου στα 7 δις. ευρώ αντί για 10 δις. ευρώ το 2019) τότε αυτομάτως το φετινό ΑΕΠ έχει πριμοδοτηθεί με 2,2 δις. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο παράγοντας «κατανάλωση».

Το λογικό σενάριο είναι ότι θα καταγραφούν φέτος μεγαλύτεροι τζίροι και στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Το δείχνουν άλλωστε τα στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων αλλά και τα στοιχεία από την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν στο «μείγμα» προστεθεί και η πορεία των επενδύσεων που είναι έντονα ανοδική, τότε εύκολα μπορεί να προκύψει μια αναθεωρημένη πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ πάνω από 5%.

Το που θα φτάσει ο πήχης, θα εξαρτηθεί βεβαίως σε μεγάλο βαθμό από την επίπτωση της πανδημίας και του κύματος ανατιμήσεων στην ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το οικονομικό επιτελείο θελήσει να κινηθεί συντηρητικά όπως έκανε μέχρι τώρα, η φετινή ανάπτυξη με ρυθμό 5% και πάνω, φαίνεται πλέον αν είναι διασφαλισμένη. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ