Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτον παγκόσμιο χάρτη των Data Center μπαίνει η Ελλάδα

Στον παγκόσμιο χάρτη των Data Center μπαίνει η Ελλάδα

Στον παγκόσμιο χάρτη των δυνητικά ανερχομενων αγορών data center μπαίνει η χώρα μας μετά και τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον αρχίζουν να μπαίνουν σε τροχιά. Για την ακρίβεια η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην χρυσή δεκάδα των αγορών προς παρακολούθηση σύμφωνα με την έκθεση Global Data Center Market 2022 της εταιρείας παροχής υπηρεσιών real estate Cushman & Wakefield.

«Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν αξιοσημείωτα από πολλές απόψεις. Οι βιομηχανίες σε όλους τους τομείς έχουν έρθει αντιμέτωπες με αλλαγές και ανατροπές – και ο κλάδος των data center δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στις αρχές του 2020, πολλές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν αίφνης μια αυξημένη ανάγκη για μετάβαση στο cloud ώστε να συνδέσουν το εργατικό τους δυναμικό και να του επιτρέψουν να εργαστεί από απόσταση. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2021 με αποτέλεσμα η μετάβαση στο cloud να επιταχυνθεί και η ανάγκη για κέντρα δεδομένων να συνεχίσει να αυξάνει. Οι μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Amazon, η Microsoft, η Alibaba, και άλλες – εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και πλέον το ερώτημα δεν είναι αν οι μεγαλύτεροι παίκτες κέντρων δεδομένων θα επεκταθούν σε νέες περιοχές αλλά πόσο θα επεκταθούν και πόσο γρήγορα» επισημαίνει η έκθεση. Προσθέτει μάλιστα ότι «οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud συνεχίζουν να αγωνίζονται για μερίδιο αγοράς τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές αγορές, με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αγορών να γίνονται κόμβοι», κάτι που θα μπορούσε να ισχύσει και για την χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα τοποθετεί την χώρα μας στο top ten των αγορών που θα πρέπει να εστιάσει κανείς το βλέμμα του τα επόμενα χρόνια, αναμένοντας ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στον κλάδο των κέντρων δεδομένων. 

Η λίστα με τις υπό παρακολούθηση χώρες, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, διαμορφώνεται κάπως έτσι. 

1 – Κέιπ Τάουν

2 – Μόσχα

3 -Αθήνα

4 – Άμπου Ντάμπι 

5 – Βιέννη 

6 – Κωνσταντινούπολη 

7 – Χαϊντεραμπάντ 

8 – Μπανγκόγκ 

9 – Ωκλαντ 

10 Μομπάσα  

Όσο για τις ήδη κορυφαίες αγορές data center, σύμφωνα με την έκθεση περιλαμβάνονται, η Βόρεια Βιρτζίνια, το Ντάλας, η Σιγκαπούρη, το Σικάγο, η Ατλάντα, το Πόρτλαντ, το Χονγκ Κονγκ, το Σίδνεϊ και το Σιάτλ.

Η ένταξη της χώρας μας στην εν λόγω λίστα είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων που δρομολογούν το τελευταίο διάστημα οι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Ελλάδα. 

Να θυμίσουμε ότι στην κατασκευή Data Center Region στην Αθήνα προχωρά η Microsoft, με την επένδυση μάλιστα να προστίθεται πρόφατα στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού σχεδιάζει εδώ και καιρό την δημιουργία ενός συγκροτήματος κέντρων δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων στην περιοχή της Αττικής, το οποίο θα αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) Τα τρία Κέντρα Δεδομένων θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης, σε περιοχή του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και σε περιοχές του Δήμου Κρωπίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης να είναι μεγαλύτερος των 75 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημιουργώντας παράλληλα και 100 νέες Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Ουσιαστική αύξηση της χωρητικότητας στην αποθήκευση δεδομένων θα προσφέρουν και τα δύο άλλα Data Center που σχεδιάζει στην Αθήνα η Lamda Hellix, a Digital Realty Company. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει ρίξει ήδη τα θεμέλια για το data center campus στο Κορωπί, ονόματι Athens 3, η χωρητικότητα του οποίου ανέρχεται στα  6.8MW, ξεπερνά δηλαδή την χωρητικότητα όλων των εν λειτουργία data center που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Την δυνατότητα να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές θα έχει μάλιστα και το έτερο multitenant data center που σχεδιάζει η Lamda Hellix, το οποίο εκτιμάται ότι θα πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και θα αρχίσει να κατασκευάζεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Miα από τις επερχόμενες τοπικές ζώνες της αποφάσισε να δημιουργήσει επί ελληνικού εδάφους και η Amazon Web Services. Μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα την επένδυση, με στόχο ήδη από το τέλος του έτους να μπορεί να προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες στους πελάτες της. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα στελέχη της AWS δεν έχουν προβεί σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος της επένδυσης ή με τον τρόπο υλοποίησής της, αν δηλαδή η τοπική ζώνη θα δημιουργηθεί σε κτηριακές υποδομές της AWS ή αν θα φιλοξενηθεί σε υποδομή τρίτων (data center), τονίζοντας ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω.

Πέρα από τα data center που κατασκευάζονται, την δυναμική της χώρας στον κλάδο των δεδομένων ενισχύουν και οι επενδύσεις που δρομολογούνται για την μεταφορά των δεδομένων αυτών σε Δύση, Ανατολή και Βαλκάνια, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που σχεδιάζονται αλλά και πρόσθετων Data Center που ξεκινούν την λειτουργία τους στη Βόρεια Ελλάδα. 

Την σύνδεση της χώρας με την γειτονική Ιταλία και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη διασφαλίζει το νέο καλώδιο οπτικών ινών που θα ποντίσει στο βυθό του Ιονίου η Islalink, επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022. Το εν λόγω υποβρύχιο καλώδιο, το οποίο θα φέρει την ονομασία IONIAN, θα συνδέει την παραθαλάσσια ιταλική πόλη Crotone με την Πρέβεζα και θα συμπληρώνεται από το δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο συνδέει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη.

Από τους βυθούς των ελληνικών θαλασσών θα περνούν και κάποια από τα καλώδια που σχεδιάζουν να ποντίσουν Sparkle και Google μέσω της κοινοπραξίας που έχουν δημιουργήσει. Συγκεκριμένα το καλώδιο Blue θα συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το συμπληρωματικό BlueMed ιδιοκτησίας της Sparkle που θα μοιράζεται το υποβρύχιο τμήμα με το σύστημα Blue, θα εκτείνεται μέχρι την Ιορδανία (Aqaba) με επιπλέον διακλαδώσεις σε Γαλλία (Κορσική), Ελλάδα (Χανιά – Κρήτη), Ιταλία (Golfo Aranci – Σαρδηνία και Ρώμη), Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Τουρκία και Κύπρο. 

Την ίδια στιγμή μάλιστα ανοίγει ο δρόμος και προς τα Βαλκάνια με την βοήθεια της ελληνικής Lancom, η οποία προχωρά στην κατασκευή του τρίτου Data Center της – η εταιρεία έχει ήδη ένα Data Center σε Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη – Balkan Gate I, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. To νέο Data Center, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του σύντομα θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα. Κάπως έτσι θα μπορεί να καταστεί προορισμός για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Data Center, περιορίζοντας το φαινόμενο το μεγαλύτερο μέρος του content των ελληνικών επιχειρήσεων της περιοχής να φιλοξενείται σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ