*Ακόμη και η εφημερίδα Sun του Ρούπερτ Μέρντοχ υποστήριξε το Εργατικό Κόμμα αντί των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ: «Ώρα για νέο προπονητή -και δεν εννοούμε να απολυθεί ο Σάουθγκεϊτ». Πάντως, για τον προπονητή της Εθνικής Αγγλίας θα δείξει, μετά το ματσάκι με τους Ελβετούς- αύριο στις 19.00′-. Ωστόσο, η μεγάλη “μάχη” διεξάγεται μεθαύριο, για να δούμε πως θα ξημερωθεί η Ευρώπη, Δευτέρα πρωί.
*Γαλλία: Δύο μήνες πριν προκηρύξει εκλογές, ο Μακρόν είχε αποκαλύψει τα σχέδιά του στον πατέρα του. Τι αποκάλυψε ο πατέρας του Γάλλου προέδρου, Ζαν Μισέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Est Républicain. Πιο τελευταία “δημοσκόπηση” θεωρώ αυτή των πανίσχυρων αγορών. Χθες, το Γαλλικό υπ. Οικονομικών θα “έβγαινε” στις αγορές- με τέσσερις εκδόσεις- προκειμένου να αντλήσει έως 11,3 δισ$ (10,5 δισ ευρώ). Τα γνωστά ως Obligations assimilables du Trésor είχαν λήξεις έως και 40ετία. Την ώρα που γραφόταν η DeA, δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση- δες στο ://www.aft.gouv.fr/en/oat-characteristics-. Για να το δούμε λίγο: Η δημοπρασία είναι η δεύτερη από τότε που ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία, που πυροδότησε ένα σημαντικό sell off στα γαλλικά assets. Η Γαλλία πρέπει να πουλήσει χρέος άνω των 34 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς τις αποπληρωμές και τα κουπόνια, το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των κρατικών εκδοτών σε δείγμα που εκτιμά η UBS Group AG.
*Kαι αυτό, σε μία περίοδο που η ΕΚΤ “στραγγίζει” ρευστότητα από την αγορά (ΡΕΡΡ, TLTROs e.t.c) που δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσει τα επιτόκια πριν τον Σεπτέμβριο (και αν, στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου), Εμμανουήλ Καρίμαλης-στρατηγικός αναλυτής UBS- σημείωνε πως, εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, οι ακόμα αυξημένες απαιτήσεις δανεισμού, σε συνδυασμό με το επιταχυνόμενο πρόγραμμα QT της ΕΚΤ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας για τα ΟΑΤ.
*Λονδίνο/London Calling: Γιατί το Citi ψήφισε Εργατικούς- ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως, η δημιουργία πλούτου είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις είναι υποστηρικτικές, δεδομένου ότι ο εταιρικός φόρος δεν θα αυξηθεί και η φορολογική ελάφρυνση των επενδύσεων θα παραμείνει. Οι Εργατικοί θέλουν να παραδώσουν 1,5 εκατομμύριο σπίτια μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς και έργα καθαρής ενέργειας που συγχρηματοδοτούνται με ιδιωτικά κεφάλαια, ελπίζοντας ότι αυτό θα απελευθερώσει συσσωρευμένα επενδυτικά κεφάλαια.
*Οτιδήποτε αφορά στον ενεργειακό κλάδο στο Η.Β, ενδιαφέρει άμεσα-είτε έμμεσα την Metlen. Με εδραία θέση στο νησί. Συναλλαγματικά: Οι επενδυτές συναλλάγματος θα είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στην προοπτική στήριξης της στερλίνας, λαμβάνοντας υπόψη ότι παραμένει χαμηλότερα κατά 15% από την περίοδο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016. Και τέλος, πιθανότατα θα οδηγήσει σε στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι οποίοι τελικά θα ενισχύσουν το εμπόριο.
*Αργία χθες στην Wall Street (4η Ιουλίου) και μειωμένος ο τζίρος στα ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα 66,4 εκατ. (σε Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς και Eurobank) πραγματοποιήθηκαν 26 εκατ. Όπως την Τετάρτη, έτσι και χθες με ανοδικό “τράβηγμα” στο “κλείσιμο”, ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.267,40 (υψηλό ημέρας) με 1,97% και αγορές από τα επίπεδα των 1.241,14 μονάδων. Eurobank, με συναλλαγές 2,57 εκατ. τμχ τη μεγαλύτερη άνοδο 3,07% στα 2,118 ευρώ. Αποτίμηση στα 7,871 δις
*Παρότι “έκοψε” μέρισμα (0,65/μτχ) διορθώνοντας έως τα 13,16 ευρώ η προσφορά μαζεύτηκε μεθοδικά, έως τα 13,48 (υψηλό ημέρας). Ο λόγος για τον ΟΤΕ, που θα επαναλάβω ότι το τελευταίο διάστημα με Κώστα Νεμπή στο “τιμόνι” φαίνεται να αλλάζει τάση. Είναι και η (υπο)στήριξη από την Deutsche Bank, στην οποία αναφερόμαστε εδώ και 2 μέρες.
*Από τον Φεβρουάριο είχε να πιάσει τα 7 ευρώ η Lamda Development. Με άνοδο 2,75% στα 7,09 ευρώ. Μαθαίνω ότι κάποιες…μικρογκρίνιες υπάρχουν από την πλευρά της ΤΕΜΕΣ προς την Malt Riviera. Η εταιρεία-ΤΕΜΕΣ/Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος 80%- Lamda 20% θα κατασκευάσει το Malt Riviera- σε οικόπεδο της Ελληνικόν Α.Ε/Lamda. Κάτι παίχτηκε με την πρώτη δόση- που κατέβαλε η M.R- χωρίς να έχουν γίνει όλες οι πρόδρομες εργασίες που είχε αναλάβει/βάσει της συμφωνίας η Lamda. Το ψάχνω, διατηρώ μία μικρή επιφύλαξη. Θα επανορθώσω, εάν δεν είμαι ακριβής…
*Βγήκαν ειδήσεις στο συνέδριο του Economist: Πιο σημαντική- κατά γενική εκτίμηση η τοποθέτηση του Κόλιν Ελις- στέλεχος του Moody’s Investors Service. Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις και αποφεύγοντας να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, που σημειωτέον είναι ο μοναδικός που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε μη επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα». Ενδιαφέρον, το ότι και αυτός στάθηκε στο πρόβλημα της βραδύτητας απόδοσης δικαιοσύνης. Στο ίδιο πάνελ ο Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους, επισήμανε ότι στις δύο τελευταίες δημοπρασίες 10ετών και 30ετών ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε σαν να έχουμε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s. Γεγονός που αποτυπώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης κατά 50%. «Οι επενδυτές ψήφισαν ότι θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η Ελλάδα να επανέλθει στη βαθμίδα πιστοληπτικής κατάταξης Α+ που είχε πριν από την κρίση και το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει στα επίπεδα των πορτογαλικών. Σύμφωνα με τον…mr Bond του ελληνικού (κρατικού) χρέους, η αναβάθμιση από τον Moody’s θα έφερνε επενδύσεις 12 με 20 δισ.
*Δεύτερη σερί παράσταση χθες από Intracom Holdings και Intralot. Mε άνοδο 3,76% στα 3,45 ευρώ η πρώτη, έως τα 1,26 με συναλλαγές 2,69 εκατ. μτχ η δεύτερη. Τι ετοιμάζουν στην Παιανία, ακριβώς δεν γνωρίζω, αλλά για καλό “δείχνει” το 2ήμερο Τετάρτης- Πέμπτης.
*Καιρός ήταν, να αντιδράσει η Ideal Holdings. Άκουσα και τον επικεφαλής Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να σημειώνει ότι, «ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι το 2021 γιατί είχαμε δει ότι η Ελλάδα άλλαζε. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είχε αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τις επενδύσεις», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας από τη σκοπιά του ότι «εκτός από τα δημόσια κεφάλαια, το κεφάλαιο που θα βοηθήσει για ουσιαστική ανάπτυξη είναι το ιδιωτικό».
*Συνεχίζουν τα…πουλέν των Νικόλα Καραμούζη (Doppler) και Τζιουζέππε Τζιάννο (DotSoft). Με συναλλαγές ξαπλώστρας στην λαϊκή πλαζ της Βουλιαγμένης. Είπαμε, βάλτε κάτι παραπάνω…
*Με τη ματιά του ειδικού: Η δυναμική εταιρική κερδοφορία, το μειωμένο πολιτικό και δημοσιονομικό ρίσκο, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι από τους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις αποτιμήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών την τελευταία πενταετία, «στέλνοντας στο ταμείο» όσους πίστεψαν έμπρακτα σε επιλεγμένες μετοχές. Το μέσο P/E δωδεκαμήνου της Ελληνικής Αγοράς είναι για το σύνολό της μονοψήφιο, κάτι που ενισχύει τη σχολή σκέψης του «όχι ακριβού», σε discount συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Χρηματιστήρια και άρα με περαιτέρω προοπτικές ανατίμησης του Ελληνικού Χ.Α. by Πέτρος Στεριώτης.
*Τροχοδρόμησε η AEGEAN, με το που ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις ξένου ( ; ) -με επιφύλαξη-. Με 3,30% στα 11,90 ευρώ. Είπαμε, αλλά όχι και μόλις 1,072 δισ αποτίμηση.
*Από τις 27 Ιουνίου- τελευταία συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο για τη μετοχή της Metlen- σταθερά τα “κλεισίματα” με θετικό πρόσημο. Στα 36,72 (0,82%) με 112 χιλ τμχ.
*Για ΕΛΛΑΚΤΩΡ- by the book/step by step- στα 2,60 ευρώ (2,36%) με 343 χιλ τμχ.
*Αυτά, για την ώρα. Από Δευτέρα, για να δούμε τι θα δούμε…