Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτον αστερισμό των κρυπτονομισμάτων-Γράφει ο Κ. Αλαφογιώργος

Στον αστερισμό των κρυπτονομισμάτων-Γράφει ο Κ. Αλαφογιώργος

Στις αρχές του 2010, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο όπου τα κρυπτονομίσματα θα γίνονταν ένα από τα πιο διαπραγματεύσιμα εμπορεύματα / νομίσματα / περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, αλλά εδώ είμαστε.

Σε μια παγκόσμια οικονομία βυθισμένη σε μια ετήσια επιβράδυνση λόγω μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας πανδημίας, το κρυπτονόμισμα έχει θεωρηθεί από πολλούς, μεγάλους και μικρούς, επενδυτές ως «ασφαλής παράδεισος» και ο μη καθορισμένος χαρακτήρας του έχει βοηθήσει πολύ σε αυτή την άποψη.

Ενώ στις ΗΠΑ, θεωρείται ως εμπόρευμα, καθώς μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα για την αγορά και πώληση αγαθών. Ως αποτέλεσμα, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύνολο εμπορικών κανόνων για να βοηθήσουν στη ρύθμιση αυτής της καθιερωμένης και κυρίαρχης αγοράς.

Την Τρίτη 9 Μαρτίου, η αξία του Bitcoin ξεπέρασε το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθιστώντας το τη δεύτερη φορά που το εικονικό νόμισμα έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα με το πρώτο να είναι στις 19 Φεβρουαρίου. Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει πλέον συγκεντρώσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που κολοσσοί όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η New York Life, η Soros Fund Management, η Tesla καθώς και μεμονωμένοι επενδυτές όπως ο Dan Loeb ερευνούν και επενδύουν σε μεγάλο βαθμό.

Ενώ το Bitcoin βρίσκεται σε φαινομενική άνοδο, εναλλακτικές λύσεις, όπως το Ethereum και το Litecoin έχουν επίσης ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα κρυπτονομίσματα, ειδικά για τους μικρότερους επενδυτές, καθώς το κόστος για την αγορά σε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις είναι αρκετά μικρότερο.

Η διαδικασία

Για πολλούς επενδυτές που εισέρχονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την έννοια του Bitcoin και τι οραματίστηκε ο «Satoshi Nakamoto» το 2009 όταν δημιούργησε το νόμισμα.

Με απλούστερους όρους, το Bitcoin δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση στις τράπεζες, χρησιμοποιώντας ένα αποκεντρωμένο σύστημα για την καταγραφή συναλλαγών σε αντίθεση με το παρόν σύστημα καταγραφής πληροφοριών σε συγκεκριμένα ινστιτούτα όπως τράπεζες και επενδυτικούς οίκους. Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι η “δύναμη” της κατοχής των αρχείων δεν παραμένει ποτέ σε ένα μέρος, αποτρέποντας τη διαφθορά και την κατάχρηση που αναπόφευκτα συνοδεύει.

Αυτό γίνεται δίνοντας σε όποιον θελήσει, τη δύναμη να ενημερώσει τη λίστα συναλλαγών του Bitcoin, που ονομάζεται blockchain, εντοπίζοντας έναν τυχαίο αριθμό που επιλύει μια εξίσωση που δημιουργείται από το σύστημα. Αυτό πραγματοποιείται από υπολογιστές, όσο πιο ισχυρός ο υπολογιστής, τόσο περισσότερες εικασίες μπορεί να κάνει ανά δευτερόλεπτο δίνοντάς την καλύτερη ευκαιρία για την εύρεση της σωστής απάντησης.

Όποιος καταφέρει να εντοπίσει τον σωστό αριθμό, γίνεται ο προσωρινός τραπεζίτης του Bitcoin και τώρα μπορεί να ενημερώσει το «blockchain» με τις νέες συναλλαγές. Όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση, ανταμείβεται με ένα σταθερό ποσό Bitcoin καθώς και με τα τέλη κάθε συναλλαγής του block του. Το νέο block αποστέλλεται πίσω στο Δίκτυο Bitcoin και κάθε υπολογιστής του δικτύου επικυρώνει και ενημερώνει τη λίστα συναλλαγών του με το νέο block, προσθέτοντας το στο αρχικό blockchain και ξεκινώντας ξανά τη διαδικασία (mining).

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το νέο Bitcoin και όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα  «εξορύσσωνται», με την χρήση της διαδικασίας ενημέρωσης blockchain. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στο πόσα Bitcoin μπορούν να υπάρχουν και μόλις επιτευχθεί το όριο των 21 εκατομμυρίων BTC δεν μπορεί ποτέ να εξαχθεί κανένα νέο Bitcoin. Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στο 88.805% (18.649.081,25 BTC) με 900 νέα Bitcoin καθημερινά. Ο αριθμός των νέων Bitcoin μειώνεται επίσης κατά το ήμισυ κάθε τέσσερα χρόνια για να βοηθήσει στη ρύθμιση του πληθωρισμού με το τελικό Bitcoin που εκτιμάται ότι θα υπάρξει το 2140.

Μπορώ να επενδύσω;

Τώρα που έχουμε μια γενική ιδέα για το πώς κατασκευάζονται το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, μπορούμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε αν αξίζει την επένδυση μας και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

Για πολλούς παραδοσιακούς επενδυτές, είναι δύσκολη η κατανόηση της έννοιας του κρυπτονομίσματος, ειδικά επειδή δεν υπάρχουν ενιαίοι κανονισμοί για την προστασία των επενδυτών. Δεν υπάρχει επίσης συγκεκριμένος τρόπος αξιολόγησης αυτής της αγοράς, καθώς συγκρίνεται τακτικά τόσο με το χρυσό όσο και με το δολάριο ΗΠΑ, δύο εγγενώς ξεχωριστές οντότητες.

Υπάρχουν επίσης ξαφνικές αυξήσεις και πτώσεις τιμών στο Bitcoin, φαινομενικά από το πουθενά. Ένα παρόμοιο παράδειγμα παρουσιάστηκε ξανά στα τέλη του 2020, όπου η τιμή του Bitcoin πήγε από $ 42,000 σε $ 34,863 σε μόλις 24 ώρες. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει τεράστια αστάθεια στο εύρος των τιμών και, όπως όλοι οι έμπειροι επενδυτές γνωρίζουν, η μεταβλητότητα ισούται πάντα με τον κίνδυνο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο εισόδου για τις μεγάλες εταιρείες, που προτιμούν να περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνάς τους, σε αντίθεση με τους μικρούς επενδυτές που βλέπουν αυτή την «Άγρια Δύση» των αγορών ως ευκαιρία κέρδους παρά το ρίσκο που ενέχει.

Η παρούσα κατάσταση

Η πανδημία έχει προκαλέσει παγκόσμια προβλήματα στις περισσότερες μεγάλες αγορές, αλλά έχει επίσης επηρεάσει την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρονικών ειδών το 2019 καθώς και της παγκόσμιας επιβράδυνσης της κατασκευής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε πλέον έλλειψη των silicon chip. Αυτό στη συνέχεια δημιούργησε έλλειψη εφοδιασμού για όλα τα semiconductors που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Το Bitcoin μπορεί να «εξορυχθεί» χρησιμοποιώντας τους ισχυρούς επεξεργαστές των υπολογιστών. Οι ρέκτες χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένους υπολογιστές που ονομάζονται ASIC αλλά εδώ υπάρχει πρόβλημα λόγο ελλείψεις εφοδιασμού.

Λόγω της περιορισμένης ύλης, οι παραγωγοί των chip αναγκάζονται να επιλέξουν πού θα χρησιμοποιήσουν το πεπερασμένο silicon, είτε για να υποστηρίξουν την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είτε για να εκπληρώσουν τους στόχους τους για τις πιο περιζήτητες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τους υπολογιστές και smartphones. Ορισμένες εταιρείες όπως η NVIDIA έχουν βρει έναν προσωρινό συμβιβασμό και έχουν ξεκινήσει την κατασκευή φθηνότερων επεξεργαστών, ειδικούς για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων που ονομάζονται CMP. Αυτό μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, όμως δεν μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις υψηλές απαιτήσεις για την αποτελεσματική παραγωγή κρυπτονομισμάτων.

Το φαινόμενο αυτό και η αύξηση τιμών των υπολογιστών, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στην παραγωγή Bitcoin στην Κίνα που είναι η κορυφαία χώρα στα κρυπτονομίσμάτα στον κόσμο. Το Πεκίνο αναγκαστικά υπέβαλε στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να προσλάβουν πολλούς επιπλέον υπαλλήλους ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα.

Παρά τα πολλά εμπόδια, η αγορά κρυπτονομισμάτων όχι μόνο επέζησε αλλά ευημερεί, σε μια οικονομία που μετράει δύο υφέσεις, καθώς και μια παγκόσμια πανδημία και έναν εμπορικό πόλεμο, τον Σίνοαμερικανικό που συνεχίζεται. Στην αγορά κρυπτονομισάτων, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον παρά τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες. Όλο και περισσότεροι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Κωνσταντίνος Αλαφογιώργος

Οικονομολόγος

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ