Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στην Καστοριά, για τη συμπλήρωση 112 ετών από την απελευθέρωσή της και του εορτασμού του Πολιούχου της Αγίου Μηνά.
‘Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη και ως εκπροσώπου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, στην οποία χοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας Καλλίνικος και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας Απόστολος.
Ακολούθως, ο κ. Δένδιας κατέθεσε στέφανο στον Αδριάντα του Γερμανού Καραβαγγέλη και παρακολούθησε την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στις επετειακές εκδηλώσεις παρέστησαν η βουλευτής Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού «Μέγας Αλέξανδρος» αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημήτριος Σαββόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Πασχάλης Χαρούμενος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανώτατοι αξιωματικοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.
«Η Καστοριά υπέμεινε τον οθωμανικό ζυγό για 527 χρόνια. Την 11η Νοεμβρίου του 1912, ανήμερα της εορτής του πολιούχου, οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη. Η σημερινή επέτειος μάς καλεί να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όλους αυτούς στη μακρά πορεία των αιώνων που κατέθεσαν το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή τους, για την ελευθερία της Ελλάδας» ανέφερε ο υπουργός.
«Ως Έλληνες», πρόσθεσε, «οφείλουμε να διατηρήσουμε στη θεσμική μνήμη κάθε επέτειο. Όχι μόνο ως ιστορική ανάμνηση, αλλά και ως εκπαιδευτική διαδικασία για τις επόμενες γενιές».
«Πιστεύω βαθύτατα στην πατρίδα μας, τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις μας και τη συλλογική εθνική μας μνήμη. Αποτελούν αυτά ταυτοτικά στοιχεία του νέου Ελληνισμού και αποτελούν τα στέρεα θεμέλια στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης. Θεμέλια υποστήριξης των κεκτημένων του Έθνους» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
«Πρέπει», είπε, «να γίνει σαφές ότι η διατήρηση των στοιχείων της εθνικής ταυτότητας είναι ενέργεια βαθύτατα ενωτική και συγχρόνως συντηρητική και προοδευτική εν ταυτώ. Υπερβαίνει κόμματα, κυβερνήσεις, παρατάξεις και ενώνει τους Έλληνες. Συμβαδίζει, επίσης, με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής μας προόδου».