Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣτη Γλασκόβη και στο Υπουργικό Συμβούλιο η «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης

Στη Γλασκόβη και στο Υπουργικό Συμβούλιο η «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης

Δυο κομβικά σχέδια νόμου, που αποκτούν, λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της συζήτησης για το κλίμα στη Σύνοδο COP 26 στη Γλασκόβη, βαρύνουσα σημασία, περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, για να τεθούν στη συνέχεια πρώτα προς δημόσια διαβούλευση και μετά προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρόκειται αφενός για τον κλιματικό νόμο, το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση εδώ και καιρό, με στόχο η χώρα να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050,  αλλά και αφετέρου για το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που αναμένεται με πλησμονή.   

Αναλυτικά στο νέο κλιματικό νόμο αναμένεται να ενταχθούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050. Εκεί αναμένεται να περιληφθεί η οριοθέτηση ενός πιο φιλόδοξου οδικού χάρτη, σε σχέση με το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Θα προβλέπεται δηλαδή, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όπως άλλωστε προβλέπεται κι από το αντίστοιχο σχέδιο της Ε.Ε. «Fit for 55». Υπενθυμίζεται ότι στο ισχύον ΕΣΕΚ ο στόχος είναι για μείωση κατά 42%  το 2030 και κατά 80% το 2040.

Επίσης στο νομοσχέδιο θα καταγράφεται ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων θα γίνει την 31η Δεκεμβρίου 2025, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προβλέψεις για την επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού. Κάτι που βέβαια αφήνει περιθώρια για την συνέχιση της ζωής τους, που όπως φαίνεται από τα όσα συμβαίνουν εσχάτως είναι σημαντική για την ευστάθεια του συστήματος.

Επίσης αναμένεται να καταγραφούν στο νομοσχέδιο και διαδικασίες για εκπόνηση «τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα», για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (ηλεκτροπαραγωγή, μεταφορές κτλ) αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.  Εκεί θα περιγράφεται ανά κλάδο της οικονομίας η στοχοθεσία μείωσης των ρύπων,  ενώ θα γίνεται λόγος για «Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών CO2».

Επίσης στις ρυθμίσεις θα ενταχθούν πρόνοιες για ποσοτικοποιημένη καταγραφή και πλάνο μείωσης από το 2023 στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για προωθούμενα έργα. Επίσης στις  ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που θα εκδίδονται θα καταγράφονται δεσμευτικοί στόχοι.

Οι ΑΠΕ

Παράλληλα στο άλλο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, θα ενταχθούν ρυθμίσεις για την περαιτέρω επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών αδειών αλλά και για το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Έτσι μετά τις αλλαγές για τις Άδειες Παραγωγής που ίσχυσε από το 2020, προωθούνται αλλαγές για την απλοποίηση της διαδικασίας. Στόχος είναι ο αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί να παίρνουν όλες τις άδειες (από Βεβαίωση Παραγωγού έως Άδεια Λειτουργίας) μέσα σε δύο χρόνια κατά μέσο όρο.

Επίσης το πολυαναμενόμενο πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταθμών αποθήκευσης, την πρόσβαση στα δίκτυα, τη συμμετοχή στις αγορές του Target Model, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις κ.ά. εντάσσεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, όπως και το ρυθμιστικό πλαίσιο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που θα αντιμετωπίζει ζητήματα χωροθέτησης αδειοδότησης, διασύνδεσης, επιλογής επενδυτών και αποζημίωσης των έργων.

Στη Γλασκόβη

Να σημειωθεί ότι σήμερα στη Διάσκεψη  των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη, την COP 26,θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται από βήματος να αναφερθεί στην «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης.

Έτσι, το μεσημέρι αναμένεται να αναφερθεί στα εν λόγω νομοσχέδια αλλά και στο συνολικό θέμα της πράσινης μετάβασης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση κατά την εισήγησή του

– Στους στόχους απολιγνιτοποίησης

– Τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και τα νέα φιλόδοξα project, όπως πχ τα ενάλια αιολικά πάρκα

– Τα πράσινα νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτά

– Την πρωτοβουλία για πράσινη ναυτιλία

– Την προστασία των οικοσυστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις προχωρημένες συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους οι οποίοι πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ