Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ενώ θέτει για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών σταθμών.
Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περιλαμβάνουν:
– Τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης. Επιπλέον, σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά οδεύσεις τυφλών ή ελεύθερη ζώνη σε πεζόδρομο, για τα οποία σήμερα προβλέπεται αυστηρότερο πρόστιμο, και αυτό διπλασιάζεται σε σχέση με το ισχύον. Σε περίπτωση υποτροπής, αν επιβληθεί η σφράγιση του καταστήματος και παραβιαστεί, τότε αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
– Τη διευκόλυνση της υλοποίησης έργων μείζονος σημασίας και πολιτικής προστασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων που σχετίζονται με την αποκατάσταση καταστροφών ή την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.
Η ρύθμιση οφειλών
Σχετικά με την ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, αυτή αφορά χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως την 31η Αυγούστου 2024 και εκκινεί ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τον Δήμο.
Οι οφειλές ρυθμίζονται και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις διάφορες προσαυξήσεις, και πρόστιμα, ως εξής:
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 95%,
β) αν εξοφληθούν σε δύο έως έξι δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%,
γ) αν εξοφληθούν σε επτά έως 12 δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%,
δ) αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%.
Προβλέπεται επίσης η διάθεση περίπου 200 εκατ. ευρώ, εντός του 2024 στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για λειτουργικές δαπάνες και εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των αυξημένων απαιτήσεων. Από το 2025, δε, η χρηματοδότησή τους αυξάνεται κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τέλος, με τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζονται ζητήματα για:
– Την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, με την ενσωμάτωση της εφαρμογής της σχετικής Σύμβασης του Troms του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ρύθμιση αυτή ενισχύει τη διαφάνεια της δράσης της διοίκησης και, συνακόλουθα, το κράτος δικαίου, μέσω της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του δικαιώματος πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα.
– Τη διευκόλυνση των γονέων στη σύνδεση της εγγραφής των τέκνων τους στην οικογενειακή μερίδα με τον έχοντα την επιμέλεια γονέα, ανεξαρτήτως του τρόπου έκδοσης του διαζυγίου.
– Τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη και αποστολή DNA. Συγκεκριμένα, μειώνεται το ύψους του σχετικού παραβόλου στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ. Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ.
Πάντως, ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του κατοικίδιου, μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2025.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ