don't even ask

don't even ask

spot_img

Στην Lamda Development στραβά αρμενίζουν, η ευθυνοφοβία στην λήψη αποφάσεων (Εξάρχου), η αναβάθμιση της Eurobank, τρεις λαλούν (Βερολίνο) και δυο χορεύουν (Παρίσι, Ρώμη), η… επιβράβευση στην ΚΡΙ-ΚΡΙ και το ρωσικό αέριο

*Στον απόηχο της πρόβλεψης των μελών της Fed για μόλις μία μείωση επιτοκίων το 2024, στη μεν Wall Street τον πρώτο λόγο είχαν οι αγοραστές, στα δε ευρωπαϊκά εξελίχθηκε ακόμη ένα μίνι sell off. Πιο ανησυχητική η διόρθωση 1,99% στις 7.708,02 για τον CAC40, στο Παρίσι. Ανάλογη εικόνα στην Φρανκφούρτη, μετά από διόρθωση 1,94% στις 18.266,68 ο DAX. Μία άσχημη συνεδρίαση η χθεσινή, κυρίως για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ενδεικτική η “βουτιά” 2,96% για τον EuroStoxx Banks στις 136,70 μονάδες.

*Εδώ η Ευρώπη χάνεται και στις Βρυξέλλες χτενίζονται. Για κρίση χρέους στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε προειδοποιεί ο ΥπΟικ της Γαλλίας, Λε Μερ. ΟΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί “εκβιασμός” ενόψει της διαφαινόμενης επικράτησης της Μαρίν Λεπέν, πλην όμως είχαν φροντίσει οι διαχειριστές vulture funds να στείλουν το μήνυμα. Και για το μίνι sell off στα γαλλικά ομόλογα (ΟΑΤs) ουδεμία Μαρίν ευθυνόταν. Στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών, ακολουθεί και δεύτερος. Ωστόσο, από Δευτέρα 1η Ιουλίου η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποσύρει το PEPP, δηλαδή το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ευρωοικονομιών λόγω Covid19. Θυμίζω, Μάρτιος 2020 και η Κριστίν Λαγκάρντ ενεργοποιεί το Pandemic Emergency Purchase Programme- ενώ ήταν ενεργό το Asset Purchase Programmes. Πόσα κρατικά ομόλογα είχε αγοράσει η ΕΚΤ; κοντά 2 τρισ (δηλαδή γαλλικό, ιταλικό, βέλγικο κ.α. χρέος). Γιατί αυτά; επειδή και με το θέμα των εισαγωγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα, φάνηκε πως τρεις λαλούν (Βερολίνο) και δυο χορεύουν (Παρίσι, Ρώμη).

*Το αναφέρουμε συχνά-πυκνά, σε σημείο που γινόμαστε κουραστικοί. Πλην όμως, στην DeA εξ’ αρχής είχαμε δεσμευθεί πως, θα λέμε την κατάσταση όπως την αντιλαμβανόμαστε, δίχως ήξεις-αφήξεις. Είναι αλήθεια πως, καιρό τώρα η στήλη δεν είναι ευχάριστη, ότι αυτά που μας ανησυχούν είναι περισσότερα, αλλά έτσι πάει. Και μακάρι να διαψευστούμε. Προσώρας όμως, η κατάσταση εξελίσσεται by the book, δυστυχώς…

*Το “άνοιγμα” του spread για το ιταλικό 10ετές (11/6) στις 150 μ.β σίγουρα ανησύχησε την Τζόρτζια Μελόνι. Η ίδια η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ είχε αναφερθεί/προειδοποιήσει (προ εκλογών) στην ανησυχία της για ενδεχόμενο κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Οι παλαιότεροι- και μη φέροντες παρωπίδες- θα ενθυμούνται πως-τέτοια εποχή- πριν 12 χρόνια, ο Μάριο Ντράγκι είχε πει το περίφημο whatever it takes. Τότε, υπήρχαν Ντράγκι και πολιτικοί-όχι “τοσοδούληδες”.

*Άκουσα τον Αλεξ Πατέλη στην συζήτηση με τον διευθυντή σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», Νίκο Φιλιππίδη, στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, «Redefining The Future Horizons». Ειλικρινά σκιάχτηκα, εκεί στο Μ.Μ είναι σίγουροι πως έλαβαν το μήνυμα της Κυριακής (σε Ευρώπη/Ελλάδα) και εάν ναι, το ερμηνεύουν σωστά; “Όλα όσα έχουμε κάνει για την φοροδιαφυγή, αποδίδουν…”, είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σχεδόν παράλληλα ο Κωστής Χατζηδάκης παραδεχόταν (έμμεσα) πως δεν αποδίδουν και τόσο, “…πρέπει να πατάξουμε την φοροδιαφυγή…”, σημείωνε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Υπ.Οικ.

*Ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο μέτωπο JPMC/VIVA: Με ένα οικονομικό μερίδιο στην εταιρεία, έχουμε επανειλημμένα προσφέρει τρόπους για να βοηθήσουμε την εταιρεία να επεκταθεί και να πετύχει. Το δικαστήριο έχει παράσχει τώρα ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την πώληση της Viva σύντομα, προτού η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών Fintech “μαλακώσει” περαιτέρω. Ο δικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, κάτι που λέγαμε στη διοικητική ομάδα της Viva από την αρχή και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε υπόδειξη ότι η JP Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει από την ανάπτυξή της. Ήταν πάντα πρόθεσή μας να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της Viva, στις ΗΠΑ ή αλλού, με την επιφύλαξη του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη και επέκταση της Viva σε συνεργασία με την WRL προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της ευρύτερης ελληνικής βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών». Απογευματάκι- μετά την συνεδρίαση η ανακοίνωση δεν προλάβαμε να έχουμε το πλήρες ρεπορτάζ. Δεσμευόμαστε για Δευτέρα, έχει ενδιαφέρον η υπόθεση JPMC/VIVA.

*H ταχύτητα αντίδρασης της πολιτείας και του κατασκευαστικού κλάδου στο πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα του Ισθμού, όταν και ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα πρέπει εφεξής να αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα στην προσπάθειά της να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου “Redefining the Future Horizons” που διοργανώνει το ΤΜΕΔΕ. Αντίθετα, εάν ενισχυθεί το νέο φαινόμενο αδυναμίας λήψης αποφάσεων στο κράτος λόγω ευθυνοφοβίας, το οποίο εμποδίζει την υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων, τότε θα είναι θέμα λίγων ετών προτού η χώρα να βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο.

*Και ενώ για το buy back στην περίπτωση της Εθνικής οι πληροφορίες/εκτιμήσεις διίστανται, στις Σέρρες το αποφάσισαν σε χρόνο d.t. Ο λόγος για την διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ, ειδικότερα του Παναγιώτη Τσινάβου, που πρότεινε την υλοποίηση προγράμματος επαναγοράς- έως 1.653.256 ιδίων μετοχών της εταιρείας, δηλαδή έως 5% του μ.κ. Στα 3 ευρώ η χαμηλή τιμή, στα 17 η ανώτερη, σε ορίζοντα 2ετίας. Μέρος του ποσοστού (2%) θα διατεθεί σε μέλη του δ.σ και στελέχη της εισηγμένης, εφ’ όσον επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι. Αυτό είναι το σωστό, να συνδυάζεις την επιβράβευση ανάλογα με το αποτέλεσμα. Και όχι εκ προοιμίου, ως επικεφαλής μίας εισηγμένης να φέρνεις στο δ.σ εισήγηση για αύξηση των αποδοχών σου, συν επιπλέον αμοιβές και έκτακτα κ.λ.π προφανώς να εγκρίνεται και να περνάς από το ταμείο, απολαμβάνοντας συνολικά 3πλάσια απ’ όσα αμείβεται ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.

*Η Moody’s αναβάθμισε την Eurobank. Σε Ba1 από Ba2 αναβάθμισε τη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) της Eurobank η Moody’s, επικαλούμενη την ισχυρή κερδοφορία. Όπως εξ’ αρχής εκτιμούσαμε στην DeA, η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας ενισχύει το πιστωτικό προφίλ της Eurobank.

*Από τα 11,24 έως τα 10,95 ευρώ οι πωλήσεις στην μετοχή της ΔΕΗ. Από τις 20 Μαΐου σταθερά χαμηλότερα των 12 ευρώ. Επικίνδυνη η κλίση, εάν χαθούν και τα 10,85 ευρώ. Πωλητής διαχειριστής ξένου fund που δεν πολυκατάλαβε την χρησιμότητα εξαγοράς της “Κωτσόβολος”.

*Διάβασα (του Χάρη Φλουδόπουλου/capital) πως γέμισε με ρωσικό αέριο η ελληνική ενεργειακή αγορά, καθώς η πολιτική τιμών της Μόσχας κατέστησε εντελώς ασύμφορες τις εισαγωγές φορτίων LNG από τη Ρεβυθούσα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το The Green Tank, οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream από την πύλη Σιδηροκάστρου (3.13 ΤWh) ήταν ενδεκαπλάσιες τον Μάιο του 2024, σε σχέση με τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον Turkstream να ξεπεράσει το 60% (64,1%). Τα στοιχεία αναδεικνύουν την σημαντική αντίφαση που υπάρχει στην ενεργειακή αγορά καθώς μπορεί μεν ο διακηρυγμένος στόχος της Ευρώπης και κατ᾽επέκταση και της χώρας μας να είναι η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, εντούτοις η πραγματικότητα, δηλαδή η σημαντική διαφορά στην τιμή του ρωσικού αερίου έναντι του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, οδηγεί στην αυτονόητη επιλογή της αύξησης των ροών των εισαγωγών από τη Μόσχα. Και για αυτό, όπως και για πολλά άλλα λέγαμε στην αρχή πως, εδώ η Ευρώπη χάνεται και στις Βρυξέλλες χτενίζονται.

*Νέα δανεικά για τη δημοσιονομική τρύπα €11 δισ. αναζητά η Γερμανία. Στα 50 δισ. θα φτάσει πιθανώς το καθαρό χρέος της χώρας, με πάγωμα δαπανών -πλην άμυνας- στο τραπέζι. Σπαζοκεφαλιά πώς δεν θα παραβιαστούν οι συνταγματικές προβλέψεις και κυρίως πώς ο τρικομματικός συνασπισμός θα συνεχίσει να νομοθετεί παρά την τριπλή εκλογική πανωλεθρία. Εκεί- στο Βερολίνο- και εάν δεν έχουν λάβει το μήνυμα, εις ώτα μη ακουόντων, δυστυχώς.

*Μόλις 3 από τις 25 μετοχές του FTSE25, TITAN Cement International, Sarantis και ΟΠΑΠ. Αρχίζει το ματς, Euro2024, για αυτό και το χθεσινό 1,50% στα 14,92 ευρώ. Αλλά ένας κούκος δεν…

*Στον Sarantis συνεχίζεται το μάζεμα, να δούμε τι έχουν κατά νου οι αδελφοί Σαράντη.

*Στα 8,26 (-0,78%) η μετοχή της HelleniQ Energy. Γνώστης του κλάδου εκτιμούσε πως, πρώτα θα λυθεί η εκκρεμότητα με την Elpedison και μετά θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου placement. Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, το ΤΑΙΠΕΔ κ.α να πάρει η HelleniQ Energy το μερίδιο (50%) των Ιταλών της Edison. Έτσι θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η συνέχεια.

*Και πάλι στο μείον η μετοχή της Lamda Development, στα 6,60 ευρώ. Στο μείον 2,37% για το 2024. Εμείς γράφουμε ότι γράφει το ταμπλό, το αν δυσαρεστούνται κάποιοι ας κοιτάξουν τι κάνουν λάθος…δεν πηγαίνει όλη η αγορά αντίθετα, αυτή στην Lamda Development στραβά αρμενίζουν.

*Αυτά, Δευτέρα πάλι…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask