Την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους περίπου 385 εκατ. ευρώ για το 2023 και 1,1 δις. ευρώ από το 2024 και μετά, άνοιγε και πάλι η συζήτηση για το επόμενο μέτρο στήριξης. Θα είναι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση από την 1/1/2024; Θα είναι η επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου; Θα πάρουν πάλι… κάτι σαν δώρο, μια επιταγή ακρίβειας, οι πιο ευπαθείς (άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κλπ) στο τέλος του χρόνου.
Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι τα περιθώρια αρχίζουν πλέον να στενεύουν και το ενδεχόμενο να μην έχουμε φέτος «ευχάριστες εκπλήξεις» στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, είναι ορατό. Ο φετινός προϋπολογισμός εξελίσσεται καλά με τη διαφορά ότι η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ, εξαντλεί μεγάλο μέρος από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Μπορεί να παραχθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος; Μπορεί είναι η απάντηση. Όμως δεν θα μιλάμε για μεγάλα ποσά. Συν ότι οι αβεβαιότητες δεν έχουν φύγει από τον ορίζοντα. Έχουμε αυξήσεις επιτοκίων μπροστά μας. Έχουμε τα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να διαμορφωθούν σε περιβάλλον χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Έχουμε και την αβεβαιότητα που προκαλεί η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα. Μπορεί να γίνει πρόβλεψη; Αν η ΔΕΘ θα έχει ανακοινώσεις, θα αφορούν σε κάποια επιπλέον μέτρα έκτακτου χαρακτήρα για την φετινή χρονιά.
Ο προϋπολογισμός του 2024 έχει ήδη «βαρύνει» με το πακέτο που ανακοινώθηκε προχθές πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και τα άλλα μέτρα που έχουν ήδη προβλεφθεί όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις. Το βάρος επομένως θα επιδιωχθεί να μετατοπιστεί στο σχέδιο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και του περιορισμού της φοροδιαφυγής ώστε να χρηματοδοτηθεί δια αυτών των οδών η περαιτέρω μείωση των φόρων.