Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣτην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος Iliana Ivanova

Στην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος Iliana Ivanova

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη συμμετείχε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Iliana Ivanova.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Ελλάδα, την οποία υποδέχτηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Δικτύου Έμπιστων Επενδυτών (Trusted Investors Network) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC– European Innovation Council) καθώς και η έναρξη του EIC Scaling Summit.

Στόχος του Δικτύου είναι να φέρει σε επαφή μια πρώτη ομάδα επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, που δεσμεύονται να επενδύσουν από κοινού με το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) για την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών υπερπροηγμένης τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη. 

Στην ομιλία της, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτητόνισε:

«Είναι σαφές ότι για να ευδοκιμήσει πραγματικά η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση στους κατάλληλους πόρους.

Η σημερινή ίδρυση του Δικτύου Έμπιστων Επενδυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) και η έναρξη του EIC Scaling Summit αποτελούν σημαντικά ορόσημα για το ευρωπαϊκό τοπίο καινοτομίας και είναι προνόμιο για την Ελλάδα να φιλοξενεί αυτό το κομβικό γεγονός.

Το Δίκτυο Έμπιστων Επενδυτών θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην κινητοποίηση κεφαλαίων και θα αντιμετωπίσει ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τις startups, αυτό της χρηματοδότησης.

Το Δίκτυο αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ των εθνικών πρωτοβουλιών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θεσμών, όπως το EIC. Διευκολύνοντας τις ευκαιρίες επένδυσης από κοινού και δίνοντας τη δυνατότητα στις νεοφυείς επιχειρήσεις να συνεργαστούν με επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργούμε ένα γόνιμο έδαφος για την άνθιση της καινοτομίας».

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα στην καινοτομία. 

«Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας του 2024, μειώνουμε ταχέως τη διαφορά με τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη βελτίωση της τάξης του +10% στις επιδόσεις μας, στον τομέα της καινοτομίας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις στρατηγικές πρωτοβουλίες που υλοποιούμε στην Ελλάδα, για την υποστήριξη της καινοτομίας, όπως η ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece Α.Ε., η δημιουργία και αναβάθμιση των ερευνητικών μας  υποδομών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η θέσπιση νέων και διευρυμένων φορολογικών κινήτρων, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, για την τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία, καθώς και το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη και προωθεί τις συνέργειες μεταξύ ερευνητικών κέντρων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτυχία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EIC Accelerator, η οποία αναδεικνύει τον αντίκτυπο αυτών των προσπαθειών.

«Εταιρείες, όπως η Solmeyea και η ArgoSemi, αποτελούν κορυφαία παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι Έλληνες καινοτόμοι ερευνητές αξιοποιούν την υποστήριξη του EIC, για να κλιμακώσουν τις πρωτοποριακές ιδέες τους και να συμβάλουν σε σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις. Από τις 969 προτάσεις που υπερβλήθησαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα EIC Accelerator επιλέχθηκαν 68, μεταξύ των οποίων ήταν οι παραπάνω δυο ελληνικές. Αυτές οι εταιρείες ενσαρκώνουν το πρωτοποριακό πνεύμα της ελληνικής καινοτομίας και τους αξίζουν συγχαρητήρια.  Ελπίζουμε να δούμε πολλές ακόμη να ακολουθούν τα βήματά τους».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ