Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Στενάζουν τα Κέντρα Υγείας υπό το βάρος της Πανδημίας

Στενάζουν τα Κέντρα Υγείας υπό το βάρος της Πανδημίας

Ένα μεγάλο βάρος έχουν αναλάβει τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας  λόγω  της πανδημίας καθώς λειτουργούν ταυτοχρόνα ως κέντρα Covid-19, εμβολιαστικά κέντρα, μονάδες 24ωρης λειτουργίας και μονάδες θεραπείας. Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ), Παναγιώτης Ψυχάρης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος ζήτησε άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις καθώς «από το 2013-14 και μετά που απολύθηκαν οι πάνω από το 50% των  γιατρών του πρώην ΙΚΑ δεν έγιναν κινήσεις για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας και αυτό το χρεώνουμε σε όλες τις κυβερνήσεις. Ένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε επισφαλείς σχέσεις εργασίας όπως των επικουρικών ούτε βέβαια σε επιστρατεύσεις . Εν μέσω τις πανδημίας περιμέναμε ότι θα ενισχυθεί η δημόσια ΠΦΥ δεν έγιναν κατά τη γνώμη μας τα δέοντα. Έχουμε έτοιμους γιατρούς με δικαστικές αποφάσεις έχουμε νέους γιατρούς που περιμένουν να μπουν στο σύστημα υγείας, οι επικουρικοί είναι με ημερομηνία λήξης. Όλα αυτά οδηγούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό».

Οι εμβολιασμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κέντρα Υγείας μπήκαν στη μάχη του εμβολιασμού αμέσως. Ενδεικτικά, όπως ανεφερε ο κ. Ψυχαρης, στην 1 ΥΠΕ πάνω από το 60% των εμβολιασμών έγιναν σ΄αυτά  και αυτό το ποσοστό θα ανέβει: «Αλλά θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση και επέκταση του εμβολιασμού πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα το διοικητικό προσωπικό που εργάζεται διπλά στους γιατρούς στα ΚΕΠΑ και είναι ανεμβολίαστοι» όπως τόνισε.

Στα ΚΥ σε όλη την Ελλάδα σήμερα υπηρετούν περίπου 2.500 γιατροί του πρώην ΙΚΑ και άλλοι τόσοι από τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Χρειάζεται να προσληφθούν τουλάχιστον ακόμα 3.000 μόνιμοι γιατροί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ κ. Σάββα Παρασκευόπουλο.

Περιγράφοντας την κατάσταση της υποστελέχωσης στα Κ.Υ ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά:

-Το ΚΥ Κοζάνης που περιλαμβάνει και το ΚΥ Πτολεμαΐδας από τους 57 γιατρούς που υπηρετούσαν πριν το 2014 έχουν μείνει 14.

-Στο ΚΥ Φλώρινας από τους 14 έχουν μείνει 4 εκ των οποίων δύο είναι επικουρικοί γιατροί.

-Στο ΚΥ υγείας Γρεβενών από τους 6 γιατρούς έχουν μείνει 2.

-Στο ΚΥ Καστοριάς από τους 16 γιατρούς έχουν μείνει 8.

– Ο νομός Δράμας που είχε 35 γιατρούς τώρα έχει 9. Η Καβάλα από 51 έχει 14, η Ξάνθη από 22 έχει 10, ο νομός Ροδόπης από τους 25 έμειναν οι 10 και στις Σέρρες από τους 36 μείναν 16 γιατροί.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ κ. Γιώργος Μπακούλας, ανέφερε πως στο Βόλο υπηρετούν 14 από 84 και στην Καρδίτσα 9 από 35.

Με σύνδρομο burn out  οι γιατροί

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά ανέφερε ότι στα νοσοκομεία προσέρχονται ημερησίως 500 με 600 περιστατικά κορωνοϊού και στα ΚΥ προσέρχονται 1.500 με 2.000 άτομα: « Το ότι δεν κατακλύστηκαν τα νοσοκομεία από τα υψηλά κρούσματα κορωνοϊού οφείλεται στο ότι υπάρχει η ΠΦΥ. Οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας έχουν εξαντληθεί διότι καλούνται να καλύψουν τα επείγοντα περιστατικά, να κάνουν τεστ covid, να περιθάλψουν ασθενείς με κορωνοϊό ,να κάνουν εμβολιασμούς και να αντιμετωπίσουν και τα χρόνια περιστατικά» επισήμανε.

Ρ. Μελά

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ