Για το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους των μισθωμάτων και της έλλειψης αρκετών διαθέσιμων σπιτιών στην αγορά μίλησε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής (Θέμης) Μπάκας.
«Βλέπουμε μια σωρευτική αύξηση των τιμών από το 2018 έως και σήμερα που αγγίζει περίπου το 44,6%, στην Αθήνα, 32% στη Θεσσαλονίκη και 18,6% στις μεγάλες πόλεις» αποκάλυψε ο κ. Μπάκας.
Μιλώντας για τους βασικούς λόγους αύξησης των τιμών των ενοικίων ο κτηματομεσίτης σημείωσε ότι η κύρια αιτία είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής.
«Είδαμε τα τελευταία δύο με τρία έτη ότι έχουμε αύξηση έως κατασκευής ακόμα και 20 25%. Μετά έχουμε την αύξηση τιμών πώλησης και τα ποσοστά αντιπαροχής των οικοπέδων», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην υψηλή ζήτηση και τη μικρή διαθεσιμότητα για νεόδμητα ακίνητα τόνισε ότι το κόστος τους αυξάνει επίσης λόγω και του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
«Βλέπετε ότι πάρα πολύ έντονα τα τελευταία τουλάχιστον 3 – 4 έτη είδαμε πάρα πολλούς αλλοδαπούς να μπαίνουν στη λογική να θέλουν να επενδύσουν στην ακίνητη περιουσία της χώρας μας και το ενδιαφέρον του επενδυτικού να είναι αμείωτο», συμπλήρωσε.
Παραθέτοντας τους λόγους που οδήγησαν στις υψηλές τιμές πώλησης των κατοικιών ανέφερε ότι ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων συνετέλεσε σε αυτό.
Και όπως είπε «οι καταθέτες ψάχνουν να βρουν ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο θα είναι σταθερό. Αυτό το βλέπουμε όταν αυξάνεται πληθωρισμός και έχουμε μηδενικά επιτόκια καταθέσεων». Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για την αύξηση των ενοικίων είναι τα λιγοστά στεγαστικά δάνεια που εγκρίνονται γεγονός που σημαίνει ότι δεν κατασκευάζονται νέα, καθώς και το υψηλό ποσοστό προκαταβολής για την αγορά ενός σπιτιού που φτάνει ακόμα και το 30% σε σχέση με την εμπορική του αξία.
«Άρα ένα πολύ μικρό ποσοστό Ελλήνων καταθετών έχουν αποταμιεύσεις μετά από 10 χρόνια μνημόνια, έτσι ώστε να μπορούν να μπουν στη διαδικασία της αγοράς κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού» είπε και πρόσθεσε ότι «είδαμε τη μείωση οικοδομικής δραστηριότητας ακόμα και 95% τα χρόνια των μνημονίου».
Για αυτούς τους λόγους εξήγησε ότι η ζήτηση για την ενοικίαση κατοικιών είναι αυξανόμενη και διαθέσιμο στον των ακινήτων είναι πάρα πολύ μικρό.