Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣτα Κύθηρα για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού ο...

Στα Κύθηρα για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την απελευθέρωση των Κυθήρων.

‘Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός παρέστη στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων, την οποία τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Μνημείο Απελευθέρωσης Λιμένα Καψαλίου, όπου κατέθεσε στέφανο μετά την επιμνημόσυνη δέηση.

Παρόντες ήταν επίσης, ο βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννης Βουτσινάς, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο διοικητής της Ναυτικής Διοικήσεως Αιγαίου πλοίαρχος Δημήτριος Γούναρης ΠΝ, ο πρόεδρος Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων Αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Βερνάρδος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων καθώς και πολίτες.

«Στις 4 Σεπτεμβρίου 1944 οι γερμανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το νησί. Είχαν γραφεί ιστορίες δόξας από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης  στα χωριά των Κυθήρων και στις 25 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε εδώ ο Υπουργός Ανασυγκρότησης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, καθώς επίσης και το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» με τον Ιερό Λόχο, επισφραγίζοντας έτσι την απελευθέρωση των Κυθήρων» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας.

«Τα Κύθηρα βρίσκονται σε ένα σημείο όπου συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος. Ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο για την Ελλάδα, ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο για την Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε.

«Ο έλεγχος της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής και των διόδων εδώ εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου» συμπλήρωσε.

«Μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έχουμε μια πάγια πολιτική. Να επισκεπτόμαστε τα μικρά νησιά, όχι θεωρώντας ότι η παρουσία μας προσδίδει κάποια τιμή στους κατοίκους, το ανάποδο ισχύει, σε εμάς προσδίδει τιμή η επαφή μαζί τους, αλλά θέλοντας να υπογραμμίσουμε τη σταθερή θέληση της Ελληνικής Δημοκρατίας να έχει ενεργό παρουσία στα μικρά νησιά μας. Διότι τα νησιά μας αυτά αποτελούν κύριο στοιχείο της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» εξήγησε.

«Χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι τελείως αναντίστοιχο με την Ιστορία της και το γενετικό της υλικό» υπογράμμισε.

«Είμαστε εδώ για να υποδηλώσουμε το αυτονόητο. Την απόλυτη διάθεση να διασφαλίσουμε κατά τον τρόπο που μπορούμε τη διατήρηση ισχυρού και ακμαίου ελληνικού πληθυσμού στα μικρά μας νησιά, και βεβαίως διά αυτών και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κάτι που δεν συνιστά κατ’ επιλογήν πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστά διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο σήμερα εκπροσωπώ εδώ – εκπλήρωση του αυτονόητου συνταγματικού μας καθήκοντος» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο κ. Δένδιας παρευρέθηκε στην επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο Κυθήρων στον ηλικίας 101 ετών αντιστασιακό Εμμανουήλ Δαπόντε και παρακολούθησε κονσέρτο από τον πιανίστα Αλέξανδρο Κυριακόπουλο.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας μετέβη επίσης στην τορπιλάκατο «Ντεγιάννης» που ναυλοχεί στα Κύθηρα και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με προσκύνημα και ξενάγηση στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ