*Με αφορμή την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή η χθεσινή διόρθωση- στην αρχή της συνεδρίασης- στην Wall Street. Κατά 0,5% (σε μηνιαία βάση) τον Ιανουάριο, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αρνητική έκπληξη που “έστειλε” την απόδοση του US10Y περί τις 10 μ.β υψηλότερα. Το 3% του CPI (ετησιοποιημένο) αναδεικνύει αυτό που αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν: επί θητείας Μπάιντεν “μαγειρεύονταν” τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (κάποια στιγμή το…καλαμπουράκι με τον δομικό πρέπει να τελειώνει).
*Ενδεικτικό το σχόλιο (του Tyler Burden/zerohedge) “Biden Inflation Up!” – Stocks Slump With Rate-Cut Hopes As CPI Soars In January. Αναπόφευκτη η κόντρα- μέχρι τα άκρα- Τραμπ-Πάουελ, καθώς ο μεν πρώτος ζητά χαμηλότερα επιτόκια (για να έχουν απόδοση οι δασμοί), ο δε δεύτερος διαρρέει ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις. Σημειώνω δύο ημερομηνίες, οπότε εκτιμώ ότι θα κριθούν αρκετά στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Fed: 18-19 Μαρτίου και 6-7 Μαΐου οι επόμενες FOMC. Στοιχηματίζω πως είτε ο Πάουελ θα ακολουθήσει την γραμμή Τραμπ, είτε τον Μάιο η Fed θα έχει άλλον επικεφαλής. Θα επικαλεστώ παλαιότερη τοποθέτηση του Mohamed El – Erian (FT/25/12) για τις παλινωδίες της Fed που υπονομεύουν την αμερικανική εξαίρεση. Μόνο για Τραμπικός δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ex Pimco e.t.c για αυτό και η αναφορά της DeA.
*Kαι ερχόμαστε στα ευρωπαϊκά: από τις Βρυξέλλες άρχισαν τις διαρροές (προφανώς για να “μετρήσουν” αντιδράσεις) πως ο νέος Προϋπολογισμός που σχεδιάζει η Κομισιόν «προσθέτει» δύο πολύ μεγάλες «νέες δαπάνες», αυτές που θα αφορούν στην εξυπηρέτηση του ευρωχρέους από τα ομόλογα με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν τα προγράμματα για την πανδημία, όπως επίσης και αυτές (επιπλέον των εθνικών δαπανών) που θα πρέπει να δημιουργηθούν για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής άμυνας». Τι θα αντιπροσωπεύουν οι «νέες» δαπάνες; Κατά τα αναφερόμενα στην «διαρροή», οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κοινού ευρωπαϊκού χρέους (NGEU, κ.λ.π.) θα αποτελούν το 20% των συνολικών δαπανών ( ! ). Σε κάθε περίπτωση όμως τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα αφορούν στην στήριξη της Έρευνας στον τομέα αυτό όπως και στο ήδη υπάρχον βιομηχανικό εξοπλιστικό σύμπλεγμα της Ευρωζώνης θα αφορούν καθαρά «νέες» επιπρόσθετες δαπάνες από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. Και βέβαια αυτής της νέας δαπάνης οι ευνοούμενοι θα είναι εκείνοι που διαθέτουν ήδη βιομηχανικές εξοπλιστικές μονάδες ή που μπορούν να αποκτήσουν άμεσα νέες. Όπως π.χ. στην Γερμανία όπου ήδη τρέχουν προγράμματα μετατροπής βιομηχανιών βαρέων γεωργικών μηχανημάτων (που βρίσκεται σε κρίση) σε μονάδες παραγωγής οπλικών συστημάτων. Το συγκεκριμένο μας αφορά, ως Ελλάδα, γιατί όσο και εάν “τρέξει” η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, η χώρα είναι πολύ πίσω σε ότι αφορά τα “αμυντικά/εξοπλιστικά”. Εύλογα ανησυχούν, ακόμη και νουνεχείς αναλυτές, πως το συγκεκριμένο θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για είσοδο της Τουρκίας στα ενδότερα της Ε.Ε. Μακάρι να διαψευστούν/διαψευστούμε, αν και…
*Ο επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Μάρος Σέφτσοβιτς μίλησε με τρία κορυφαία μέλη της επερχόμενης κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα βρεθεί λύση στη διατλαντική εμπορική διαμάχη που ετοιμάζεται, αναφέρει το Bloomberg. Για να δούμε πως θα βγουν όλα αυτά και για το ευρώ. Ο αδύναμος κρίκος καθώς δεν έχει «μία οικονομία» να το στηρίζει, αλλά 27 διαφορετικές, με ποικίλα και αλληλοσυγκρουόμενα πολιτικά/ οικονομικά συμφέροντα και ένα “θησαυροφυλάκιο” συναλλαγματικών αποθεματικών πλημμυρισμένο από αμερικάνικο χρέος (δολάρια). Είναι επί της ουσίας ένα νόμισμα «εξαρτημένο» από το δολάριο και με την ΕΚΤ να μην έχει τα «εργαλεία» και τις καταστατικές ευθύνες για να λειτουργήσει εκτός πλαισίου. Out of the Box τακτικές και ευελιξία χρειαζόταν τώρα η ΕΚΤ, η Ε.Ε αλλά που…
*Μακρηγορούμε και σήμερα, νωρίς πρωί, επαναλαμβανόμαστε/γινόμαστε δυσάρεστοι, αλλά μόνον έτσι μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση. Προεξοφλώντας πως η διαπραγμάτευση της νέας διοίκησης των ΗΠΑ θα γίνει διακρατικά και όχι ως “ενιαία”. Υποθέτω ότι τα έχουν υπόψη τους οι “δικοί” μας στην Αθήνα. Ο ΠΘ, ο υπ.Οικ. κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τα έχουν;
*Την ώρα που, Τραμπ-Πούτιν είχαν την πρώτη επικοινωνία τους… Ξεκάθαρος ο υπ.Αμ των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους: Χέγκσεθ- Δεν είναι ρεαλιστική η επιστροφή (της Ουκρανίας) στα σύνορα του 2014 και Ευρωπαϊκά και μη Ευρωπαϊκά-αλλά επουδενί ΝΑΤΟικά θα είναι τα ειρηνευτικά στρατεύματα. Την ώρα που, ο Τραμπ ζητά από τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα να εξηγήσει στην Χαμάς την σοβαρότητα της κατάστασης.
*Στα καθ’ ημάς, στο ΧΑ: Πανηγυρική η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά. Το παρουσίασε ο υπ.Οικ ενώ θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα. Διακρίνω μία…σπουδή, από την πλευρά του Κωστή Χατζηδάκη; γιατί; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, το ν/σ ΔΕΝ περιλαμβάνει θέσπιση των «αποταμιευτικών λογαριασμών» (φορολογικά κίνητρα για επενδυτές που θα δημιουργήσουν χρηματοοικονομικά χαρτοφυλάκια μακράς χρονικής διάρκειας, θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό), προκειμένου να προσελκυσθούν περισσότεροι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές στο ΧΑ και η εγχώρια κεφαλαιαγορά να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος. Μα, Σπύρο Κυρίτση, φίλε μου, τόσες φορές τα’ χουμε πει, ΔΕΝ τους ενδιαφέρουν οι μικροεπενδυτές, πολλαπλώς τον Γιάννο Κοντόπουλο. Επίσης, ΔΕΝ θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για την εισαγωγή μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε στοχευμένους-επιθυμητούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα, στην ενέργεια, κ.λ.π. Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν.
*Επιστροφή αγοραστών χθες στο ΧΑ. Άνοδος για τον ΓΔ στις 1.562,04 (0,85%) νέα υψηλά-σχεδόν- 14ετίας. Με σημαντική αύξηση συναλλαγών, στα 153,4 εκατ. ευρώ (τα 16,2 εκατ. μέσω πακέτων και στα 52 εκατ. ευρώ ο τζίρος σε μόλις 2 χαρτιά: Alpha Bank στα 1,79 (1,50%) με συναλλαγές 13,77 εκατ. μετοχές και Εθνική στα 8,30 (1,47%) με 3,16 εκατ. μτχ.
*Στις 25-26 Φεβρουαρίου η Κλώντια Μαρία Μπουχ στην Αθήνα. Η επικεφαλής του SSM θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των συστημικών, με τον πρόεδρο και διευθύνουσα της Attica Bank και φυσικά με τον Κεντρικό μας. Ένα, κατ’ αρχήν ΟΚ για την διανομή περισσότερων κερδών (2024) στους μετόχους/επενδυτές των τραπεζών θα το δώσει η Γερμανίδα οικονομολόγος.
*Έκπληξη από την Goldman Sachs, νέες τιμές στόχοι για τις 4 συστημικές αλλά και σημαντικές αλλαγές στην αξιολόγηση. Αναβαθμίζει την Alpha Bank σε “αγορά” από “ουδέτερη”, με τιμή-στόχο τα 2,40 (από 1,90 ευρώ προηγούμενη). The Flying Dutchman…
*Metlen στα 35,30 (1,20%) με συναλλαγές 201 χιλ. μτχ. Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στη Metlen από τη Morgan Stanley. Ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή ο επενδυτικός οίκος. Η νέα τιμή-στόχος και οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη. Τι σηματοδοτεί η είσοδος στην παραγωγή γαλλίου και η πορεία προς το LSE. Με το basic scenario τιμή-στόχος τα 48 ευρώ, με το bull case στα 64 ευρώ. Αυτά που εκτιμούσε η Morgan Stanley, πρωί Τετάρτης, τα έλεγα σε φίλους βράδυ Τρίτης.
*Γιατί μαζεύει ρευστότητα η Motor Oil, το τελευταίο ερώτημα της DeA. Στα 21,86 (1,77%) με 155 χιλ. μτχ.
*Intralot: Στο 26,86% το ποσοστό της CQ Lottery LLC, τα λέγαμε για την Bally’s, έτσι; Κυματικά, το “χαρτί”…δείχνει για πάνω από τα 1,50 ευρώ.
*Συν Euroxx και χείρα κίνει, κάπως έτσι προκύπτει η υπεραπόδοση για τη μετοχή της AVAX. H χρηματιστηριακή έδωσε τιμή-στόχο τα 3,4 ευρώ, η μετοχή “τρέχει” με 20,73% σε διάστημα μηνός. Πέρα από την χρηματιστηριακή όμως, συντρέχουν και επιχειρηματικοί λόγοι, θα τα πούμε στην ώρα τους.
*ΟΛΠ, πρόσω με 9,84% σε διάστημα εβδομάδος. Νέα υψηλά στα 32,90 ευρώ, αποτίμηση στα 822 εκατ. Από τα 600 εκατ. η στήλη “φωνάζει” ότι και στο 1 δισ. θα “τιμολογείται” όσο τα 3/4 της Γένοβας.
*Για ΟΛΘ, όλο και υφαίνεται ο ιστός, οσονούπω εξελίξεις-μετοχικές εννοώ- ο Βόλος δεν θα δοθεί τελικά, προορίζεται για άλλον ενδιαφερόμενο. Στις 20/2 ολοκληρώνεται η περίοδος της δημοσίας προσφοράς της LeonidsPort στα 27 ευρώ. Από τις 21/2-ημέρα Παρασκευή-θυμηθείτε το- αρχίζουν τα όργανα.
*Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ η ελληνική ναυτιλία. Μελέτη της Mc Kinsey επισημαίνει την καταλυτική συμβολή του κλάδου στο διεθνές εμπόριο, ενώ παράλληλα αναλύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες. Στη μελέτη που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών γίνεται ρητή αναφορά πως η Ελλάδα παρά το μικρό οικονομικό μέγεθος (0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ) ελέγχει το περίπου 20% της ποντοπόρου ναυτιλίας διεθνώς, καθώς διαθέτει 5.000 πλοία στο νερό, ενώ κατέχει την πρωτιά σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγρών και υγροποιημένων αέριων φορτίων, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε ξηρά χύδην φορτία. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται ένα μέγεθος που για παράγοντες της Ακτής Μιαούλη θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο επαφής με την διοίκηση Trump. Ποιο είναι αυτό; τα πάνω από 100 δισ. που έχουν επενδύσει οι Greeks σε “χτίσιμο” νέων πλοίων την 10ετία 2014-2024. Το μεγαλύτερο μέρος των ναυπηγήσεων έχει γίνει σε μονάδες της Κίνας/ορισμένες από αυτές “στήθηκαν” στην κυριολεξία χάρη στις παραγγελίες των Ελλήνων, με αποτέλεσμα την θεαματική ανάπτυξη του ναυπηγικού κλάδου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Όμως, διακριτή στον σχεδιασμό της νέας διοίκησης των ΗΠΑ να μεταφέρει το “κέντρο βάρους” ανατολικότερα, συγκεκριμένα προς την Ινδική χερσόνησο. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει σκέψη για ένα deal Ουάσιγκτον- Greeks του shipping να μεταφέρουν τις μελλοντικές ναυπηγήσεις τους σε συγκεκριμένες τρεις περιοχές της Ινδίας. Το δέλεαρ; μέρος της χρηματοδότησης να γίνει μέσω αμερικανικών τραπεζών, παράλληλα με σημαντικά “κλειστά” συμβόλαια μεταφοράς (για λογαριασμό των ΗΠΑ).
*…και για όσους: Εκπλήξεις και μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις για τη γιορτή των ερωτευμένων https://efrontrow.gr/25945/slideshow/ekplixeis-kai-monadikes-gastronomikes-apolayseis-gia-ti-giorti-ton-eroteymenon/ …είπαμε, για όσους…καλημέρα.