Σε φάση συρρίκνωσης για 2η εβδομάδα βρίσκεται η επιδημία στην χώρας μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να σταθεροποιείται. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς οι επιδημιολόγοι περιμένουν το πως θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες λόγω των σχολείων και του φθινοπωρινού σκηνικού.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιαστήκαν στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας:
-Ο δείκτης θετικότητας των rapid tests που διεξάγουν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ανά τη χώρα έχει μειωθεί σταδιακά τις τελευταίες 3 εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%.
-Σημειώνεται μείωση κατά 15% στις νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία με περίπου 223 εισαγωγές ανά ημέρα.
-Υπάρχει σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ
-Παρατηρείται σημαντική μείωση κατά 20% στις νέες διαγνώσεις.
-Ανησυχία προκαλεί η αύξηση κατά 20 έως 30% στους θανάτους, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ έχει σταθεροποιηθεί και εκτιμάται ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπάρξει αποκλιμάκωση και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες
Κορυφώνεται η αγωνία για το πρώτο «κουδούνι»
Μείζον είναι το θέμα την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για την πορεία της πανδημίας, την ερχόμενη Δευτέρα και όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου: «είναι επόμενο ότι θα έχουμε αύξηση της κινητικότητας παιδιών και γονέων, γεγονός που προφανώς θα έχει επίπτωση στη διασπορά της νόσου».
Στόχος φέτος είναι προφανώς να μην χρειαστεί να διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση, γι΄ αυτό και όπως σημειώνεται τα πρωτόκολλα έχουν αλλάζει ριζικά, με δεδομένο ότι αρκετά παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και οι ενήλικες. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχουν κάνει την πρώτη δόση και το 13% των μαθητών γυμνασίου.
Υπενθυμίζεται πως τα πρωτόκολλα προβλέπουν τη διενέργεια 2 αυτοδιαγνωστικών τεστ από τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα. Από την άλλη, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ, εκτός και αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.