Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch, με θετική προοπτική

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch, με θετική προοπτική

Αμετάβλητη – όπως αναμενόταν – διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο αμερικανικός πιστοληπτικός οίκος Fitch την Παρασκευή το βράδυ, διατηρώντας τη βαθμολογία στο ΒΒ, με θετική προοπτική κάτι που αποτελεί προάγγελο αναβάθμισης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό οίκο, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης παρά την απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που έχει σημειωθεί φέτος. Σε ότι αφορά τις εγχώριες τράπεζες σημειώνει ότι έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, μειώνοντας σημαντικά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το κόστος δανεισμού της χώρας, ο πληθωρισμός και οι αβεβαιότητες που συνεπάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως οδήγησαν την Fitch στο να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η μακροοικονομική εικόνα της χώρας έχει χειροτερέψει εξαιτίας των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η έκρηξη του πληθωρισμού και η αύξηση του κόστους ενέργειας «ταλανίζουν» την καταναλωτική δύναμη και η Ελλάδα εξαρτάται κατά 40% από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Επίσης η χώρα είναι ευάλωτη σε πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας, ενώ το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί. Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί το προσεχές διάστημα, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών έχουν μειωθεί αισθητά, αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch.

Για το δημόσιο χρέος, ο οίκος σημειώνει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 171,6% έως το 2024, λόγω της δημοσιονομικής βελτίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης χρέους θα παραμένει το 2024 μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των κρατών που αξιολογούνται από τον Fitch, και πάνω από το τριπλάσιο του μέσου όρου “ΒΒ” ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό (προβλέπεται να ανέλθει στο 14,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους) αλλά και το προφίλ χρέους της χώρας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης επιδρούν θετικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ