*Ειδικού περιεχομένου-ειδικά- σήμερα η DeA. Περιμένοντας την ομιλία Powell, για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, οι επενδυτές χθες στην Wall Street. Ωστόσο, τα επιτόκια θεωρώ πως είναι το “δέντρο”. Για αυτό και-ειδικά ( * )- σήμερα η DeA θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια ανίχνευσης του “δάσους”, όπου κρύβονται, αυτό: …η FED προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα…
*Εγκαταλείπουν την προσπάθεια να επιβάλλουν παγκόσμιους «πράσινους» κανόνες στις τράπεζες οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, με προεξάρχουσα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), σύμφωνα με πηγές του Bloomberg…
*…οι της ECB & Commission περί άλλων… υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας πρέπει να συμφωνήσει στην απαίτηση από τις τράπεζες να γνωστοποιούν τις στρατηγικές τους για την τήρηση των πράσινων δεσμεύσεων….
*…και αυτό: χθες Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, συζήτησαν την πρόταση του ΓΓ της Συμμαχίας για 5ετή ενίσχυση της Ουκρανίας για τις ανάγκες του πολέμου ύψους 108 δις δολαρίων. Σημαντικές μετακινήσεις στρατού, τεθωρακισμένων κ.λ.π. προς Μολδαβία και σύνορα Ουκρανίας. Παράλληλα, ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την παροχή εξουσίας στον Πρόεδρο της χώρας για στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων της χώρας. Στο ίδιο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 600.000 κάτοικοι της Μολδαβίας που η Ρουμανία τους θεωρεί Ρουμάνους και 100.000 κάτοικοι στη νότια Ουκρανία που θεωρούνται Ρουμάνοι. Σχετικές και οι τελευταίες δηλώσεις της Γαλλίας για αποστολή στρατευμάτων στην Ρουμανία για την περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν στην περιοχή της Οδησσού.
*Υπενθυμίζω ότι Μολδαβία και Οδησσός είναι δίπλα-δίπλα και ότι η πλευρά της Μολδαβίας προς Ουκρανία έχει αποσχιστεί και είναι λίγο-πολύ Ρωσική (ανεπίσημα βέβαια) με τεράστια αποθήκη πολεμικού υλικού από την εποχή των Σοβιέτ… Επίσης θυμίζω ότι, η κυβέρνηση του Κισινάου αποφάσισε να προμηθευτεί αμερικανικό LNG από Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, προσπαθώ να ερμηνεύσω την ενέργεια της Ντόρας Μπακογιάννη να εισηγηθεί θετικά για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μόνο “χτεσινή” δεν είναι, για αυτό και η εύλογη απορία…
*Ανατρέχω στα γραφτά του Γιάννη Αγγέλη (newsit), ο οποίος σημειώνει/προειδοποιεί: Οι βόμβες του Ισραήλ πέφτουν στην Δαμασκό και διαλύουν την ιρανική πρεσβεία, με χειρουργική ακρίβεια. Η Τεχεράνη δηλώνει την άμεση πρόθεσή της για αντίποινα. Την ίδια στιγμή η Γάζα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την καθημερινή απειλή ισοπέδωσης και της τελευταίας λωρίδας εδάφους στην Ράφα. Οι αγορές αντιδρούν σε χρόνο dt, το Ευρώ «πέφτει» και το πετρέλαιο «εκτινάσσεται» στα ύψη. Ανάλογη και η αντίδραση ανεξέλεγκτης ανόδου του χρυσού. Σχεδόν ταυτόχρονα στον γερμανικό τύπο οι «ειδήσεις» επιβεβαιώνουν την αμεσότητα αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών και στην Γαλλία πυκνώνουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για την άμεση ανάγκη της χώρας να διασφαλίσει την γεωργική/τροφική της παραγωγή και επάρκεια, παράλληλα με την ενίσχυση της πυρηνικής της «άμυνας».
*Όλα φαίνεται σαν να συντονίζονται σε μία κατεύθυνση… ζοφερή. Μόλις δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Και όμως κανείς δεν «συνδέει» αυτή την ζοφερή τάση της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, με τον πολιτικό λόγο των κομμάτων που ετοιμάζονται για την εκλογική τους παρέμβαση. Εκεί, στον πολιτικό προεκλογικό λόγο, η ζοφερή απειλή του πολέμου είναι σαν να μην υπάρχει, σαν να είναι αόρατη….
*Τα αναφέρω γιατί, διάβασα πιο προσεκτικά την ανάλυση του Δημήτρη Απόκη (στο τελευταίο φύλλο της “Ακτής Μιαούλη”) και τα “μεταφέρω” στο οικονομικό/ επιχειρηματικό πεδίο. Οπερ, καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν (5/11), η UBS βλέπει δύο βασικά ζητήματα να έρχονται στο προσκήνιο για τους Ευρωπαίους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς: το εμπόριο και την άμυνα. Ο συνολικός αντίκτυπος στις αγορές μετοχών από τα διαφορετικά σενάρια δεν είναι ξεκάθαρος, με ένα υποστηρικτικό για την ανάπτυξη σκηνικό, υπό την κυβέρνηση Trump, να είναι πιθανό να συμπέσει με υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και πιθανούς εμπορικούς δασμούς. Δεδομένης της ευαισθησίας των αγορών στις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυτήν τη στιγμή, οι επενδυτές ενδέχεται να μην αντιδράσουν τόσο έντονα σε μια νίκη του Trump όσο το 2016. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα αφορά περισσότερο συγκεκριμένους κλάδους.
*Σύμφωνα με τους αναλυτές της, ενδεχόμενη νίκη Biden (δηλαδή μία «γαλάζια σκούπα») θα αποδειχθεί το πιο υποστηρικτικό σενάριο για τις αγορές σταθερού εισοδήματος. Με τη διαδικασία αποπληθωρισμού να συνεχίζεται στις ΗΠΑ, οι μειώσεις των επιτοκίων και οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα ακολουθούσαν πιθανότατα και στην Ευρωζώνη -σύμφωνα και με τις προσδοκίες της κοινής γνώμης. Με τις δημοσιονομικές πιέσεις να παραμένουν περιορισμένες σε επίπεδο κυβερνήσεων και με τις διαταραχές στον εταιρικό τομέα να παραμένουν, επίσης, περιορισμένες, οι ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά σταθερές αποδόσεις. «Κατά την άποψή μας (σ.σ UBS), οι προοπτικές για το ευρώ θα κυριαρχηθούν από το τι σημαίνουν οι εκλογές για την πορεία των επιτοκίων, καθώς και από τις προοπτικές ανάπτυξης ευρύτερα. Ένας πρόσθετος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ενδεχόμενο το δολάριο ΗΠΑ να δεχθεί πιέσεις, εάν οι αλλαγές στην πολιτική εγείρουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των αμερικανικών οικονομικών», καταλήγει η τράπεζα. Προσέξτε τώρα, η UBS αναφέρεται στο ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών δασμών και αποπληθωρισμό, την ίδια ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για στασιμοπληθωρισμό.
*Θα περιοριστώ σε ετούτο μόνο: ας σκεφτούμε μόνο τον συνδυασμό «φθηνό ευρώ, ακριβό πετρέλαιο και χαμηλότερα επιτόκια, οικονομική στασιμότητα», που όπως όλα δείχνουν θα είναι η – σχεδόν – προγραμματισμένη οικονομική πραγματικότητα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η σύνθεση των τριών συν μία μεταβλητών οδηγεί σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: αύξηση τιμών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας.
( * ) ζητώντας την κατανόηση όσων περίμεναν τα χρειώδη για τη μαρκέτα. Εδώ είναι, ευκαιρίες θα δοθούν και λίγο χαμηλότερα, κατά πως φαίνεται…