Το δεύτερο μικρότερο τζίρο εντός του 2022 έκανε χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 29,24 εκατ. ευρώ, με την αμέσως μικρότερη επίδοση να καταγράφεται στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου που έγινε στις 3 Ιανουαρίου όταν σε συνθήκες… ημιαργίας, ο τζίρος ήταν μόλις 25,2 εκατ. ευρώ.
Οι μέσες συναλλαγές το 2022 είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χθεσινή επίδοση είναι στο 1/3 του τζίρου του έτους. Τα σοβαρά χαρτοφυλάκια απέχουν από το σύστημα έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση διεθνώς, καθώς υπάρχουν πολλά κρίσιμα ζητήματα, οπότε ό,τι λαμβάνει χώρα στο Χ.Α. αυτές τις ημέρες αποτελεί προϊόν trading και βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεων με ορίζοντα μιας, δύο ή τριών συνεδριάσεων.
Δύο είναι τα κεντρικά ζητήματα αυτής της εβδομάδας που θα καθορίσουν το επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το Χ.Α. Την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια, σηματοδοτώντας την αλλαγή πολιτικής, με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η εξέλιξη είναι προεξοφλημένη – όπως είναι και το πιθανότερο – από τις αγορές.
Επίσης την προσεχή Πέμπτη αναμένονται νεότερα αναφορικά με τις διαθέσεις της Ρωσίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, μετά τη 10ήμερη διακοπή για συντήρηση και όλο το παρασκήνιο που υπάρχει για το αν θα ξεκινήσει κανονικά η ροή ή όχι.
Το ενεργειακό θέμα είναι ο κεντρικός καταλύτης και το κύριο ζήτημα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τις αγορές και τα χρηματιστήρια. Ένα ζήτημα που καθορίζει το μέλλον ολόκληρων οικονομιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ένα ζήτημα που δύναται να ρίξει κυβερνήσεις ή να φέρει τρομακτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς σε όλη την ήπειρο, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά και μάλιστα εξαιρετικά ρηχή, δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ευρύτερο κλίμα, μολονότι η Ελλάδα δείχνει πιο ασφαλής ενεργειακά, έχοντας εξάρτηση μόλις 4% από το ρωσικό αέριο, έχει μεσογειακό κλίμα και πολλές εναλλακτικές.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει και την εξαιρετική πορεία του τουρισμού να δίνει ισχυρή ώθηση στα ταμεία του κράτους αλλά και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, εν αντιθέσει με άλλες χώρες, στις οποίες ο τουρισμός δεν έχει τόσο καταλυτική συμβολή, καθώς διατηρούν ισχυρή βιομηχανία και πιο πλουραλιστική οικονομία.
Ηλ. Ζαχαράκης: Η αγορά έχει στερέψει από πωλητές
Την άποψη πως η αγορά φαίνεται να έχει στερέψει από πωλητές και περιμένει το έναυσμα για μία καλή αντίδραση εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης (φωτό) στην εβδομαδιαία ανάλυσή του. Ο ίδιος τονίζει πως οι αποφάσεις για αγορές ιδίων μετοχών σε αρκετές εισηγμένες βοηθάνε για αντίδραση στοπάροντας τους εναπομείναντες πωλητές που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να μηδενίσουν τις αποτιμήσεις.
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα τονίζει πως το make or break για τον Γενικό δείκτη είναι οι 806 μονάδες, όπου σε περίπτωση κατοχύρωσης μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη των 840 μονάδων. Θυμίζουμε πως χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 804,24 μονάδες με άνοδο 1,21%, έχοντας όλη την ημέρα θετική τροχιά.
Σχετικά με τις στηρίξεις, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως το μηναίο stop είναι στις 788 μονάδες με τα επίπεδα των 770 έως 810 μονάδων να είναι μία ζώνη τιμών που έχει στηρίξεις και δύσκολα θα χάσουμε τουλάχιστον άμεσα. Ο ίδιος σημειώνει πως «μην ξεχνάμε ότι όσο ρηχή είναι η αγορά μας στην πτώση, άλλο τόσο ρηχή είναι και στην άνοδο από την στιγμή που θα πάρει τάση».
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις ο CEO της Fast Finance τονίζει πως «φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουμε πολιτικές ανακατατάξεις και θα δούμε ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Η ΕΚΤ παρόλα αυτά, εκτός από τον νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην προβληματιστεί η σταθερότητα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό γεγονός που θα την βοηθήσει να πάρει πίσω μέρος της ζημιάς λόγω του πολέμου».