Στις ασύμμετρες απειλές για την βιομηχανία τροφίμων αναφέρθηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Bespoke SGA Holdings AE από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».
Ερωτηθείς σχετικά από τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη, ο οποίος συντόνιζε την συζήτηση, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο που θα μας επηρεάσει πολύ και το μεγάλο πρόβλημα θα έρθει από την γεωργία η οποία θα επηρεαστεί περισσότερο από όλα. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσουν να εμφανίζουν ελλείψεις. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «ήδη αντιμετωπίζουμε τα πρώτα σημάδια μέσα από τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των αγαθών» και συμπλήρωσε ότι «η κλιματική αλλαγή, η γεωργία και τα τρόφιμα είναι μια αλυσίδα των οποίων οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται και κανένας δεν ξέρει που οδηγούμαστε».
Κληθείς να σχολιάσει πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα και εάν είναι θέμα πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής ηγεσίας ή θέμα εισαγωγής νέων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση, ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει, μέσα από τη δημιουργία θερμοκηπίων, προστατευμένης γεωργικής και άλλους τρόπους. Ωστόσο, σημείωσε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. «Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται. Αμερική, Κίνα και Ινδία αδιαφορούν για το πρόβλημα και η Ευρώπη έχει μείνει μόνη της να παλεύει να πληρώνει το διοξείδιο του άνθρακος, να μειώνει την ανταγωνιστικότητά της και να στέλνει εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτός της Ευρώπης».
«Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο περιβάλλον που εκτός από την κλιματική έχουμε σας επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουμε γεωπολιτικές αστάθειες και απρόβλεπτα φαινόμενα. Η άνοδος των επιτοκίων είναι επίσης ένα θέμα που προβληματίζει τις επιχειρήσεις ενώ -ειδικά την Ευρώπη- δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να υποστηρίξουν την παραγωγή, ούτε σε επίπεδο φυσικής δύναμης ούτε σε επίπεδο εξειδικευμένου προσωπικού».
«Υπάρχουν πολλές απειλές και το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν συγκρίνεται με τίποτα με το περιβάλλον πριν από δυο με τρία χρόνια» υπογράμμισε ο ίδιος.
Κληθείς από τον κ. Περδικάρη να σχολιάσει κατά πόσο η χώρα έχει αντιμετωπίσει παθογένειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι «οι παθογένειες που δεν διορθώθηκαν είναι πολλές. Περάσαμε μια κρίση μεγάλη και δυστυχώς διορθώσαμε λίγα πράγματα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να διορθώσουμε ενώ έχουμε ξεκινήσει κακές συνήθειες του παρελθόντος». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις που επαναφέρουν συντάξεις σε επίπεδα προ κρίσης, επιχειρήσεις του Δημοσίου τομέα που επιστρέφουν στο θέμα της σπατάλης και της μη μείωσης του κόστους. «Η λέξη της μείωσης του κόστους έχει απομακρυνθεί σαν έννοια από το δημόσιο και αντίθετα μιλάμε πάλι για προσλήψεις. Σταματήσαμε να μιλάμε για μεταφορά εργαζομένων από τομείς που περισσεύουν σε άλλους τομείς του Δημοσίου που λείπουν. Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο 2010» ανέφερε.
Εστιάζοντας στις θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε νέες ιδέες αλλά την εφαρμογή των παλαιών. Όλα όσα πρέπει να γίνουν στην χώρα τα γνωρίζουμε. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι τόλμη για να τα εφαρμόσουμε». Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στο νομικό σύστημα της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν πάσχουμε από νόμους. Πάσχουμε από την εφαρμογή των νόμων που έχουμε ήδη ψηφίσει. Το ίδιο γίνεται στην οικονομία μας, το ίδιο και στις μεταρρυθμίσεις».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει στην Ελλάδα να γίνουν περισσότερα και πιο τολμηρά βήματα. Η χώρα έχει μείνει πίσω στις περισσότερες στατιστικές της Ευρώπης και επιβάλλεται να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Έχουμε μια κυβέρνηση με μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, ουσιαστικά να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση και πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Ερωτηθείς από τον κ. Περδικάρη εάν είναι οι μισθοί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι δεν είναι και συμπλήρωσε ότι «Η Ελλάδα είναι μέσα στις τέσσερις τελευταίες χώρες με τον μέσο όρο του μισθού». Ωστόσο σημείωσε ότι οι μισθοί στη χώρα πρέπει να αυξηθούν. «Το επίπεδο τιμών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές και το επίπεδο των μέσων μισθών δεν είναι μεταξύ τους ταιριαστά» ανέφερε ο ίδιος και προσέθεσε ότι οι μισθοί δεν μπορούν να ανεβαίνουν τελείως άσχετα με την παραγωγικότητα και το επίπεδο της ζωής. «Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, να αυξήσουμε τους μισθούς μας, να περάσουμε σε νέες μορφές οικονομίας, πολύ πιο παραγωγικές και πιο αποδοτικές» ανέφερε.
Εστιάζοντας στο εργατικό δυναμικό σημείωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε ανειδίκευτο προσωπικό. «Έχουμε ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Πριν μερικά χρόνια καταργήσαμε τις μέσες τεχνικές σχολές στην Ελλάδα με αποτέλεσμα σήμερα να μην εκπαιδεύουμε στη χώρα- εκτός από κάποια ιδιωτικά ινστιτούτα – μηχανικό, ηλεκτρολόγο κίνησης ή ψυκτικό»
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ετοιμάζει μία ακόμα επένδυση στον πρωτογενή τομέα στη Δράμα καθώς επίσης και σημαντικές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου εξαγωγικού ομίλου. «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια δυνατά εξαγωγική εταιρεία. Με σωστές επενδύσεις θα δημιουργήσουμε διεθνώς ανταγωνιστικά εξαγώγιμα προϊόντα» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.