Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣουηδία: Η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τη μετανάστευση 

Σουηδία: Η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τη μετανάστευση 

Η κυβέρνηση της Σουηδίας παρουσίασε σήμερα μια νέα στρατηγική αναπτυξιακής βοήθειας, ύψους 3 δισεκ. κορωνών (262 εκατ. ευρώ) με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης και την επιτάχυνση των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών.

Οι πόροι αυτοί θα συμβάλλουν, από το 2024 ως το 2028, στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών προκειμένου «να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση προς τη Σουηδία και την ΕΕ», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μπέντζαμιν Ντούσα, υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας. 

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, η μακροπρόθεσμη βοήθεια για την ανάπτυξη καθώς και η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα θα συνδυαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βαθιές αιτίες των αναγκαστικών εκτοπισμών και της παράτυπης μετανάστευσης», υπογράμμισε ο Λούντβιχ Άσπλινγκ, εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD) που στηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας. 

Η Στοκχόλμη προβλέπει να αφιερώνει συνολικά 56 δισεκ. κορώνες ετησίως από το 2026 ως το 2028 για την αναπτυξιακή βοήθεια, με σχεδόν το μισό ποσό να πηγαίνει στην Ουκρανία. 

Ένα ποσό τριών δισεκ. κορωνών θα δαπανηθεί για την ενίσχυση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, ενισχύοντας τις τοπικές υποδομές στις χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως τα κέντρα υποδοχής.

Στόχος είναι επίσης «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βρουν δουλειά, να τους προσφέρουμε κοινωνικοψυχολογική βοήθεια ή να τους προτείνουμε επαγγελματική εκπαίδευση», πρόσθεσε ο Άσπλινγκ. 

Η σουηδική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να καταπολεμήσει τη διακίνηση μεταναστών και το δουλεμπόριο κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών. 

«Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα να συνδέσουμε τη μεταναστευτική με την αναπτυξιακή πολιτική», τόνισε ο Άσπλινγκ.

Ο επικεφαλής του μπλοκ των συντηρητικών Ουλφ Κρίστερσον κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 2022 με τη στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών, αφού συμφώνησε να μειώσει σημαντικά τη μετανάστευση. 

Το SD ήταν δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2022, συγκεντρώνοντας το 20,5% των ψήφων. 

Η Σουηδία έχει αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική της πολιτική τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας το δικαίωμα των μεταναστών να επανενωθούν με την οικογένειά τους και αυξάνοντας το ποσό του ελάχιστου μισθού που θα πρέπει να λαμβάνουν οι μετανάστες εκτός ΕΕ ώστε να μπορεί να τους χορηγηθεί άδεια εργασίας. 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η σουηδική κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί κατά πολύ το 2026 η βοήθεια που παρέχεται στους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με το ποσό να φτάνει έως τα 30.000 ευρώ κατ’ άτομο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ