Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣουηδία: "Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν" η αποστολή χερσαίων δυνάμεων...

Σουηδία: “Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν” η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι θέμα συζήτησης προς το παρόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO.

“Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν”, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει “να αποκλειστεί” στο μέλλον.

“Προς το παρόν είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού στην Ουκρανία (και αυτό) με διάφορους τρόπους”, υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου την αποστολή ρεκόρ στρατιωτικής βοήθειας (το 15ο πακέτο) στο Κίεβο υπό τη μορφή εξοπλισμών ύψους 633 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται πυρομαχικά πυροβολικού, πολεμικά σκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα και βομβίδες, εξοπλισμό που ζητεί αδιάκοπα το Κίεβο.

“Δεν υπάρχει αίτημα” από την ουκρανική πλευρά για χερσαίες δυνάμεις, γνωστοποίησε επίσης ο Κρίστερσον. “Το θέμα αυτό δεν είναι επίκαιρο”, επέμεινε, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό στο μέλλον, σύμφωνα με το AFP.

“Επιπλέον, οι παραδόσεις των χωρών όσον αφορά τη δέσμευσή τους” στη διεθνή σκηνή διαφέρουν μεταξύ τους, και “η γαλλική παράδοση δεν είναι η σουηδική παράδοση”, σχολίασε ο Σουηδός πρωθυπουργός στο SVT.

Μολονότι συνδράμει διεθνείς δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης, η Σουηδία δεν έχει γνωρίσει πόλεμο ύστερα από μια σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της έγκρισης από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας της προσχώρησης της Σουηδίας στο NATO, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη στον οργανισμό.

Η Στοκχόλμη, η οποία επιδιώκει την προσχώρησή της στην Ατλαντική Συμμαχία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα γίνει το 32ο μέλος της, θέτοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο άνω των 200 ετών αποχής από οποιαδήποτε στρατιωτική δέσμευση. 

“Η Σουηδία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά την ευρω-ατλαντική ασφάλεια”, δήλωσε ο Κρίστερσον μετά το πράσινο φως του ουγγρικού κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ