*ΣΟΚ και ΔΕΟΣ: Μαύροι καπνοί, αποπνικτική ατμόσφαιρα και ορατότης μηδέν. Από το protothema.gr, χθες βράδυ…παρακολουθώντας την καταστροφή-προσπαθώντας να μαζέψεις το μυαλό, να σφίξεις την καρδιά…να γράψεις. Για αυτό και σήμερα, λίγο αλλιώς…
*Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό ένας σκληρός της ΕΚΤ- ο Klaas Knot- και ένας ήπιος- ο Ignazio Visco- συμφωνούν στην εκτίμησή τους πως, ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, της νομισματικής σύσφιξης βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Ο Ολλανδός και ο Ιταλός- επικεφαλής των De Nederlanske Bank και Banca di Italia αντίστοιχα- μπορεί να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, μπορεί να ερμηνεύουν διαφορετικά την κρίση, πλην όμως οι οδυνηρές συνέπειες είναι ο κοινός παρονομαστής αμφοτέρων. Η νέα αύξηση κατά 25 μ.β στην συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου έχει προεξοφληθεί και ενσωματωθεί. Διαφαίνεται η διαμόρφωση μίας ενδιάμεσης-συμβιβαστικής; – λύσης για τη συνέχεια; Θα δείξει, στις 14 Σεπτεμβρίου η πρώτη φθινοπωρινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αύγουστο δεν έχει, πάλι καλά.
*Στα 40 δισ. ετησίως υπολογίζεται η παραοικονομία στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση-κόλαφο της Eurobank. Μόλις το 5% των δηλωθέντων εισοδημάτων προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ονομαστικά οι συγγραφείς της έκθεσης/μελέτης: Τάσος Αναστασάτος, Μιχαήλ Βασιλειάδης, Στυλιανός Γώγος, Θεόδωρος Ράπανος και Θεόδωρος Σταματίου. Ενδεικτικά 2 στοιχεία: από τα 84 δισ. εισοδημάτων, που δήλωσαν τα φυσικά πρόσωπα το 2021, τα 66 δισ. (78%) προήλθαν από μισθούς και συντάξεις και μόλις τα 4,3 δισ. (5%) από επιχειρηματική δραστηριότητα. -το 80% των νοικοκυριών που έχει επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνει εισοδήματα μικρότερα από 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, το συνολικό εισόδημα που δηλώνουν τα νοικοκυριά στις φορολογικές δηλώσεις τους υπολείπεται σημαντικά της κατανάλωσης-δαπανών τους. Για το 2021 ο Γιάννης Στουρνάρας υπολόγιζε την απόκλιση στα 50 δισ.
*Θα διερωτηθείτε, μα γιατί σήμερα έτσι η DeA. Την απάντηση την ξέρετε, την ξέρουμε…όλοι μας.
*Πάμε παρακάτω, οι παράλληλες δηλώσεις Knot-Visco έφεραν τα πάνω-κάτω στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Ενδεικτικά, στο 3,865% το GR10Y, έναντι 4,035% του ΙΤ10Υ και 3,395% του SP10Y και 3,079% του Ρ10Υ. Ελληνικό-Ιταλικό-Ισπανικό και Πορτογαλικό 10ετές σε εύρος 100 μ.β. Σε επανέκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά, σήμερα Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ. Στο 3,875% το επιτόκιο (σταθερό). Μόλις μία εβδομάδα μετά την “καθαρή” έξοδο με το 15ετές. Το ενδιαφέρον; με το 15ετές οι αγορές έδειξαν να “τιμολογούν” την ελληνική οικονομία ως να έχει την επενδυτική βαθμίδα και πέραν του 2032-2033. Με την επανέκδοση “δίνεται”…κουπόνι 3,875%, τα εύσημα για ακόμη μία-πολλοστή- φορά.
*Έκανε την διαφορά χθες η Mytilineos, για “νέα ηχηρή αναβάθμιση- σε νέα ιστορικά υψηλά” αναφερόταν από νωρίς το πρωί ο Απόστολος Σκουμπούρης. Σα να λέμε…πρόλαβε και την Morgan Stanley, που για πρώτη φορά επιλέγει μετοχή εισηγμένης που ΔΕΝ είναι τράπεζα. Σύσταση overweight, τιμή-στόχο τα 43 ευρώ και στο θετικό σενάριο το upside το υπολογίζει έως τα 59 ευρώ. Στα 5 δισ. η αποτίμηση της εισηγμένης.
*Και αν η Mytilineos έκανε την διαφορά από τα blue chips, η Πειραιώς την έκανε από τις τραπεζικές. Άνοδος 5,39% στα 3,522 ευρώ, με συναλλαγές 7,11 εκατ. τμχ. Προειδοποιούσε η DeA πως, στο διάστημα 18-28 Ιουλίου η MSCI θα “μετρήσει” τις προϋποθέσεις/κριτήρια προκειμένου να συμπεριλάβει (ή όχι) την Πειραιώς στο “καλάθι” του MSCI Greece Standard. H χρηματιστηριακή αξία είναι από τα κυριότερα κριτήρια (όπως και η αποτίμηση του free float). Και εν προκειμένω το μέγεθος μετράει. Στα 4,403 δισ. η αποτίμηση. Πάντως οι αγοραστές “σάρωσαν” και τα άλλα 3 τραπεζικά χαρτιά: στην Alpha Bank 6,93 εκατ. τμχ., στην Εθνική 1,51 εκατ. τμχ. και 4,13 εκατ. τμχ. στην Eurobank. Στα 124,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, μόνο σε Πειραιώς και Mytilineos κοντά στα 42 εκατ. Το απόλυτο “σκούπισμα”, προφανώς από ξένα funds.
*Κάτω οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων- πάνω οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών. So simple, έτσι πάει.
*Παρά 6 εκατ. και τον πιάνει τον στόχο των 500 εκατ. η Intrakat. Από τα πιο safe και low risk της DeA, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
*Νέα ιστορικά υψηλά για την Profile, με 4,93% στα 4,90 ευρώ. Δεν είναι χθεσινός ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, πόσο καιρό το θυμίζει η DeA. Πόσο…
*Η διοίκηση της AVAX μπορεί να διέψευσε την φήμη πως έχει στα χέρια της πρόταση εξαγοράς, σωστά; Όμως, κάποιος μαζεύει-έκτοτε- ότι βγαίνει προς πώληση. Τέτοιο μεθοδικό, επίμονο “σκούπισμα” προφανώς και δεν γίνεται από το επενδυτικό πόπολο.
*Δομική Κρήτης, με 15,85% στα 1,90 ευρώ. Από τότε που αγόρασε ο Δημήτρης Κούτρας τα έβγαλε τα λεφτά του. Αλλά και ΕΚΤΕΡ επίσης με 15,66% στα 2,29 ευρώ. Τελικά για καλό το ΣτΕ έβαλε στον “πάγο” το project της Πάρου; ή μήπως όχι.
*Intralot, έβδομη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκτιμώ πως ο Σωκράτης και το team του θα το καλύψουν το μεγάλο ομολογιακό του 2024.
*Διάβασα (στο energia.gr) ότι, αναθεωρούνται ανοδικά οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα Νότια της Κρήτης, ενώ δρομολογείται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του site, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο επιτελείο της ExxonMobil της παραχωρησιούχου εταιρείας, μαζί με την Helleniq Energy, για τις ερευνητικές περιοχές Νότια και ΝοτιοΔυτικά της Κρήτης.
*Ο χθεσινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων συνεδριάσεων.
*Αύριο, Πέμπτη, η γενική συνέλευση της Eurobank. Η προσοχή στην έγκριση επαναγοράς του 1,4% που έχει απομείνει στο ΤΧΣ. Στις 31 Ιουλίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα 6μηνου, την ίδια μέρα και η Πειραιώς.
*Διαγράφηκαν χθες 7.417.049 ίδιες μετοχές του ΟΤΕ. Άλλη μία συνεδρίαση, στοχευμένο “κλείσιμο” στα χαμηλά, με μείον 1,94% στα 14,16 ευρώ. Τεχνικά ο ΩΚΩ “δείχνει” χαμηλότερα, στα υπόψη.
*Μπορεί να κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές των 6 σχημάτων για την “Αττική Οδό”, μπορεί ενδεχομένως μεθαύριο-Παρασκευή να ανοίξουν οι συνοδευτικές καταστάσεις, μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση να έχουν short list Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αλλά…εάν η διαδικασία τραβήξει μέχρι τον Οκτώβριο (του 2024) ; πως θα δοθεί παράταση στην υφιστάμενη σύμβαση (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- AVAX). Θεωρητικό το ενδεχόμενο, πιθανότατα μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στην αντίθετη όμως; σχεδόν δύο χρόνια πέρασαν για να φθάσει στο Ελεγκτικό η σύμβαση για την “Εγνατία Οδό”. Όσον αφορά την σύμβαση για την “Αττική Οδό” όταν θα αναδειχθεί ο πλειοδότης, όταν βεβαιωθεί για την κεφαλαιακή επάρκεια, περάσει από το Ελεγκτικό θα πρέπει να έρθει για κύρωση στην Βουλή. Δεν την λες και απλή την διαδικασία, ούτε για σύντομα την βλέπεις να ολοκληρώνεται. Σωστά;
*Φαίνεται πως, με αφορμή την παραίνεση των Βρυξελλών- και το δημοσίευμα των Financial Times- στη Mytilineos να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υπό προϊόντος κατά την διαδικασία μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα ενεργοποιήθηκε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ), σχετικά με τις περιοχές πιθανολογούμενων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών. Προφανώς ο μεθοδικός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα γνωρίζει-μεταξύ άλλων- το περίφημο βιβλίο για, την βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα- του Δημήτρη Μπάτση (εκδόσεις Κέδρος). Ανατρέχοντας στα σχετικά, έφθασα σε ένα παλιό άρθρο (της Χρύσας Λιάγγου) στην “Καθημερινή”, Σεπτέμβριος του 2014. Αφορμή η επίσκεψη στην χώρα μας 6μελούς κινεζικής αντιπροσωπείας-αποτελούμενη από γεωλόγους και μηχανικούς μεταλλείων από την γεωλογική υπηρεσία της Κίνας και δύο εκπροσώπους της China Minmetals. Βασικοί σταθμοί τους, πέραν της Αθήνας η Μήλος και οι εγκαταστάσεις της “Αλουμίνιον της Ελλάδος” στα Ασπρα Σπίτια. Για όποιον ενδιαφέρεται, ΕΔΩ: https://www.kathimerini.gr/economy/business/783814/poy-psachnoyn-gia-spanies-gaies-oi-kinezoi-sto-elliniko-ypedafos-kai-gia-poio-logo/