Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά η επιδότηση ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος του...

Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά η επιδότηση ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Oι τιμές του ρεύματος στη λιανική αγορά είναι λίγο κάτω από τον Αύγουστο και η επιδότηση τελικά για τον Σεπτέμβριο θα ανέλθει στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Mega, 

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν αφορούν τις επιχειρήσεις και πως αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών ρεύματος στη χονδρική τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφερειακή κρίση, κι αν διαρκέσει πάνω από 3 μήνες θα μπορέσει να υπάρξει η ευρωπαϊκή παρέμβαση.  “Πέρσι δώσαμε περίπου 25 εκατ. τον μήνα τους τελευταίους μήνες, 25-40 ανάλογα το μήνα, συνολικά πάνω 150 εκατ. για το 2023. Το 2024 θα πάμε γύρω στα 45 εκατ., που είναι και τα έσοδα που πήραμε», είπε ο υπουργός σχετικά με τα ποσά των επιδοτήσεων.”

Πρόσθεσε μάλιστα πως το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση τιμής χονδρικής το Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις.  Ο Υπουργός Ενέργειας διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή.  

Κατά το τρέχον διάστημα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης υπάρχει μία κρίση δυσλειτουργίας τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος και δεν πρόκειται για μία δυσκολία σαν εκείνη που είχαμε στην κρίση του φυσικού αερίου.  Τότε πλήρωσε η οικονομία 8 – 9 δισ. ευρώ, σημείωσε.  

Ο ίδιος τόνισε “είμαστε οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις”, ενώ επισήμανε πως “η ανατολική με τη δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη”. Ως ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα, ο Υπουργός έφερε την Κύπρο η οποία έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα γιατί δεν είναι συνδεδεμένη. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ