Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣκυλακάκης: Μέχρι αρχές Σεπτέμβρη οι αποφάσεις για νέο κύκλο επιδοτήσεων στο ρεύμα

Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές Σεπτέμβρη οι αποφάσεις για νέο κύκλο επιδοτήσεων στο ρεύμα

Ουσιαστικά οι επιδοτήσεις εάν υπάρξουν  θα «κλειδώσουν» προς το τέλος του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές των παρόχων.

«Δεν αποκλείεται» να καταστεί αναγκαίος ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Open.

Αναλυτικά όπως είπε «δεν  γνωρίζω αν θα δουμε τις τιμές λίγο χαμηλότερα από Ιούλιο. Δεν αποκλείω νέες επιδοτήσεις.Όμως  όταν έχουμε μια αίσθηση των τιμών των παρόχων  θα αποφασίσουμε. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κονδύλια. Έχουμε  και το φόρο (στο φυσικό άρτιο των ηλεκτροπαραγωγών)που έχει δυνατότητα ισχύος για πάνω από ένα μήνα” σημείωσε.

Ουσιαστικά οι επιδοτήσεις εάν υπάρξουν  θα «κλειδώσουν» προς το τέλος του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές των παρόχων.

Ήδη, πάντως, η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Αύγουστο διαμορφώνεται σε επίπεδα σχεδον των 125 ευρώ/MWh, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά  σε οριακές καταστάσεις επιβίωσης εν όψει και των “αναμονών” των τιμών προς την αγορά, για τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό την ώρα που στην κρίση του Ιουλίου η μέση τιμή ήταν στα 135.18 ευρώ/MWh έναντι 98.89 ευρώ/MWh τον Ιούνιο και 112.68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο του 2023.

 Ερωτώμενος , δε, για το εάν θα παραμείνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο των επιδοτήσεων για το προσεχές μέλλον, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που «έχει απαντηθεί με έργα». 

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την αγορά ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ζήτηση για ρεύμα το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται. Έχουμε 4-5 γιγαβάτ το φθινόπωρο, 5-6 τον χειμώνα, 3,5-5 την άνοιξη και 7,5 με 10 ή 11 το καλοκαίρι. Αυτή η πολύ μεγάλη ζήτηση του καλοκαιριού μας σπρώχνει εποχικά σε υψηλές τιμές το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ