Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣκυλακάκης: Έρχεται νέο διζωνικό τιμολόγιο από το τέλος του χρόνου - Το...

Σκυλακάκης: Έρχεται νέο διζωνικό τιμολόγιο από το τέλος του χρόνου – Το “πεδίο εφαρμογής”


Με δυο “ταχύτητες” από το τέλος του χρόνου, σε όσους και όσες έχουν ήδη νυχτερινό ρεύμα, θα τιμολογείται η καταναλωση, ώστε-όπως προανήγγειλε μιλώντας την Τετάρτη στον Ρ/Σ Real Fm, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης- εοι καταναλωτές να έχουν φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας τα Σαββατοκύριακα ή και τις μεσημβρινές ώρες. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στο φόντο της συζήτησης με τις μηδενικές τιμές των ΑΠΕ, σε συνέντευξή του στο  μεσημεριανό μαγκαζίνο του  Real Fm, μπορεί να υπάρχουν δύο ζώνες χρεώσεις είτε το μεσημέρι που το ρεύμα είναι φθηνό είτε το Σαββατοκύριακο ανάλογα με την εποχή ή συνδυαστικά και τα δύο.

Ουσιαστικά, όπως γίνεται και τώρα, με το νυχτερινό ρεύμα, οι καταναλωτές που έχουν νυχτερινό μετρητή,  ότι θα μπορούν να μεταφέρουν ένα μέρος τουλάχιστον της κατανάλωσης (π.χ. πλυντήρια, κουζίνες) σε ζώνη χαμηλής χρέωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε και υπάρχει μεγάλη προσφορά “πράσινης” ενέργειας. 

«Το πρόβλημα της νύχτας είναι ότι η χονδρική τιμή είναι πολύ υψηλή. Στην πράξη δεν ωφελεί κανέναν να ξοδεύεις ρεύμα τη νύχτα με εισαγόμενο αέριο και ακριβούς ρύπους και συνεπώς το να ωθείς τον κόσμο να καταναλώνει την ώρα που κοστίζει υψηλά και όχι τις ώρες που η χονδρεμπορική τιμή είναι χαμηλά είναι σε βάρος όλων» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι παροχές με «νυχτερινό» μετρητή κυμαίνονται στο 1,5 εκατ. (υπάρχουν και 300.000 ανενεργές παροχές) που αντιστοιχούν στο 10 % της συνολικής ζήτησης.  

Πάντως, όπως σημείωσε ο υπουργός, το διζωνικό τιμολόγιο θα εφαρμοστεί από το τέλος του χρόνου όπως είπε ενώ τώρα είναι προτεραιότητα τα πορτοκαλί, δυναμικά τιμολόγια. Βέβαια για να γίνει η αλλαγή αυτή απαιτείται η εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών.

Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00. Νυχτερινό τιμολόγιο, βέβαια, μπορούν να αποκτήσουν όσοι καταναλωτές έχουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής).

Νωρίτερα, πάντως,  προβλέπεται να εφαρμοστούν τα δυναμικά τιμολόγια που απευθύνονται σε όσους έχουν «έξυπνο» μετρητή κατανάλωσης. Είναι η κατηγορία που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον καθώς αντιστοιχεί στο 40 % της ζήτησης στη χαμηλή και μέση τάση επειδή σε αυτήν εντάσσονται και μεγάλες επιχειρήσεις.  Η διαφορά του «έξυπνου» από τον «νυχτερινό» μετρητή είναι ότι έχει τη δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου (π.χ. θα μπορεί να ακολουθεί τη διακύμανση των τιμών στην ημερήσια αγορά) ενώ με το «νυχτερινό» μετρητή εφαρμόζονται μόνο δύο ζώνες χρέωσης. Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των καταναλωτών, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του δυναμικού τιμολογίου από όλους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ