Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣκρέκας: Τα 39 ευρώ επιδότηση αφορούν όλους τους παρόχους

Σκρέκας: Τα 39 ευρώ επιδότηση αφορούν όλους τους παρόχους

«Σκεφτόμαστε από τον Ιανουάριο και μετά να εφαρμόσουμε ένα σταθερό αλγόριθμό όπου ανάλογα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να προσδιορίζεται και η τιμή της επιδότησης του λογαριασμού», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας το πρωί στον Τ/Σ Open και προσέθεσε ότι «η επιδότηση 39 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πρώτους 300 κιλοβατώρες δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παρόχους», τόνισε .
Βλέπουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα και στη χώρα μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στην αρχή του φετινού χρόνου η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα ήταν περίπου 50 ευρώ η Μεγαβατώρα και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει τα 209 ευρώ. Δηλαδή έχει τετραπλασιαστεί για να το πω έτσι. Αυτό θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στους λογαριασμούς αν εμείς ως κυβέρνηση δεν προσπαθούσαμε, δεν στεκόμασταν δίπλα στους πολίτες και δεν προχωρούσαμε σε αυτή την επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ώστε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανατίμησης», σημείωσε.

«Να πούμε ότι είχαμε ξεκινήσει με εννέα ευρώ επιδότηση ανά μήνα, αυτό διπλασιάστηκε στα 18 ευρώ το μήνα Οκτώβριο και αναγκαζόμαστε τώρα να το υπερδιπλασιάσουμε στα 39 ευρώ και στα 45 ευρώ αντίστοιχα για τους δικαιούχους ΚΟΤ ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ανατίμησης ένα 80-90% ώστε σε μηνιαία βάση ο καταναλωτής για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες να μη δει μία αύξηση που να είναι 3-4 ευρώ», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν περιλαμβάνουν:
• Στην ηλεκτρική ενέργεια, επιδότηση για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ύψους 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.
• Στον τομέα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας εφαρμόζει έκπτωση 15 % προς τους προμηθευτές – πελάτες της προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.
• Παράλληλα αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής με στόχο να ενταχθούν κατά τη φετινή περίοδο περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ