Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα δουν αυξηση που δεν θα ξεπερνά τα 2 – 3 ευρώ στους λογαριασμούς τους τόνισε ο κ. Κώστας Σκρέκας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ για τα νέο πακέτο ενίσχυσης, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε μισό δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε με τα μέτρα αυτά θα καλυφθούν οι βασικές ενεργειακές ανάγκες στα νοικοκυριά, επισημαίνοντας Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές είναι πέρα από κάθε λογική και ειδικά με την τιμή του φυσικού αερίου, όπου από τα 20 ευρώ ανα μεγαβατώρα φτάνει τα 100 ευρώ, δηλ. πενταπλασιάστηκε και πρόσθεσε πως ο καταναλωτής δεν θα μείνει απροστάτευτος: «στο λογαριασμό του θα δει μια μηνιαία επιδότηση από το κράτος που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, που είναι στα 9 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό, αλλά και μια επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες παρόχους, ώστε κάποιος που έχει κατανάλωση που φτάνει τις 600 κιλοβατώρες το μήνα, επί της ουσίας να δει μια αύξηση που δεν θα είναι πάνω από 2 με 3 ευρώ το μήνα» εξήγησε.
Και πρόσθεσε « δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα και σπάνε το ρεκόρ του προηγούμενου. Συστήσαμε γι’ αυτό το λόγο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου θα εισρρεύσουν χρήματα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Θα παρακολουθούμε κάθε μήνα στενά τις εξελίξεις και ανάλογα θα προσαρμόζουμε τη στήριξή μας στα νοικοκυριά».
Στο πετρέλαιο η αύξηση δε είναι αντίστοιχη, είναι της τάξης του 20%, είπε, ωστόσο το μεγαλύτερο κονδύλι του νοικοκυριού είναι γνωστό πως πάει στη θέρμανση και στο ρεύμα όποτε προχωράμε σε απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς είτε αυτό είναι ρεύμα, είτε μέσω του επιδόματος θέρμανσης που θα είναι αυξημένο φέτος.
Ο υπουργός σημείωσε πως στόχος να καλυφθούν οι βασικές ενεργειακές ανάγκες στα νοικοκυριά, ενώ για τις αυξήσεις που μετακυλίονται στα υπόλοιπα προϊόντα από την άνοδο στα καύσιμα είπε πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην παρατηρηθούν αθέμιτες αυξήσεις.
Εκτίμησε ότι το φαινόμενο των αυξήσεων στην ενέργεια είναι παροδικό, με διάρκεια κάποιων μηνών, έως την άνοιξη ή το τέλος του έτους.
Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη να κάνει κάτι σε κεντρικό επίπεδο γιατί αποτελεί πρόβλημα που υπερβαίνει τα κράτη μέλη, είπε.
Οσον αφορά τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ανέφερε πως υπάρχει η εντύπωση ότι μειώνοντας τον ειδικό φόρο, αυτό περνάει στη τελική τιμή. Δεν ισχύει πάντα γιατί υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια και απορροφάται από την παραγωγή στην κατανάλωση, εξήγησε. Η έκπτωση που φτάνει σε αυτήν την περίπτωση στον καταναλωτή είναι πολύ μικρότερη από αυτή που φτάνει με το δικό μας τρόπο, την απευθείας επιδότηση, σημείωσε.
Για την πράσινη ενέργεια είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις φωνές λαϊκισμού ότι για όλη αυτή την ακρίβεια φταίει η στρατηγική της Ευρώπης για την “πράσινη” μετάβαση.
“Αυτό που συμβαίνει τώρα με το φυσικό αέριο δεν έχει σχέση με τη στρατηγική της Ευρώπης. Αντιθέτως αν είχε υλοποιηθεί 10 χρόνια πριν σήμερα θα είχαμε πολύ πιο φτηνή ενέργεια, διότι το 60-70% της ζήτησης θα καλυπτόταν απο ανενεώσιμες πηγές” είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει εργαλειοθήκη που θα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.