Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 12-18 μήνες η απόφαση για γεωτρήσεις

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 12-18 μήνες η απόφαση για γεωτρήσεις

«Αν είμαστε τυχεροί, το 2027 θα έχουμε μια διαφορετική συνέλευση μετόχων». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες που είναι σε εξέλιξη στο Ιόνιο και Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Helleniq Energy για το 2023. Υπενθύμισε πως ο κλάδος της διύλισης, στον οποίο δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λειτουργεί με πολύ μεγάλους κύκλους εργασιών, ωστόσο έχει μικρό περιθώριο κέρδους.
Σημείωσε πως τα κέρδη εμφανίζουν τάση ομαλοποίησης, προβλέποντας μία σχετική υποχώρηση στα επόμενα 2-3 χρόνια, με τη διατήρησή τους ωστόσο σε καλά επίπεδα. Όπως σημείωσε, στον κλάδο των πετρελαιοειδών η Helleniq Energy λειτουργεί σαν ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, καθώς έχει σταθεροποιηθεί πως το 50% περίπου της παραγωγής της πηγαίνει σε εξαγωγές.

Αναφορικά με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των διυλιστηρίων ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό ακόμη το ύψος της και ότι δεν θα επηρεάσει το μέρισμα του 2023 αλλά του 2024 και του 2025. Όπως είπε η έκτακτη εισφορά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκή οδηγία, ωστόσο είναι στημένη πάνω σε ένα λάθος, το ότι αναφέρεται σε υπερκέρδη.

“Δεν υπάρχουν υπερκέρδη, δεν χρεώνουμε περισσότερο από ό,τι πρέπει. Όταν η βάση σύγκρισης είναι οι χρονιές που είχαμε κορονοϊό, και ένα ευρώ να βγει σήμερα θα φαίνεται σαν υπερκέρδος. Είναι ένα κατασκεύασμα της Ευρώπης”, τόνισε.Ανέφερε ακόμη ότι το 50% των κερδών του ομίλου προέρχονται από τις εξαγωγές. “Η εταιρεία μας λειτουργεί ήδη ως ενεργειακός κόμβος, επενδύουμε δισεκατομμύρια γι’ αυτό. Το 50% της κερδοφορίας δεν έρχεται από την Ελλάδα. Μαζί με την Motor Oil προσθέτουμε αξία στην ελληνική οικονομία, κέρδη, φόρους, θέσεις εργασίας και επιρροή στην περιοχή. Ο χρονισμός δεν είναι ο καλύτερος, είναι λίγο αιφνιδιαστικό αλλά θα το αντιμετωπίσουμε”, τόνισε.

Όσον αφορά το κεφάλαιο ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως είπε ο CEO του Ομίλου θα πρέπει ή να αξιοποιήσουμε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ως κερδοφόρα δραστηριότητα ή να αποεπενδύσουμε. «Η πιο ρεαλιστική έκβαση είναι να αποχωρήσουμε. Τα τελευταία 4 – 5 χρόνια που δεν συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα της εταιρείας και την καθιστούν ανταγωνιστική προς εμάς. «Είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία μετατρέπεται σταδιακά από εταιρεία φυσικού αερίου σε ενεργειακή εταιρεία η οποία ως ένα βαθμό γίνεται ανταγωνιστική της Helleniq Energy. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει καλό κλίμα και συνεργασία ανάμεσα στον Όμιλο, το ΤΑΙΠΕΔ και το Δημόσιο και συνεπώς σύντομα θα υπάρξει κατάληξη για το μέλλον της επένδυσης της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. «Υπάρχει μία καλή συζήτηση και κλίμα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων έχουμε κατανοήσει τα δεδομένα και ο καθένας βάζει τις προτεραιότητές του».

Αναφερόμενος στο κομμάτι της της Elpedison και σε πληροφορίες που έκαναν λόγο για παύση της συνεργασίας με την EDISON στην από κοινού ιδιοκτησία και διοίκηση της Elpedison, ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει η Helleniq Energy το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ή αντίθετα να πουλήσει την συμμετοχή της στην EDISON. Σε κάθε περίπτωση έκανε λόγο για τα οφέλη που έχει η Helleniq Energy από την έστω και με 50% συμμετοχής της στην Elpedison, αναφέροντας ειδικότερα το γεγονός ότι η καθετοποίηση, καθώς και η παροχή ευρύτερων ενεργειακών υπηρεσιών, ταιριάζουν πολύ καλά με την δυναμική δραστηριοποίηση του Ομίλου στις ΑΠΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ