Σε “προπολεμικά” επίπεδα κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έχοντας σε σχέση με τις τιμές προ μηνός καταγράψει πτώση άνω του 50%. Η ισχυρή προσφορά LNG, αλλά και τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών έχουν παίξει το ρόλο τους γιαυτό αν και από χθες καταγράφεται μια σχετική άνοδος, σε τιμές άνω των 68 ευρώ/MWh από τιμές κοντά στα 65 ευρώ χθες. Να σημειωθεί ότι χθες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν κατά 7,1% στο TTF, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 65,1 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισαν στα 66 ευρώ/MWh και του Απριλίου στα 67,2 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν ατόνησαν από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά το ήμισυ τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση στην Ασία παραμένει πεσμένη. Αυτό παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι των εκτιμήσεων για ψυχρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Σκανδιναβικές χώρες και σε μέρη της νοτιοδυτικής Ευρώπης.
Όπως αναφέρεται το LNG ήταν κρίσιμο για την περιοχή για να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία από τις βαθιές περικοπές στον ανεφοδιασμό μέσω αγωγών μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Ενώ πριν από μερικές εβδομάδες έγινε πιο κερδοφόρο για τους παρόχους των ΗΠΑ να πωλούν στην Ασία, αυτό το premium δεν έχει παρασύρει φορτία μακριά από την Ευρώπη. Μια άνοδος της ζήτησης στην Ασία θα μπορούσε, όμως, ακόμα να επηρεάσει την ισορροπία.
Προβλέψεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Credit Suisse, η τιμή των 77,4 ευρώ που έχει διασπαστεί καθοδικά αφορά ένα ισχυρό σημείο στήριξης.
Στην παρούσα φάση, η ζώνη στην οποία έχει προσεγγίσει η καθοδική πορεία της τιμής, δηλαδή η περιοχή 62,5 ευρώ – 66 ευρώ αποτελεί ένα πολύ βασικό επίπεδο στήριξης για την πορεία της τιμής του συμβολαίου TTF που αντιστοιχεί στα χαμηλά, σε σχέση με το α΄6μηνο του 2021 και το ξεκίνημα του 2022.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Credit Suisse, αν διασπαστεί το επίπεδο αυτό, τότε η καθοδική τάση θα επιταχυνθεί με στόχο να προσεγγίσει τα υψηλά της περιόδου 2018-2020 που αντιστοιχούν στην ζώνη 28,6 – 29,7 ευρώ.
Δηλαδή, η τιμή του φυσικού αερίου θα επιστρέψει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή αυτά που αντιστοιχούν στα προ της κρίσης, διαμορφώνοντας τελείως διαφορετικά δεδομένα για τις ενεργειακές οικονομίες της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα.
Το ρεύμα
Στο μεταξύ παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες στην Ελλάδα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα. Έτσι, για σήμερα, στα 214,02 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο 12/1/2023. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 333 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 129,20 ευρώ/MWh. Η τιμή υποχώρησε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 279,94 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10,7%, το φυσικό αέριο 32,5% τα υδροηλεκτρικά 1,9% οι εισαγωγές 30,7% και οι ανανεώσιμες 20,2%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 1,139 MWh και οι εισαγωγές στις 42,956 MWh.
Στο μεταξύ η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 221,01 ευρώ/MWh όντας η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η δεύτερη ακριβότερη χώρα είναι η -συζευγμένη με την Ελλάδα- Ιταλία με μέση τιμή για τον Ιανουάριο 177,8 ευρώ/MWh, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες διαμορφώνονται τιμές από 75 έως 120 ευρώ/MWh.
Ανεβαίνει το πετρέλαιο
Στο μεταξύ ανοδικά κινείται το πετρέλαιο εσχάτως με την ανατίμηση σε περίοδο μηνός να ειναι κοντα στο 2,50% (μπρεντ). Σε εβδομαδιαία βάση έχει “πάρει” πάνω από 5%.