Εικόνα αναβαθμισμένης αγοράς δείχνει στο ξεκίνημα του νέου έτους το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες αναρριχήθηκε χθες σε νέα υψηλά σχεδόν 14 ετών, πιάνοντας τα επίπεδα που είχε τον Απρίλιο του 2011, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.350 μονάδες για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2015, ήτοι εννέα χρόνια πίσω.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με άνοδο 1,33% στις 1.506,61 μονάδες, σπάζοντας το «ταβάνι» των υψηλών του περασμένου Μαΐου και μένει να δούμε πως η αγορά θα διαχειριστεί αυτή την υπέρβαση με ζητούμενο βεβαίως τη διακράτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων.
Ο Γ.Δ. συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 3,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε έξι σερί ανοδικές ημέρες με άνοδο 5,96%. Εύλογο λοιπόν να υπάρξουν σήμερα ή προσεχώς διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών και μένει να δούμε την αντίδραση της αγοράς σήμερα, μετά τις ισχυρές πιέσεις χθες στη Wall Street.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά διαβάζει θετικά τις εξελίξεις στην οικονομία και στα fundamentals των εισηγμένων, την ώρα που δε λείπουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις όπως έδειξαν όλοι οι τελευταίοι μήνες του 2024, ενώ κυοφορούνται και καινούρια επιχειρηματικά deals. H ελληνική αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει το gap με τις ξένες αγορές που υπεραπέδωσαν κατά τη διάρκεια του 2024, την ώρα που το Χ.Α. μετά τις ευρωεκλογές και την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια είχε περάσει σε φάση εσωστρέφειας.
Τώρα, ο ορίζοντας δείχνει πιο «καθαρός» τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, αποφάσεις για νέες έκτακτες εισφορές σε τράπεζες ή άλλους κλάδους όπως η ενέργεια δεν θα υπάρξουν, οπότε οι επενδυτές μπορούν να εστιάσουν απρόσκοπτα στα θεμελιώδη των εταιρειών.
Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά τουλάχιστον 17 ετών, ενώ και η μερισματική πολιτική κινείται σε επίπεδα ρεκόρ πολλών ετών, καθώς οι εισηγμένες μοίρασαν πάνω από 4,31 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη χρηματική διανομή από το 2008, όταν οι μέτοχοι είχαν λάβει 4,49 δισ ευρώ. Σε απόλυτα νούμερα, τα περισσότερα κεφάλαια οι εισηγμένες είχαν μοιράσει το 2007 που «γύρισαν» στους μετόχους 5,42 δισ. ευρώ. Τότε όμως στο χρηματιστήριο υπήρχαν πολύ περισσότερες εισηγμένες εταιρείες έναντι της τωρινής περιόδου.
Άρα, τα 4,31 δισ. ευρώ που δόθηκαν το 2024 για τα κέρδη του 2023, είναι η μεγαλύτερη – αναλογικά – χρηματική διανομή στην ιστορία. Βεβαίως, ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι επανήλθαν σε διανομές μερισμάτων οι τράπεζες, ύστερα από 16 χρόνια «ανομβρίας». Θυμίζουμε πως κάποτε στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν εισηγμένες περίπου 300 εταιρείες, όμως πλέον έχουν μείνει μόλις 150, εκ των οποίων οι ενεργές είναι λιγότερες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Χ.Α., λόγω της αργίας των Θεοφανίων, «έχασε» τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου στην Ευρώπη καταγράφηκε ράλι, με τον CAC 40 του Παρισιού στο +2,24%, τον DAX της Φρανκφούρτης στο +1,56%, τον ιταλικό FTSE MIB +1,91%, τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 +1,34%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο +0,31% και τον Stoxx 600 στο 0,95%.
Οι προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να μην κρατήσουν σκληρή στάση αναφορικά με τους δασμούς, περιέβαλε με ένα αισιόδοξο κλίμα τους επενδυτικούς κύκλους, οδηγώντας σε ράλι και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας που ενισχύθηκε σχεδόν 3%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή του για περισσότερο από ένα χρόνο.