Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε τροχιά εκτόξευσης η χονδρική ρεύματος - Έρχονται "απόνερα" στα πράσινα τιμολόγια...

Σε τροχιά εκτόξευσης η χονδρική ρεύματος – Έρχονται “απόνερα” στα πράσινα τιμολόγια Αυγούστου

Στα ύψη στα 191,13 ευρώ/MWh βρίσκεται σήμερα η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, ωθώντας περαιτέρω τη μέση τιμή στο πρώτο 15ήμερο Ιουλίου, που κλείνει στα 128,46 ευρώ, σχεδόν 30 ευρώ πάνω από τη μέση τιμή Ιουνίου, που ήταν στα 98,89 ευρώ/MWh ενώ το Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 81,08 ευρώ/MWh. Έτσι, διαμορφώνεται ένα “εκρηκτικό υπόστρωμα” εν όψει των τιμολογίων πράσινου χρώματος Αυγούστου.

Έτσι για σήμερα,  με αύξηση 36,73% κλείνει η μέση τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 191,13 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη για φέτος.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ και φυσικό αέριο κυριάρχησαν. Συγκεκριμένα η “πράσινη ενέργεια” εκπροσώπησε το 38,46% στο μείγμα και το φυσικό αέριο το 47,51%. Το 8,19% αντιπροσώπευσαν οι εισαγωγές το 6,62% ο λιγνίτης και το 4,98% τα υδροηλεκτρικά.

Βέβαια, σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται άνοδος τιμών, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, των ελλειμμάτων στις διασυνδέσεις κτλ. Σημειώνεται ότι η η τιμή χονδρικής στην Ουγγαρία με αύξηση 94,9% έφτασε τα 201,33 ευρώ/MWh, στη Ρουμανία η τιμή ήταν στα 207,17 ευρώ/MWh, στην Αλβανία σττα 273 ευρώ/MWh ενώ στη Βουλγαρία στα 191,13 ευρώ/MWh, όπως και στην Ελλάδα.

Με βάση πάντως εκτιμήσεις, η καθυστερημένη επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, η μείωση της παραγωγής από ανθρακικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η έλλειψη φορτίων από τη Ουκρανία, που πλέον εισάγει ενέργεια, έχουν παίξει το ρόλο τους.

Η Ελλάδα

Πάντως η ΡΑΕΕΥ, στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε διαδικασία έρευνας για πιθανές λαθροχειρίες και κινήσεις κερδοσκοπίας. Να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης: “Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή.

Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες” ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η μεσοσταθμική τιμή φέτος στη λιανική δεν θα υπερβεί αυτή του Ιανουαρίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ