Ένα βήμα πιο κοντά έρχονται οι πρώτες συνδέσεις δορυφορικού Internet στη χώρα μας, μέσω του στόλου Starlink, μετά και την χθεσινή κοινή υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση του εξοπλισμού των συγκεκριμένων κεραιών.
Ειδικότερα, η σχετική ΚΥΑ (αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021), την οποία συνυπέγραψαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω, θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.
Η ρύθμιση της αδειοδότησης των κεραιών, η οποία ήταν απαραίτητη λόγω των διαφορών που εντοπίζονται στις εν λόγω κεραίες από αυτές της δορυφορικής τηλεόρασης για παράδειγμα, ήταν μια από τις εκκρεμότητες που έμελλε να επιλυθεί για την έναρξη της δραστηριότητας της Starlink στη χώρα. Μια ακόμα εκκρεμότητα, η οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει άμεσα, αφορά την έγκριση τύπου του τερματικού εξοπλισμού από την ΕΕΤΤ.
Εφόσον ληφθεί και αυτή η έγκριση, η εταιρεία Starlink θα μπορεί να ξεκινήσει την πιλοτική δοκιμή της υπηρεσίας στη χώρα μας, η οποία θα γίνει σε περιορισμένο αριθμό χρηστών και στη συνέχεια να ξεκινήσει να παραδίδει τα κουτιά του εξοπλισμού σε όσους έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία. Σύμφωνα με πηγές μάλιστα, τα δύο παραπάνω θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημειωτέον ότι η αρχική διάθεση της υπηρεσίας θα γίνει αρχικά μέσα από κόμβους γειτονικών χωρών, μέχρι η Starlink να στήσει τοπικό κόμβο στη χώρα μας, κάτι που όπως επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία περιλαμβάνεται στα μελλοντικά σχέδιά της.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, την ενεργοποίηση της υπηρεσίας δεν αναμένεται να ακολουθήσει ισχυρή ζήτηση δεδομένου του κόστους του δορυφορικού Internet της Starlink. Να θυμίσουμε ότι για τα 100 Mbps download και τα 20 Mbps upload, o χρήστης θα πρέπει να καταβάλει το αρχικό κόστος εγκατάστασης, που μαζί με τα μεταφορικά φτάνει τα 560 ευρώ, ενώ ο μηνιαίος του λογαριασμός θα είναι 99 ευρώ.
Το κόστος φαντάζει δύσκολο να καλυφθεί προς ώρας από απομακρυσμένα νοικοκυριά, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική λύση για απομακρυσμένες εγκαταστάσεις, υποδομές και εργοτάξια, που δεν έχουν κανένα άλλο μέσο διασύνδεσης.
Ανασταλτικός παράγοντας ως προς την διείσδυση θα είναι και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη ημιαγωγών οι οποίες επηρεάζουν τις παραδόσεις εξοπλισμού ακόμα και σε χώρες που έχει ήδη έντονη παρουσία η εταιρεία του Έλον Μασκ, όπως οι ΗΠΑ.
Στόχος της SpaceX βέβαια, είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού που προσφέρει την δορυφορική σύνδεση ώστε να μειωθεί αφενός ο χρόνος παραγωγής του και παράδοσης στον τελικό χρήστη κι αφετέρου το κόστος του.
Παράλληλα η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει και μια νέα γενιά δορυφόρων, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν δέσμη laser αντί της δέσμης ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μικρότερο latency και μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών, που θα απαιτούν απόκριση σε πραγματικό χρόνο.