Σταθερά ανεβαίνουν οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ελλάδα. ‘Ετσι, στα 137,92 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 4/1/2025. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 192,33 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 104,52 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι η τιμή ενισχύθηκε 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 326.75 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0,2%, το φυσικό αέριο 49,7%, τα υδροηλεκτρικά 4,1%, οι εισαγωγές 12,6% και οι ανανεώσιμες 30,8% Οι εξαγωγές στις 24,222 MWh και οι εισαγωγές στις 20,557 MWh.
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην Ευρώπη, με άνοδο τιμών, με την εξαίρεση της Ιρλανδίας, που ωστόσο έχει τα “σκήπτρα”, καθώς παρά τη μείωση για σήμερα της τάξης του 27,3% παραμένει η ακριβότερη στα 160,03 ευρώ/MWh. Ακολουθεί η Ιταλία με 147,06 ευρώ/MWh, η Μάλτα με 148 ευρώ/MWh, η Ελλάδα με 137,92 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία και η Ρουμανία με 135,89 ευρώ/MWh. Η Κεντρική Ευρώπη, κινείται μεταξύ β115-127 ευρώ/MWh, με χαρακτηριστικές τιμές σε Γερμανία τα 120,79 ευρώ/MWh και σε Γαλλία τα 121,74 ευρώ/MWh, τιμές προφανώς υψηλές για τη ζώνη αυτή της ΕΕ.
Όλα αυτά είναι προφανώς απότοκο της συγκυρίας τιμών φυσικού αερίου, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen και πρόεδρος της Eurometaux, σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, αναμένεται επιβάρυνση από 70 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία από το οριστικό κλείσιμο της διέλευσης του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen και πρόεδρος της Eurometaux χαρακτήρισε την συγκεκριμένη εξέλιξη ως το σημαντικό γεγονός της νέας χρονιάς για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Ο ίδιος έκανε λόγο ότι σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε ισορροπία τρόμου, αφαιρούμε το 5% των εισαγωγών. «Δεν είναι απλό. Είδαμε τις τιμές στο ΤΤF να ανεβαίνουν από τα 30 ευρώ τους προηγούμενους μήνες στα 50 ευρώ/μεγαβατώρα.
Η διαφορά αυτή των 20 ευρώ δεν αφορά μόνο τις εισαγωγές μέσω Ουκρανίας, αλλά το 100% των εισαγωγών, αφού στην πλειονότητά τους οι συμβάσεις προμήθειας είναι συνδεδεμένες με την τιμή στο ΤΤF. Είκοσι ευρώ αύξηση τιμής σε μια ποσότητα 500 δισ. κ.μ. αερίου που εισάγει η Ευρώπη σημαίνει επιβάρυνση με 100 δισ. ευρώ. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι το 30% είναι μέσω παραδοσιακών συμβάσεων, συνδεδεμένων με την τιμή του πετρελαίου, προκύπτει μια επιβάρυνση 70 δισ. ευρώ» Οι επιπτώσεις προσθέτει θα φτάσουν μέχρι και την ηλεκτρική ενέργεια με διπλασιασμό του κόστους.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου ακόμη και στα 70 ευρώ/ μεγαβατώρα σε περίπτωση ενός δριμύτερου χειμώνα, ενώ ασκεί κριτική στη στάση της Ε.Ε. Όπως τόνισε παρά το γεγονός ότι τα κράτη που επηρεάζονται άμεσα από τη διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο ζήτησαν παρέμβαση, η Κομισιόν αρνήθηκε να παρέμβει».
‘Ηδη, ενδεικτικά, οι τιμές στον Ολλανδικό κόμβο TTF παραμένουν πάνω από τα 49MWh, έχοντας καταγράψει αύξηση πάνω από 4% σε εβδομαδιαία βάση και σε ετήσια (YTD) σχεδόν 50%. Κάτι που αναμφισβήτητα δημιουργεί πίεση στις τιμές ρεύματος, καθώς αυτές καθορίζονται σε ένα ποσοστό από την τιμή αερίου.
«Mε όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας και τον αναβρασμό για το τι θα γίνει και με το φυσικό αέριο, η επιλογή του μπλε τιμολογίου δίνει μια σταθερότητα για 12 μήνες, ανέφερε, την Πέμπτη, ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πανός μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις». «Αυτή τη στιγμή τα πιο πολλά μπλε τιμολόγια δίνουν γύρω στα 10 λεπτά την κιλοβατώρα και το πάγιο είναι 10 ευρώ αντί για 5 που δίνουν οι περισσότεροι. Αυτή η διαφορά, όταν έχεις 500 κιλοβατώρες περίπου το μήνα δεν φαίνεται τόσο, με αποτέλεσμα να ξέρεις ότι για 12 μήνες έχεις μια σταθερή χρέωση», ανέφερε.
Όπως τόνισε, τα υπόλοιπα τιμολόγια θα αρχίσουν σιγά σιγά να φθίνουν, ειδικά το πράσινο μέχρι να μπει το πορτοκαλί, «δυναμικό»τιμολόγιο που όμως απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης με δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ζωνών χρέωσης το 24ωρο.
Να σημειωθεί ότι από τις 17 Ιανουαρίου σταματά η διάθεση σταθερών μπλε τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο με βάση ευρωπαϊκής οδηγία. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη ενημερώσει τους προμηθευτές πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από τις 17 Ιανουαρίου. Ετσι, από αυτή την ημερομηνία και μετά οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να διαθέτουν προϊόντα με χρωματική μπλε, δηλαδή σταθερά, με διάρκεια εξάμηνη ή οκτάμηνη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η ΡΑΕΕΥ σημειώνει πάντως πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταβατικά τα υφιστάμενα μπλε τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη από 12μηνο. Επομένως, όσοι καταναλωτές έχουν συμβληθεί σε ένα τέτοιο προϊόν θα παραμείνουν σε αυτό μέχρι τη διάρκεια λήξης της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές θα μπορούν να παρέχουν προϊόντα με σταθερή χρέωση δηλαδή κλειδωμένη τιμή για μικρότερο διάστημα από 12 μήνες ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα θα καταχωρίζονται πλέον στα μεικτά τιμολόγια, δεν θα μπορούν να διαφημίζονται σαν σταθερά και θα ανήκουν στην κατηγορία των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων.